Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
POLITIKA
Svečana inauguracija: ‘Jedna sam od vas i dat ću sve od sebe da Hrvatsku učinimo bogatom’

Svečana inauguracija:
‘Jedna sam od vas i dat ću sve od sebe da Hrvatsku učinimo bogatom’

12govor2_16x9

Na Markovom trgu u Zagrebu danas je svečanu prisegu položila prva hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja će na dužnost stupiti u četvrtak 19. veljače i obnašati je do 19. veljače 2020. godine.

Svečanost je počela nakon pucnja Gričkog topa u podne i nakon što su se oglasila zvona Crkve sv. Marka. Do Trga je predsjednica, u pratnji supruga Jakova stigla Uspinjačom, prošla je Ćirilometodskom ulicom kroz špalir građana i povijesnih postrojbi, a inauguraciju je uveličala i Počasno-zaštitna bojna čiji su pripadnici u odorama svih rodova Oružanih snaga. Kolindu Grabar Kitarović na Markovom trgu mnoštvo je dočekalo pljeskom. U elegantnom plavom kaputu, denver plave boje, sa klasičnom frizurom, predsjednica se srdačno pozdravljala s brojnim građanima, javlja HRT 

Predsjednica je tijekom polaganja prisege bila vrlo emotivna i na trenutak je zaplakala. “Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar: držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske,  bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti,  čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. Tako mi Bog pomogao.”

Nakon prisege, nova predsjednica je odala počast državnoj zastavi, te je od predsjednice Ustavnoga suda Jasne Omejec primila predsjedničku lentu i s njom se srdačno izgrlila. Istodobno su s Tuškanca topovi Oružanih snaga ispalili deset počasnih plotuna. Uslijedio je inauguralni govor prve hrvatske predsjednice, poslanica u kojem se hrvatska predsjednica obratila Hrvaticama i Hrvatima i svim državljanima RH.

‘Bit ću predsjednica svih hrvatskih građana’, poručila je Kolinda Grabar Kitarović. Prisjetila svih hrvatskih sinova i kćeri koji su svoj život dali za Domovinu. Posebnu zahvalnost izrazila je hrvatskim braniteljima i prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, utemeljitelju hrvatske države. Zahvalila je i svojim prethodnicima Stjepanu Mesiću i Ivi Josipoviću.

‘Hrvati i Hrvatice, građani i građanke iskazali ste mi povjerenje bit ću vaš glas i bit ću vaša predsjednica. Vi ste mi ukazali povjerenje i vama ću polagati račune! Bit ću vaš glas, bit ću vaša predsjednica. Jedna sam od vas i dat ću sve od sebe da Hrvatsku učinimo bogatom državom, iz koje mladi neće odlaziti, u kojoj će se više rađati nego umirati, gdje će naši ljudi u zlatnoj životnoj dobi uživati plodove svoga rada. Ako pogriješim, a onaj tko radi, taj i griješi, imat ću snage priznati i ispraviti pogrešku. Ipak, svi smo mi samo ljudi. No, odgovorno tvrdim, nikada neću učiniti ništa protiv hrvatskih nacionalnih interesa’, poručila je te dodala kako budućnost moramo početi – zajedništvom i istinskim domoljubljem kao ‘djelom na korist Domovini, trudom, radom, obrazovanjem, brigom za drugoga te međusobnim poštovanjem’.

Podsjetila je na teško gospodarsko stanje koje traži žurno djelovanje i široki konsenzus. ‘Krajnje je vrijeme da se izdignemo iz stranačkih interesa’, naglasila je. Pozvala je vladu da učini sve da osnaži poduzetničku klimu. Kao  snagu Hrvatske navela je prirodna bogatstva, poljoprivrednike i ribare, a ona će biti, kako je kazala, prvi gospodarski diplomat Hrvatske.

Za hrvatske oružane snaga kazala je da su najbolji jamac naše opstojnosti i suvereniteta te da ih treba čuvati i razvijati. U poslanici je pružila ruku suradnje i ‘jugoistoku Europe kako bi ušli u europsku obitelj’. Posebno je naglasila kako će se u odnosima sa Srbijom inzistirati na pronalaženju nestalih. Posebnu poruku uputila je iseljenim Hrvatima: ‘I vi ste Hrvatska, vi ste naša bitna saveznica, vrata Hrvatske širom su vam otvorena’.
U mladima vidi predvodnike novog hrvatskog zajedništva. Istaknula je važnost kulture tradicije obitelji i vjere. ‘Naš je narod iznjedrio velike umjetnike i znanstvenike. Pred nama je velika odgovornost čuvati i promicati našu kulturu, identitet i naše ime. Hrvatska će biti bogata zemlja jer ne postoji ni jedan razlog da to ne bude’, poručila je Kolinda Grabar Kitarović. Svoju poslanicu završila je riječima: ‘Mi smo pobjednički narod, mi smo postojan narod. Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska’.11004960_10153077031199324_838507581_n

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI