Neovisni novinarski portal
26.2.2021.
IZDVOJENO
Ilustracija- eksperiment u laboratoriju IRB-a

Tony Donne:
Kako stvoriti Sunce na Zemlji? Je li to moguće? Da, moguće je!

Ilustracija- eksperiment u laboratoriju IRB-a

Znanstvenici okupljeni u sklopu Hrvatske istraživačke jedinice (CRU) sudjeluju u jednom od najvećih projekata današnjice – dobivanja čišćeg i vječnog izvora energije iz nuklearne fuzije. Zahvaljujući Institutu Ruđer Bošković (IRB), naši su znanstvenici postali dio najvećeg istraživačkog konzorcija EUROfusion koji okuplja 27 zemalja Europe na projektu izgradnje termonuklearnog eksperimentalnog reaktora ITER, priopćeno je iz “Ruđera” utznapomenu kako je svjetskim znanstcenicima na do 2018.g. na raspolaganju čak 850 milijuna eura.

Hrvatski znanstvenici i prof. Tony Donne

Hrvatski znanstvenici i prof. Tony Donne

Hrvatskim znanstvenicima na raspolaganju 3 milijuna kuna u narednih pet godina
Hrvatsku je ovih dana posjetio profesor Tony Donne, direktor EUROfusion programa za čijeg se predavanja na Institutu čulo kako je hrvatskim znanstvenicima za daljnja istraživanja na ovom polju  na raspolaganju skoro 3 milijuna kuna i to kroz  sljedećih 5 godina. Inače, hrvatski znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković, Instituta za fiziku i splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) sudjeluju u pet radnih paketa ovog fuzijskog HORIZON 2020 projekta. Institut za fiziku i IRB uključeni su i u obrazovni program EU, u sklopu kojeg 300 studenata iz svih zemalja EU izrađuje svoje doktorate iz područja fuzije.
Za posjeta Hrvatskoj prof. Donne sastao se i sa hrvatskim znanstvenicima uključenima u HORIZON 2020 – EUROfusion projekt. Održao je zanimljivo predavanje za koje se na IRB-u tražilo mjesto više, a obišao je i laboratorije na IRB-u i IFS-u koji su uključeni u ovaj znanstveni pothvat.
“Komadić Sunca na Zemlji”- reaktor se gradi na lokaciji veličine 60 nogometnih igrališta
-‘Poduhvat stvaranja sunčeve energije na zemlji je ogroman posao. Zapravo, sve vezano uz ITER je ogromno. Naime, ovaj najveći fuzijski reaktor gradi se u Cadaracheu u Francuskoj na lokaciji veličine čak 60 nogometnih igrališta. Kako bi se stvorio prostor za tokamak ITER i prateće objekte dosad je iskopano oko 2, 5 milijuna kubičnih metara zemlje“ – izjavio je prof. Donne koji je potom slikovito pojasnio koji je cilj ovog projekta:
-Jedan od najvećih svjetskih znanstvenih eksperimenata osmišljen je kako bi znanstvenici po prvi put u povijesti dobili tzv. samogoruću fuzijsku plazmu, doslovno- komad Sunca na Zemlji, koji će isijavati 10 puta veću snagu fuzije od uložene snage. Sada postaje jasno zašto je projekt težak čak 13 milijardi eura i zašto u njemu sudjeluju znanstvenici iz 34 zemlje svijeta. Svaki od istraživačkih laboratoriji ima svoj zadatak u sklopu projekta. Tu ozbiljno računamo i na hrvatske znanstvenike, što potvrđuje i njihovo sudjelovanje u zajedničkom HORIZON projektu – naglasio je prof. Donne.
Predavanje prof. Donne

Predavanje prof. Donne

Što ostavljamo u nasljeđe?
Potreba čovječanstva za energijom u stalnom je porastu. Trenutno čak 80% energije dobivamo iz fosilnih goriva. Nusproizvod fosilnih goriva je CO2, a posljedice emisije CO2 su ogromne, od zagađenja okoliša do globalnog zagrijavanja i posljedica po ljudsko zdarvlje. Neki od obnovljivih izvora energije kao što su snaga vjetra ili solarna energija mogu zadovoljiti tek 20 do 30 % potrebe za energijom.
Kako stvoriti Sunce na zemlji? Je li to moguće?
-Uzmemo li uz to u obzir kao i procjene da će kroz dvjestotinjak godina čovječanstvo iscrpiti većinu fosilnog goriva, potreba za čišćim i beskonačnim izvorom energije je neupitna. Tu nuklearna fuzija nalazi svoje mjesto. No, kako stvoriti Sunce na Zemlji? Je li to moguće?
”– Da, moguće je!” – odgovorio je prof. Tony Donne te dodao kako je naša zadaća potruditi se popraviti nastalu štetu od zagađenja i novim naraštajima osigurati čišći i neiscrpni izvor energije.
prof. Donne i T. Tadić

prof. Donne i T. Tadić

Fuzija nije SF, već znanstvena činjenica
-Nabrajajući ciljeve ITER-a prof. Donne je naveo kako žele dokazati izvedivost uređaja za fuzijsku energiju na industrijskoj skali, odnosno postići tzv. samogoruću plazmu koja grije samu sebe energijom fuzijskih reakcija i to oponašajući pri tomu način na koji Sunce proizvodi energiju. I ne samo to. U ITER-u se želi postići temperatura od čak 150 milijuna 0 C, tj. 10 puta veća od temperature središta Sunca, dok će volumen plina zahvaćenog fuzijom biti osam puta veći od dosad najvećih fuzijskih uređaja u svijetu.
Završetak projekta ITER-a do 2022. g.
”ITER bi, inače trebao proizvesti snagu fuzije od 500 MW, kao prvi korak prema komercijalnoj fuzijskoj elektrani DEMO od 2. 5 GW” – objasnio je Donne. Dovršetak ITER-a predviđa se do 2022. g. uz postizanje samogoruće fuzijske plazme do 2027. godine, dok bi prva fuzijska elektrana DEMO trebala biti dovršena do 2035. Fuzijska energija, dakle više nije znanstvena fantastika, nego sve više postaje znanstvena činjenica, jednim dijelom i kroz znanstvena istraživanja Hrvatske istraživačke jedinice (CRU), zaključili su znanstvenici.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI