Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
POLITIKA
Branimir Glavaš na slobodi: ‘Ne bi me iznenadilo da me i 7. put pritvore’

Branimir Glavaš na slobodi:
‘Ne bi me iznenadilo da me i 7. put pritvore’

Branimir Glavaš danas oko 16 sati izašao je iz zatvorske bolnice u Svetošimunskoj ulici i krenuo prema Osijeku. Nakon izlaska iz zatvora novinarima je rekao kako ga ne bi iznenadilo da ga idući tjedan i sedmi put pritvore, javlja HRT.

Glavaš Pušten (Foto FB) (2)

Branimir Glavaš danas oko 16 sati izašao je iz zatvorske bolnice u Svetošimunskoj ulici i  krenuo prema Osijeku. Nakon izlaska iz zatvora novinarima je rekao kako ga ne bi iznenadilo da ga idući tjedan i sedmi put pritvore, javlja HRT.

Naime, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu prihvatilo je žalbu Glavaševih odvjetnika koja se temeljila na nedavnoj odluci Ustavnog suda. Žalba na tu odluku ne odgađa njegovo puštanje iz istražnog zatvora. – Nisam zabrinut. Što se mene tiče moogu me zatvoriti slijedeći tjedan ponovno. Od te države me ništa nebi iznenadilo, jer što je sucu i budačli u glavi to normalani čovjek ne može zamisliti – rekao je Glavaš po izlasku. Iako slab, Glavaš je iz zatvorske bolnice izašao sam. Štrajk glađu je prekinuo oko 13 sati, kada je saznao da će ga pustiti na slobodu. Pojeo je, kaže, juhu i jogurt.

Kako je rekla njegova odvjetnica Višnja Drenški Lasan, Vijeće je prihvatilo argumentaciju obrane da je veza između presude Vrhovnog suda i naknadno određenog istražnog zatvora toliko slaba da je jedva vidljiva te je prihvatilo novi argument obrane – da je Glavaš 18. ožujka 2015. još bio na izdržavanju kazne u BiH, u međuvremenu bi bio pušten na uvjetni otpust.

Tužitelj Silvio Sušac kazao je da se Izvanraspravno vijeće, ukidajući Glavašu istražni zatvor, ponajprije vodilo prijašnjim stajalištima Ustavnog suda, no dodao je da se Državno odvjetništvo ne slaže s takvom odlukom te najavio da će nakon primitka pisanog rješenja podnijeti žalbu.

Glavaš je u istražnom zatvoru od 5. ožujka kada je počeo štrajk glađu, a zbog narušena zdravlja u nedjelju je prevezen u zatvorsku bolnicu. Istražni zatvor određen mu je jer Vrhovni sud početkom ožujka zaključio da je, prema Zakonu o kaznenom postupku, takva mjera obvezna za sve okrivljenike kojima je izrečena kazna veća od pet godina.

Nakon što je Ustavni sud u siječnju ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima ‘garaža’ i selotejp’ od osam godina zatvora, temeljem koje je Glavaš u Mostaru služio zatvorsku kaznu, na snazi je ostala presuda zagrebačkoga Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

Tags:

VEZANE VIJESTI