Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
EKOLOGIJA / UKRATKO
Slovenija od Hrvatske zatražila službenu obavijest o planovima bušenja Jadrana (H-Alter)

Slovenija od Hrvatske zatražila službenu obavijest o planovima bušenja Jadrana (H-Alter)

Ovo nije dobro... (foto Wikipedia)

Ovo nije dobro… (foto Wikipedia)

“Smatramo da provedba hrvatskog programa eksploatacije ugljikovodika može imati značajan prekogranični utjecaj na okoliš na području Slovenije te da je Hrvatska o svojim planovima morala obavijestiti Sloveniju”, navode iz slovenskog Ministarstva za okoliš i prostor u dopisu hrvatskoj Vladi, a prenosi portal H-Alter u tekstu Marine Kelave: Slovenija traži informacije o bušenju Jadrana: “Moguć značajan prekogranični utjecaj!”.  

Slovensko Ministarstvo za okoliš i prostor objavilo je danas kako je zatražilo od Hrvatske službenu obavijest o Okvirnom planu i programu istraživanja i iskorištavanja ugljikovodika u Jadranu. Slovenci navode kako su o hrvatskim planovima saznali iz medija i od zabrinute javnosti, ali kako nikakvu službenu obavijest nisu dobili od hrvatske Vlade.
“Slovenija smatra da provedba ovog programa može imati značajan prekogranični utjecaj na okoliš na području Slovenije te da je Hrvatska o svojim planovima morala obavijestiti Sloveniju”, navode.
Slovenci se pozivaju na Protokol o strateškoj procjeni okoliša uz Konvenciju o procjeni prekograničnih utjecaja na okoliš i Direktivu 2001/42 / EC Europskog parlamenta.
“Protokol ne naznačuje točno kada stranka treba poslati prekograničnu obavijest i kada treba provesti konzultacije, ali kaže kako se prije donošenja plana ili programa u najkraćem mogućem roku mora obavijestiti stranku na koju je moguć utjecaj”, pojašnjavaju iz slovenskog Ministarstva. Obavijest mora sadržavati nacrt plana ili programa, izvješće o okolišu, uključujući i podatke o mogućim prekograničnim implikacijama i detalje o procesu donošenja odluka, uključujući i podatke o rokovima za komentare. Slijede konzultacije, ako to želi pogođena zemlja članica.
Ostatak teksta pročitajte na H-Alteru.
 
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI