Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
GOSPODARSTVO
Ruski biznismen Igor Shamis kupio TLM !

Ruski biznismen Igor Shamis kupio TLM !

Ruski biznismen, vlasnik željezare u Češkoj i tvrtke United Group, danas je u Zagrebu potpisao kupoprodajni ugovor s tvrtkom Euris Marka Pejčinoskog i postao novi vlasnik šibenskog TLM Holdinga ( Valjaonica i Prešaonice). Je li to spas za TLM ili samo još jedan blef stranih vlasnika ?

TLM - Pobuna radnika (Foto H. Pavić) (14)Ruski milijunaš, vlasnik United Groupa i željezare u češkom gradu Plsenu, Igor Shamis od danas je novi vlasnik šibenskog TLM-a! Shamis je u Zagrebu potpisao kupoprodajni ugovor s tvrtkom Euris Marka Pejčinoskog , dosadašnjim vlasnikom TLM- Holdinga u čijem su sastavu Prešaonice i Valjaonice  s ukupno oko 600 zaposlenih. Nekad jedna od hrvatskih uspješnica, šibenska Tvornica aluminija zadnjih godina prolazi kroz pravu agoniju, a odnedavno  je  ušla u predstečajni postupak, s prilično neizvjesnim šansama da se nagodi sa vjerovnicima. Hoće li novi vlasnik spasiti TLM od konačnog kraha ? Hoće li dosadašnji vlasnik Tvornice, tvrtka Euris obitelji Pejčinoski, odgovarati za ubrzano upropaštavanje poduzeća?

O Igoru Shamisu ne zna se kod nas puno. Koliko smo uspjeli saznati, riječ je o milijunašu koji je svojedobno namjeravao kupiti splitsku Željezaru, a zašto je od toga odustao i fokus svoga interesa prebacio na aluminij, nije poznato. Tek, i predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca Zdravko Burazer, potvrđuje kako je u Tvornici poznato da se već neko vrijeme vrlo intenzivno vode pregovori s  ruskim biznismenom, ali su očekivanja radnika bila više okrenuta slovenskom Impolu. Čini se da je Shamis ipak bio brži i manje sistematičan u provjeri onoga što kupuje, a kako kažu sindikalisti, zapravo je s dionicama TLM Holdinga preuzeo samo obveze, teško gotovo pola milijarde !  Shamis će tek morati sačiniti predstečajni održivi plan kojim će uspjeti uvjeriti vjerovnike da tvrtku može izvući iz poslovnih teškoća, nastaviti proces proizvodnje i to u povećanom obimu. Ako u tome uspije, TLM će nastaviti dalje s relativno  solidnim šansama za opstanak. Ne uspije li, a to će se znati već 10.ožujka na ročištu predstečajne nagodbe, šibenska će aluminijska industrija u kojoj je nekada radilo blizu šest tisuća radnika, otići u povijest. Nije jasno na čemu Shamis temelji optimizam, jer zasad nudi samo sirovinu kojom raspolaže i dio tržišta, a o eventualnim investicijama nema spomena.  Bez investicija, međutim, TLM nema perspektive…

Za radnike, izmučene neizvjesnošću, neredovitim plaćama, Rus je u ovom trenutku spasitelj. Jer, tvrdi Burazer, njima je najvažnije da novi vlasnik ne prijeti otkazima, a čak obećava i kako neće dirati u stečena prava radnika. No, koliko dugo će tako ostati, teško je prognozirati. S druge strane, Burazer ističe da je za TLM i dalje zainteresiran i slovenski Impol, koji nije digao ruke od šibenskog aluminija ni nakon ulaska ruskog milijunaša u TLM.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI