Neovisni novinarski portal
27.1.2022.
SCENA
SuperUho 2015: Dolaze kultni Einstürzende Neubauten!

SuperUho 2015:
Dolaze kultni Einstürzende Neubauten!

SuperUho festival bit će održan od 4. do 6. kolovoza na području bivše tvornice TEF u Šibeniku. Zasad su najavljeni Einstürzende Neubauten, King Khan and the Shrines i Rosetta.

supeeruho

Danas su najavljeni prvi izvođači drugog izdanja šibenskog SuperUha. Vijest dana glasi da na nekadašnje TEF-ovo pristanište stižu utjecajni njemački avangardisti Einstürzende Neubauten.
Einstürzende Neubauten njemački je noise-industrial bend, kultnog statusa, koji je svoje djelovanje, predvođen karizmatičnim Blixom Bergeldom na gitari i vokalu, započeo još 1980. u Zapadnom Berlinu. Prepoznatljivi su po tome što se već u prvog godini postojanja izbacili bubanj iz benda i svoj zvuk stvarali preko ručno izrađenih instrumentata od čeličnih konstrukcija, plastičnih cijevi, čekića, drveta i ostalih materijala sa smetlišta u kombinaciji s više električnih gitara, vokalima, klavijaturama i improviziranim perkusijama.

King Khan and the Shrines još jedna berlinska skupina, garažnog i psihodeličnog izričaja. Indijskog porijekla, rođen i odrastao u Kanadi, King Khan je tijekom 90-ih godina svirao u brojnim bučnim garažnim rock’n’roll bendovima, poput The Spaceshits, poznatom po nasilnim i kaotičnim koncertima. King Khan And The Shrines je deveteročlani bend formiran po konceptu funk/soul bendova 70-ih, ali u izvedbi nestandardne psihodelične, zabavne i energične forme soul glazbe zaprljane garažnim rock’n’rollom. Bend je pored glazbe poznat i po otkačenom scenskom nastupu gdje je King Khan središnja figura najčešće obučen samo u donje rublje sa zlatnim plaštom, pernatom šamanskom krunom visine pola metra na glavi, nizom magarećih zubiju nanizanih oko vrata i prepoznatljivim brkovima.

Rosetta je post-rock bend iz Philadelphije, koji kombinira hardcore, shoegazing, drone i sludge metal te space rock. Zvuk koji stvaraju varira od ambijentalnih instrumentalnih dionica, koje postepeno prelaze u vrlo glasan zvuk, preko čega negdje iz dubine bruji distorzirani apokaliptični vokal.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI