Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
POLITIKA
‘Zakonodavci’ iz Savske 66 u Kninu predstavili zakon i pozvali branitelje da budu spremni

‘Zakonodavci’ iz Savske 66 u Kninu predstavili zakon i pozvali branitelje da budu spremni

Više od dvije stotine branitelja i drugih Kninjana okupilo se na tribini ‘Sto posto za Hrvatsku’ koju je Udruga veterana IV. Gardijske brigade u petak organizirala u kninskom Domu HV-a-a.  Tribnu su održali čelnici braniteljskog prosvjeda koji već 110 dana traje pred Ministarstvom branitelja u Zagrebu.Klemm, Glogoški i Deur (Foto H. Pavić) (2)

 

Ante Deur, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi,  Đuro Glogoški, predsjednik udruge stopostotnih HRVI i Josip Klemm, predsjednik Udruge Specijalne policije Republike Hrvatske i vlasnik zaštitarske tvrtke ‘Klemm Security’ zamolili su kninske branitelje da im daju svoje povjerenje i da čekaju njihov poziv da im se, kad bude trebalo, pridruže u Zagrebu.

U Kninu su Deur, Glogoški i Klem iscrpno razložili razloge braniteljskog prosvjeda, od smanjivanja prava branitelja, zatiranja vrijednosti Domovinskog rata, preko izjednačavanja žrtve i agresora, do zahtjeva za smjenom ministra branitelja Predraga Matića i njegovih pomoćnika, te donošenja Ustavbog zakona o hrvatskim braniteljima i objedinjavanjem skrbi o veteranskoj populaciji pod jedno ministarstvo.

– Događa se da su hrvatski branitelji i katolička crkva postali najveći teret državi, oni koji su najviše dali za nju – rekao je Deur, koji je ustvrdio da su se temelji hrvatske države počeli urušavati kada su umrli ministar obrane RH  Gojko Šušak i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Vrijednosti Domovinskog rata i prava branitelja od tada se sustavno umanjuju. A to, tvrdi Deur, nije knivnja samo sadašnje vlasti i ministra branitelja Matića, nego i njegovih prethodnika SDP-ovca Ivice Pančića i HDZ-ovke Jadranke Kosor.  Zgroženi su propitivanjima je li prosvjed u šatoru pred Ministarstvom branitelja legalan i naznakama da bi mogli biti deložirani.

– Nebitno je li taj skup prijavljen ili nije, jeli legalan ili nije. Ovdje poručujem vama, taj skup je legitiman. Da nije, ne bi bili tamo. Isto tako, nećemo dopustiti da netko deložira hrvatskog branitelja. Kažu da je gruba moja riječ, kad uspoređujem to sa Bleiburgom ili s vukovarskom bolnicom. Još je teže, još su gori, zato što su pustili 110 dana da hrvatski branitelji zajedno sa stopostotnim invalidima budu u Savskoj. Zato jer je to vlast koju su hrvatski građani izabrali. I mi smo ti koji su ih birali, a zamislite što su napravili. Prije Božića nisu bili u stanju sazvati u Saboru samo jednu sjednicu na kojoj bi  pričali o hrvatskim braniteljima, gdje bi se pričalo o našim problemima. Otišli su u svoje tople domove i ostavili hrvatske branitelje još narednih mjesec dana da se smrzavaju. E pa dragi prijatelji nećemo više dozvoliti. Koliko u nama mora biti snage, koliko poniznosti, da bi bili u Savskpoj 66. Pogledajte što doživljavamo, kako nas nazivaju, da smo barbari, da smo teroristi, da smo nečije vojno krilo – rekao je Klemm, žaleći se da nitko nije rekao su oni hrvatski junaci, ljudi bez kojih ne bi postojala hrvatska država.

– Sve su to zaboravili. Svi su zaboravili što se događalo 90-ih godina i sad nas ponovno uče o nekoj demokraciji. E, to mi nećemo dozvoliti. Zato dragi prijatelji, dajte nam povjerenje, osluškujte, kada vas budemo zvali budite spremni doći u Zagreb – rekao je Klem i pobrao pljesak okupljenih.

Đuro Glogoški je ispričao kako branitelji su Savskoj rade vlastiti prijedlog Zakona o pravima hrvatskih braniteljima i članovima njihovih obitelji, te je zaprijetio je vladajućima, ako odbiju njihove zakonske sugestije.

–  Mi zakon nećemo raditi do 11. mjeseca. Napravit ćemo ga u slijedeća dva do tri mjeseca. Ako se budu tako bahato odnosili kako su se odnosili ovih 110 dana prema hrvatskim braniteljima, ignorirali naše zahtjeve, ono što mogu poručiti da, ako nas budu ignorirali, nećemo čekati redovne izbore – rekao je Glogoški.

U publici je bila i kninska gradonačelnica Josipa Rimac, koja se Glogoškom, Klemmu i Deuru požalila na Zakon o područjima od posebne državne skrbi, te na činjenicu da u njemu prava nemaju pripadnici HVO-a. Glogoški je saslušao kninsku gradonačelnicu i članicu Predsjedništva HDZ-a i obećao joj da će njene prijedloge staviti u svoj prijedlog Zakona o pravima hrvatskih branitelja. Tribina 'Sto posto za Hrvatsku' (4)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI