Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
POLITIKA
Radna socijalizacija: Radnici s intelektualnim teškoćama mogu biti i bolji od onih ‘zdravih’

Radna socijalizacija:
Radnici s intelektualnim teškoćama mogu biti i bolji od onih ‘zdravih’

Jelena Kenđel i Marija Alfirev na konferenciji za novinare Centra za socijalnu inkluziju (Foto: Tris/H. Pavić)

Jelena Kenđel i Marija Alfirev na konferenciji za novinare Centra za socijalnu inkluziju (Foto: Tris/H. Pavić)

Centar za socijalnu inkluziju Šibenik započeo je s provođenjem svog novog 60.000 eura vrijednog EU projekta ‘Olakšavanje zapošljavanja osoba s intelektualnim teškoćama kroz klubove za zapošljavanje u Šibensko-kninskoj županiji’.  Centar je zajedno s partnerima, Industrijsko-obrtničkom školom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, na konferenciji za novinare predstavio projekt od kojeg se očekuje da će 20-ak osoba s intelektualnim poteškoćama uključiti u društvo, od kojih će barem tri do šest naći stalno zaposlenje.

– Nakon dva uspješno završena projekta financirana od Europske unije u protekloj godinu,  raduje nas da je prihvaćen i treći projekt koji smo aplicirali. Možda se čini da je iznos mali, ali mi kao udruga i ne možemo povući milijune eura, Ipak, projekt je važan jer će omogućiti zapošljavanje osoba s invaliditetom i njihovo punopravno uključivanje u društvo, a na samom projektu ćemo u Centru za socijalnu inkluziju, koja već ima 25 zaposlenih,  zaposliti  još jednog magistra socijalne pedagogije i jednog fizioterapeuta – rekla je ravnateljica Centra Marija Alfirev.

– U fokusu naših projekata su odrasle osobe s intelektualnim poteškoćama kojima je tržište rada najčešće zatvoreno ili je im pristup na njega otežan, a za koje je rad vrlo bitan u svim vidovima života. Klubovi za zapošljavanje pokazali su se učinkoviti u drugim europskim zemljama, pa će i kod nas. Projekt predviđa uključivanje u klub 20-ak ljudi s područja čitave Šibensko-kninske županije, koje će uz stručno vodstvo učiti aktivnostima vezanim za pronalaženje posla, pisanju životopisa, predstavljanju poslodavcima i drugim potrebnim vještinama koje će im otvoriti put na tržište rada – rekla je voditeljica projekta Jelena Kenđel.

Zavod za zapošljavanje – Područni ured Šibenik i do sada je radio sa zapošljavanjem osoba s invaliditetom, a kako je kazao Luka Petrina, projekt je izvrsna nadogradnja na ono što Zavod radi sa svim nezaposlenim osobama.

– Klubovi su nadogradnja na naše radionice. Oni su važni u socijalizaciji nezaposlenih, jer u njima uče, razmjenjuju iskustva i međusobno se potiču na zapošljavanja – rekao je Petrina.

Osobe s intelektualnim poteškoćama su posebna skupina nezaposlenih kojoj je tržište rada vrlo teško dostupno, ali to, kaže Petrina, ne mora biti tako.  Trenutno je na zavodu u Šibeniku 60 osoba s invaliditetom, a prošle godine ih je zaposleno 30.

– Provedba Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, koji obvezuje poslodavce da na 20 zaposlenih ima i jednu takvu osobu, zahtjeva da se s tim ljudima radi, da ih se priprema za tržište rada. Rad s ovom skupinom nezaposlenih je izuzetno važan kako bi ih se dovelo u koliko toliko ravnopravni položaj, čemu će ovaj projekt Centra za socijalnu inkluziju značajno doprinijeti – rekao na Petrina, naglašavajući kako iz iskustva s poslodavcima zna da su te osobe jednako kvalitetne za posao kao i one zdrave, a u nekim slučajevima i zahvalnije.

Projekt je vrijedan 61.740 eura od čega je 58.635 financirano sredstvima EU. Provodi se na području Šibensko-kninske županije  1. veljače 2015. do 1. veljače 2016. godine. Centru za socijalnu inkluziju i partnerima cilj je povećati mogućnost zapošljavanja odraslih osoba s intelektualnim teškoćama, te se od projekta očekuje da će kroz godinu dana educirati više stručnjaka za vođenje klubova za zapošljavanje  kroz model lokalnog partnerstva za tržište rada, uključiti u rad 15 – 20 osoba s intetelektualnim teškoćama, od kojih će na koncu posao na tržištu rada pronaći njih barem tri do šest. Centar za socijalnu inkluziju Šibenik (1)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI