Neovisni novinarski portal
30.10.2020.
POLITIKA
Bista Josipa Broza Tita na Njuškalu vrijedi od 3000 do 30.000 kuna

“Čišćenje” Pantovčaka:
Tito više ne stanuje tu…

Bista Josipa Broza Tita na Njuškalu vrijedi od 3000 do 30.000 kuna

Bista Josipa Broza Tita na Njuškalu vrijedi od 3000 do 30.000 kuna

Tito je napustio Pantovčak. Očekivano. Trajno.  Teško  da bi jednog dana neki drugi hrvatski predsjednik, makar i lijeve provenijencije, Josipa Broza vratio iz muzejskog u rezidencijalni predsjednički prostor.  Vremenu i trendovima ovdašnjih političara dugo je odolijevao. Kolinda Grabar Kitarović mu je presudila. Ispratila ga je u povijest. Makar onog brončanog. Nije ga dala pretopiti, nije ga bacila ne smetlište, niti otpremila u rezalište, gdje je završilo na tisuću spomenika iz NOB-e i bivšeg komunističkog sustava.

Primopredala ga je s ostalim djelima i artefaktima ostavštine Jovanke i Josipa Broza iz Vile Zagorje na korištenje Muzejima Hrvatskog zagorja. Vratila ga je kući.  Dobro je prošao. Ispratila ga je prikladnom HDZ-ovskom sintagmom o „komunističkom diktatoru“. Kojega je, nota bene, i Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik i „otac“ HDZ-a, per fin, politički učitelj i uzor predsjednice Grabar Kitarović, bez zazora držao u svom uredu.

Nasuprot šefici države, premijer Zoran Milanović, cijepljen od idolopoklonstva, u svom uredu ničije biste ne drži, pa ni Titovu. Za njega to nije tema.  Ali, svejedno će izjaviti kako su Tito i Tuđman, svatko u svome vremenu i okolnostima, najbolje što je Hrvatska u tim povijesnim razdobljima imala, a 45. i 91. nisu usporedive.

– Ako to kao Hrvat ne  razumiješ- kazao je Milanović- onda ne razumiješ hrvatsku povijest.

Bio je to njegov odgovor na gestu i izjavu Kolinde Grabar Kitarović koja se, eto, u duhu predizbornih obećanja,  „oslobodila aveti prošlosti“. I dijela vlastite, obiteljske. Sada će biti puno djelotvornija i nesputanija.  Kao ono onda za posjeta SAD-u i Zakladi Clintonovih s kojima se savršeno nekompatibilno, konzervativno liberalizirala…  A oslobađajući se Titove biste , Pantovčak je , napokon, detitoizirala .

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI