Neovisni novinarski portal
27.2.2021.
POLITIKA
Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku

Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku

Dr. Franjo Tuđman - spomenik (Foto Grad Knin) (2)

Povodom obilježavanja 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu će biti svečano otkriven i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. 

Temeljem odluke gradonačelnice Josipe Rimac Grad Knin je u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika raspisao natječaj za izradu umjetničkog rješenja spomenika (POVEZNICA – Natjecaj, uvjeti i Program). Spomenik dr. Franji Tuđmanu bit će smješten u ispred zgrade gradske uprave u Ulici dr. Franje Tuđmana. Tri najbolja rada bit će nagrađena s novčanim iznosom od 10 do 30 tisuća kuna, a ukupna procijenjana vrijednost posla, od izrade, odlijevanje i postavljanja spomenika procijenjuje se na 900.000 kuna s PDV-om.
– Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman svakako je jedna od najznačajnih osoba u povijesti ovoga grada, kao i čitave Hrvatske. Još za života Gradsko vijeće mu je dodijelilo priznanje Počasnog građanina, glavna gradska ulica nosi njegovo ime, a o podizanju spomeniku razgovara se dulje od desetljeća. Želja nam je da spomenik bude prepoznatljiv u povijesnom i simboličkom kontekstu, pa je sugerirano da se umjetnici pozabave mogućim varijacijama na temu ljubljenja hrvatske zastave ili podizanja ruku u znak pobjede pod zastavom na kninskoj tvrđavi. Ipak, to je tek naše laičko viđenje i naravno da se umjetnički izražaj ne može i ne smije ograničiti nekakvim diktatom. Natječaj se provodi u suradnji  s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, pozvani su naši eminentni autori i zato vjerujem da ne možemo pogriješiti – rekao nam je član povjerenstva za podizanje spomenika Tomislav Vrdoljak, bivši dogradonačelnik Knina i sadašnji šibensko-kninski dožupan.
Izravno su pozvani akademski kipari Kruno Bošnjak,  Kuzma Kovačić i Tomislav Kršnjavi, ali je natječaj otvoren za sve umjetnike. Zadani materijal za izradu spomenika je bronca ili aluminij, dok autor samostalno određuje materijal za izradu postamenta. Najviša dozvoljena visina spomenika zajedno s postamentom je tri metra, ali može biti i manji. Na jubilarnu 20. obljetnicu Oluje u Kninu će u Kninu biti svečano otrvorena i crkva Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta, jedna od najvećih, najraskošnijih i najskupljih sakralnih građevina u Hrvatskoj s čak 1100 sjedećih mjesta. Kamen temeljac za crkvu položila je još 25. rujna 2011. godine tadašnja hrvatska premijerka Jadranka Kosor.
 Dio novca za podizanje spomenika osiguran je u proračunu grada Knina, a dio tek treba namaknuti iz donacija.  Spomenik mora biti gotov do 31. srpnja, kako bi se do 5. kolovoza sve moglo pripremiti za svečano otkrivanje. Još se ne zna kako će izgledati protokol svečanosti. Na prigovore kako možda ova situacija teške ekonomske krize i sveopćeg siromaštva nije najpogodnije vrijeme da se novac troši na spomenike Vrdoljak kaže da se predugo razgovara i čeka da bi se konačno na ovakav način odalo priznanje dr. Franji Tuđmanu.  – Ako ćemo tako razmišljati, nikad ne bi došlo vrijeme za ono što smo odavna trebali napraviti. Gotovo svi hrvatski već su podigli spomenik prvom hrvatskom predsjedniku. U Kninu to još nije učinjeno, iako je Knin bio prvi grad koji ga je trebao podići – kaže Vrdoljak.

Spomenik dr. Franji Tuđmanu - simulacija položaja pred zgradom gradske uprave (Foto Grad Knin)

Spomenik dr. Franji Tuđmanu – simulacija položaja pred zgradom gradske uprave (Foto Grad Knin)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI