Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
POLITIKA
Smjena vlasti na Pantovčaku: Kolinda Grabar Kitarović uselila, Ivo Josipović odselio, a gdje, ne zna se…

Smjena vlasti na Pantovčaku:
Kolinda Grabar Kitarović uselila, Ivo Josipović odselio, a gdje, ne zna se…

Ivo JosipovićPantovčak je i službeno – primopredan. Ivo Josipović predao je “ključeve” predsjedničkog ureda Kolindi Grabar Kitarović. Smjena vlasti na Pantovčaku obavljena je u prijateljskom ozračju, kojemu su mediji ipak mogli svjedočiti mada je prvotno bila izražena obostrana želja da se primopredaja odradi bez svjetla reflektora. Josipović je dočekao Grabar Kitarović u zadnjim satima svoga mandata u svojstvu domaćina, a onda su se, tko zna zašto, povukli i razgovor obavili iza zatvorenih vrata. Potrajalo je to dobrih sat i pol. A kako su oboje novinarima kazivali, zadovoljstvo razgovorom bilo je obostrano. Ili je kurtoazija bila obostrana.

– Imali smo zanimljiv, ugodan sastanak- izjavio je Josipović nakon sastanka  tijekom kojega je svoju nasljednicu na Pantovčaku upoznao s detaljima funkcioniranja Ureda kako bi joj olakšao uhodavanje u posao. Nije štedio čestitke i dobre želje Predsjednici za njezin uspješan rad. Valjda je nastojao nadoknaditi manjak čestitke premijera Zorana Milanovića, koji nije “klimavac” da bi se predomislio i kolegici poželio uspjeha i rezultata na dobrobit svih nas…

Smjena vlasti, a svi zadovoljni…

I Kolinda Grabar Kitarović je bila zadovoljna.

– Zahvaljujem predsjedniku Josipoviću. Vrlo sam zadovoljna razgovorom – kazala je i Josipoviću uzvratila dobrim željama u političkoj karijeri i osobnom životu.

Od ponoći Grabar Kitarović započinje i formalno petogodišnji mandat Predsjenndice. Već sutra ponovo će u Savsku 66., pod šator Glogoškom i društvu. Time najavljuje svoj predsjednički smjer… Josipović postaje “bivši predsjednik” sa svim benefitima toga statusa, od osiguranja do posebnog prostora , na trošak poreznih obveznika, za nastavak političkog djelovanja. A očito je da mu politika ostaje prioritet. Pravni fakultet na koji se najavljivao vratiti nakon isteka mandata, očito nije prva opcija…

Josipovićeva opcija nije ni SDP. Iako je šef stranke Zoran Milanović napokon i javno kazao kako je Ivo Josipović dobrodošao u SDP čija su mu vrata uvijek otvorena, bivšem predsjedniku tamo se više ne ide. Otkrio je to novinarima baš na zadnji dan svoga “predsjednikovanja”.

SDP? Ne, hvala, neću statirati u politici koja nije dobra!

– Poznato je da sam ja predlagao veliki reformski paket. A SDP, ili bar vodstvo SDP-a , nije sklono ozbiljnim reformama u društvu. Ne vidim smisla i ne želim statirati u politici za koju ne mislim da je dobra- oproštajno je poručio Josipović svojim socijaldemokratskim prijateljima najavljujući svoj “novi put” s kojim će na parlamentarne izbore kao konkurencija SDP-u.  Očigledno Ivo Josipović drži SDP i Zorana Milanovića glavnim krivcima svoga poraza. Iako bez SDP-a ne bi imao ni prvi mandat, a bogme ni kampanju za drugi, koja je  Milanovićevu družbu stajala četiri milijuna kuna. Bilo bi  pravedno da je krivnju za poraz makar s SDP-om podijelio…

Činjenica je da se od Josipovića očekivalo puno više nego je pokazao u pet godina svoga mandata koji je ponajviše bio “ziheraški”. Fini gospodin Ivo Josipović najviše se trudio ne zamjeriti, ostati na predsjedničkoj razini više manirom nego djelom i konkretnim učinkom.

Jedni mu zamjeraju odsustvo kritike spram Vlade u godinama krize i hrvatskog potonuća, manjak inicijative, neartikuliranost stavova oko nekih ključnih događaja i prijepora u društvu. Drugi mu ne opraštaju ispriku u BiH parlamentu zbog zločina HVO-a u Ahmićima i još više onu u Knesetu. Treći , pak, uvijek imaju na umu njegovu ulogu u aferi ZAMP, koja je njemu i njegovim prijateljima značajno multiplicirala imetak. Zbog svojedobnog opširnog problematiziranja ove afere u Novostima, manjinskom glasilu SDSS-a , Josipović je doslovce zaratio s Miloradom Pupovcem kojega je nazvao etnobiznismenom i pružio mu ruku pomirnicu tek za potrebe predsjedničke kampanje i možebitnog pridobivanja “srpskih” glasova.

Novi ( treći )  put

Sve u svemu, Josipović je ipak sam skrojio svoju sudbinu i svoj poraz. U kampanji je bio do te mjere nesiguran, bljutav, inferioran, odsutan, kao da je u toj priči pod prisilom, i samo na njegovim slabostima Kolinda Grabar Kitarović je profitirala. Šokiran potporom koju je njegova  suparnica dobila u prvom krugu, gotovo se unaprijed predao. Naprosto, bio je loša konkurencija. A za to baš i ne bi trebao kriviti SDP jer od njih se mogao distancirati i prije da je znao što će bez njih… Najmanje je korektno to činiti sada, post festum. Zar lošu politiku, u kojoj ne želi statirati, nije prepoznao i prije gubitka izbora? Zašto je o tome šutio? Zbog financijske potpore kampanji? Zbog osobnog interesa? Zbog kalkulantstva?

Kako god, ode Josipović putem svoje izgubljene “nove pravednosti”. Trećim, novim putem. A pokazalo se i dosad da taj put kod nas ne uspijeva. I što će tada “bivši predsjednik”? Glumiti Stipu Mesića, možda ?

Kolinda Grabar Kitarović u Vodicama (Foto H. Pavić)

Kolinda Grabar Kitarović u Vodicama (Foto H. Pavić)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI