Neovisni novinarski portal
9.3.2021.
POLITIKA
Tamo gdje vječno sunce sja… / Makedonski premijer prisluškivao više od 20 tisuća građana i javnih osoba!

Tamo gdje vječno sunce sja… / Makedonski premijer prisluškivao više od 20 tisuća građana i javnih osoba!

Piše: Milena Georgievska

 

Zoran Zaev Umjesto da se za još jedan korak približi euro-atlanskim integracijama, Makedonija je uletjela u još jedan skandal, do sada neviđenih razmjera. Prošlog ponedjeljka (9.veljače) lider makedonske opozicije i predsjednik najveće opozicijske partije “Socijal- demokratskog saveza” (SDSM), Zoran Zaev, iznio je na mega-presici šokantne snimke i podatke kojima dokazuje kako je makedonski premijer Nikola Gruevski (VMRO-DPMNE), uz pomoć grupe suradnika,  nelegalno snimao i prisluškivao više od 20 tisuća građana i javnih osoba Makedonije, među kojima političare, svećenike, akademike, profesore sveučilišta, lidere albanskih etničkih partija….

Vlasti su još prije ponedjeljka naslutile da je na pomolu jedan od najvećih skandala od stjecanja samostalnosti Makedonije, te je premijer Gruevski pokušao preduhitriti lidera opozicije Zaeva, pa se putem državne  televizije teatralno obratio javnosti i najavio da je navodno u tijeku pokušaj državnog puča koji priprema Zoran Zaev uz pomoć stranih tajnih službi koje su navodno godinama involvirane u prisluškivanje građana  Makedonije u dogovoru sa šefom opozicije. Istovremeno, premijer je nedavnu akciju policije u kojoj je uhapšeno nekoliko osoba bliskih Zoranu Zaevu nazvao “Puč”, te je u tom smislu podnesena krivična prijava i protiv Zaeva.

 Mega skandal rigidne vlasti

Da podsjetimo, premijer Gruevski je već više od devet godina predsjednik makedonske vlade, a u međuvremenu je njegova VMRO-DPMNE pobjeđivala na dosadašnjim izborima, iako su se sumnje i nevjerica u legitimitet i korektnost tih izbora permanentno multiplicirale u velikom dijelu javnosti i  političke opozicije. Posljednjih godina dio javnosti kao i brojni  analitičari i observatori u regiji ocjenjivali su vladavinu premijera kao autoritarnu, a politički sistem je prema riječima velikog broja makedonskih građana postupno evoluirao u nedemokratski režim. Aktualna afera sa prisluškivanjem još je više podjelila makedonsku javnost, tim više što premijer sa partijom na vlasti drži u svojim rukama i pod rigidnom kontrolom sve medijske poluge. Osobito državnu televiziju i najtiražnije dnevne tiskane medije .

U toj napetoj situaciji, kada je lider opozicije Zoran Zaev nagovijestio da će tjekom sljedećih 30 dana u “ratama” simultano iznositi snimke i dokaze koji teško kompromitiraju aktualnog premijera i nepotističku kliku oko njega, mnogi su stekli dojam da Makedonija u toj konstelaciji nema realni kapacitet  da pravno riješi ovu krizu. Kao ilustracija, albanske etničke partije čiji su članovi također konsternirani saznanjem da su i oni bili subjekti prisluškivanja tajnih službi Nikole Gruevskog, predlažu hitno etabliranje političkog i ekspertnog monitoringa  međunarodne zajednice, kako bi se uspostavila efikasna međunarodna garancija za eventualni sudski proces, bez ikakvog utjecaja i pritiska premijera. Eminentni pravnici i juristi ne samo iz Makedonije, već iz  mnogih europskih zemalja, ovih su dana potvrdili i naglasili da je neovlašteno snimanje i prisluškivanje kazneno djelo. A što se tiče političkog aspekta, snimati 20 tisuća ljudi predstavlja skandal, kao i opću političku nekulturu.

Nikola Gruevski

 Karamarko oštro osudio prokazivanje tajnih službi (!?)

Zanimljivo je da se među onima, daleko malobrojnijima, koji podupiru stav premijera Gruevskog u namjeri da skandal prebaci na strane tajne službe i lidera opozicije Zaeva, našao i vođa hrvatske opozicije, Tomislav Karmarko, koji je prema pisanju makedonskih provladinih tiskanih medija poslao poruku iz Brisela, gdje se zatekao na samitu Europske narodne partije. U svojoj poruci Karamarko je oštro osudio objavljivanje prisluškivanih razgovora službenih osoba u Makedoniji od strane lidera opozicije Zorana Zaeva, uz čudno objašnjenje da se nikada ne smiju objavljivati poslovi i dokumenti tajnih službi !?.

Inače, neki od mnogobrojnih stranih dopisnika u Skoplju vele da ambijent u makedonskoj metropoli  ovih dana neodoljivo podsjeća na kultni film “Kazablanca”. Grad sa stotinama lokala prosto vrije od stranih diplomata i diplomatskih misija. Viđen je veliki broj Njemačkih parlamentaraca i funkcionera Bundestaga, dva ambasadora OESS-a, pomoćnik američkog državnog sekretaraThomas Melia, predstavnici EU i Europskog parlamenta, a žurno je stigao i novi veleposlanik SAD-a koji je promptno predao akreditivna pisma predsjedniku Ivanovu. Glavna tema na svim tim sastancima i forumima je skandal sa prisluškivanjem, ili još točnije, mogući epilog i izlaz iz krize. Posebnu konotaciju u tom ambijentu daje i sam makedonski premijer koji sve to ignorira i kao da ga mega-skandal u vlastitoj državi uopće ne tangira. I što je najvažnije, nije se još uvijek oglasilo ni javno tužilaštvo, odnosno državni tužitelj čija bi uloga u ovom skandalu trebala biti ključna.

Plostad-Makedonija-Skopje-Central-Square

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI