Neovisni novinarski portal
23.10.2020.
POLITIKA
Drug Tito i Vlasta Krklec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja (Screenshot HRT)

Croatia full of life:
Drug Tito uz bok drugu krapinskom pračovjeku

Drug Tito i Vlasta Krklec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja (Screenshot HRT)
Drug Tito i Vlasta Krklec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja (Screenshot HRT)

Drug Tito i Vlasta Krklec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja (Screenshot HRT)

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ispunila je jedno od datih obećanja, ono da će riješiti  Titove biste s Pantovčaka. Rad kipara Antuna Augustinčića i još stotinu relikvija Jovanke i Tita nadahnjivat će njegove poklonike i znatiželjnike u kumrovačkom muzeju.

Tito se danas vratio kući. Augustinčićeva bista Josipa Broza Tita stigla je u Muzej hrvatskog zagorja u Kumrovcu zajedno s još stotinu predmeta koji su pripadali Titu i Jovanki, a do sada su ih čuvali u Titovoj vili na Pantovčaku, koja nije vraćena, nego u njoj i dalje stoluje Ured predsjednice. Među relikvijama je i kljova pokojnog slona koju je Titu darovao njegov pokojni kolega državnik iz Afrike, general Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu Wa Za Banga (U prijevodu: Svemoćni ratnik koji će zbog svoje izdržljivosti i nepokolebljive volje za pobjedom ići od osvajanja do osvajanja, ostavljajući za sobom oganj), okrutni diktator koji je 32 godine vladao prijateljskom i nesvrstanom D. R. Kongo. Nakon restauracije svi eksponati bit će izloženi u muzeju.

Ravnateljica muzeja Hrvatskog zagorja Vlasta Krklec rekla je za Dnevnik HRT-a kako očekuje da će bista privući još više turista u Kumrovec.

– Zasigurno će ova bista koja je jutros postavljena u njegovoj rodnoj kući, zajedno s ostalim predmetima naše kulturno-povijesne zbirke  doprinijeti povećanju broja posjetitelja u Muzeju Staro selo Kumrovec koje godišnje posjeti 60.000 posjetitelja, po čemu je ovo drugi muzej po posjećenosti među našim muzejima, odmah iza Muzeja krapinskih neandertalaca – rekla je ravnateljica Krklec.

Ona se slaže da smo mogli napraviti snažniji marketing od Tita i bolje ga pozicionirati u našoj turističkoj ponudi.  – To zasigurno, a ovo je eto izvrsna prilika da napravimo nešto bolje, brže, da marketinški iskoristimo ovaj potencijal, ovaj brend kao što to rade neki slični europski i svjetski muzeji, da revitaliziramo Vilu Kumrovec, da je otvorimo javnosti zajedno s darovanim predmetima iz Ureda predsjednice, da stvorimo izuzetan kulturno-turistički proizvod, koji može doprinijeti, rekla bih, i gospodarskom razvitku ove regije, stvoriti jednu krasnu priču na dobrobit ne samo Muzeja Hrvatskog zagorja, ovog našeg prekrasnog predjela u kojem se nalazimo, već i na dobrobit cijele Hrvatske – rekla je ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja i tako riješila vječite hrvatske prijepore je li Tito bio heroj ili zločinac.  Što god da je nekad bio, više nije, a presuda je pala – bit će turistička atrakcija. 

Krapinski pradječak možda nije kao drug Tito skuhao svinjsku glavu u loncu, ali još uvijek je popularniji (Foto: Muzej krapinskih neandertalaca)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI