Neovisni novinarski portal
20.1.2021.
POLITIKA
Premijer o dopisivanju s predsjednicom: ‘U Hrvatskoj ne mogu biti dvije vlasti’

Premijer o dopisivanju s predsjednicom:
‘U Hrvatskoj ne mogu biti dvije vlasti’

Premijer Zoran Milanović u Šibeniku (Foto H. Pavić) (5)

Premijer Zoran Milanović je s ministrom Sinišom Hajdaš Dončićem obišao šibensku luku i novoizgrađeni i proširen Gat Vrulje, odakle je poručio kako Hrvatsku očekuju bolja vremena, a na pozive predsjednice  da podnese ostavku je rekao da je ponosan na ono što on i njegova vlada rade.

– Posjećujemo jednu važnu investiciju za Šibenik i ovaj dio Dalmacije koja će omogućiti da Šibenik prima više gostiju, bogatijih gostiju, da se više zarađuje, ovo je jedna europska infrastruktura za goste više platežne moći koji će u gradu moći više potrošiti i grad više zaraditi. I to radimo po cijeloj Hrvatskoj i pozivam sve one, i kritičare i dobronamjernike, da mi se pridruže i u obilasku i u otvaranju radova s novcem projektom i izvođačima – rekao je Milanović u Šibeniku u izjavi za novinare, nabrajajući projekte mosta za Čiovo, kaštelanske obilaznice, Zagrebačke obale u Rijeci i cijeli niz drugih projekata koje je Vlada omogućila.

– To je ono što u ovoj krizi realno možemo i što radimo, ali uvjeren sam da su očito bolji dani pred nama, bolji dani za hrvatsko gospodarstvo, bolji dani za izvoz koji raste, za industrijsku proizvodnju koja raste. Dakle, u Hrvatskoj se neke stvari radi i proizvode i to netko kupuje, pa čak i u Europi koja je pogođena krizom. To znači kad u Europi stvari krenu samo malo bolje da će u Hrvatskoj biti još bolje. Uz ovakvu infrastrukturu, uz ovakve uvjete koje imamo, uz ozbiljan odnos prema poslu, ne moramo se bojati. Nema straha za Hrvatsku. A sad mogu odgovarati na ono što vas stvarno zanima – rekao je Milanović novinarima, a oni su ga pitali boji li se vlada branitelja iz Savske kad već četiri mjeseca ništa ne poduzima, kao i o dopisivanju s predsjednicom.
– Bojim se jedino hrvatskog naroda na izborima. On uvijek jasno kaže što hoće. Prije tri godine je glasno rekao što i kako, ja sam to čuo. Prije pet godina je isto glasno rekao šta i kako, a sad je nešto šapnuo, ja sam to čuo. Idemo dalje. Borimo se za bolju Hrvatsku, naprijed, ne natrag – rekao je Milanović.
On, kaže, nije dobio pismo predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u kojem ona predlaže da da ostavku, te je održao lekciju o ulogama i funkcijama Vlade, Sabora i funkcioniranju demokracije.

– Nisam vidio takvo pismo. Čujte, Vlada odgovara Hrvatskom saboru,Vlada odgovara i hrvatskom narodu, biračima, hrvatskim građanima, koji su znali što biraju kada su birali. Znali su tko će biti hrvatski premijer. Ponosan sam na ono što radim i za što se borim, vrednujem i rad drugih i zna se kome Vlada odgovara. Dakle, Vlada odgovara Hrvatskom saboru, Hrvatski sabor je najviše tijelo vlasti u  Hrvatskoj, najviše. Ultima, nema višega. Iz njega proizlazi hrvatska Vlada koju podržava većina u Saboru, a ja sam premijer u toj Vladi. To su vrlo jednostavna pravila po kojima demokracija funkcionira. Demokracija dopušta i ovakve situacije kao što je ova u Savskoj. To je tako. Treba biti strpljiv – rekao je premijer.

Preskočio je pitanje da li razmišlja o ostavci, a na pitanje hoće li sazvati sjednicu Vlade s temama koje je predložila predsjednica opet je pojašnjavao funkcioniranje državne vlasti, Vlade i demokracije, dajući do znanja kako misli da predsjednica o tome malo zna i da nije uputila konkretan prijedlog. Premijer Zoran Milanović u Šibeniku (Foto H. Pavić) (4)

 – Vladu shvaćam jako ozbiljno i radimo ozbiljan posao. Način rada Vlade, ja to vidim i tako postavljam, da onaj tko želi dobro Hrvatskoj, tko ima dobre namjere, dolazi s konkretnim prijedlozima. Na kraju krajeva i saborski zastupnici i saborski klubovi kada se obraćaju Vladi dolaze s konkretnim prijedozima. Dakle, točno što, kako, s kojim mehanizmima, s financijskim projekcijama i utjecajem na proračun. Tu ne radim razlike između SDP-a i HDZ-a. Svaki dobar prijedlog koji mi možda još nismo osmislili ćemo prihvatiti – rekao je Milanović, inzistirajući da prijedlozi Vladi moraju biti konkretni. 

– Vlada je tijelo na kojem se donose konkretne odluke. Iza tih poruka mora stajati jasna ideja, mehanizam, i financijski učinci, kako i odakle. Takav doprinos ću smatrati ozbiljnim. Vlada odgovara Saboru, a Sabor i Vlada odgovaraju hrvatskom narodu. U Hrvatskoj ne mogu biti dvije vlasti – rekao je Milanović.

Novinari su ga pitali i kako će surađivati s predsjednicom nakon što mu je predložila ostavku, na što ju je on još jednom pozvao da mu se pridruži u poslu s konkretnim idejama.
–  Dakle, ovo je moj posao. Pozivam svakog tko imalo dobro želi Hrvatskoj da se u tome pridruži meni i mojim suradnicima. Ovo što radimo su konkretne stvari, nisu priče. Odgovornost Vlade je prema građanima, prema hrvatskom narod, političkom narodu, biračima i prema Saboru. Moram to ponoviti puno puta, da bi očite stvari postale naprosto još očitije. Tako funkcionira hrvatska demokracija. Hrvatska nije Grčka, nije zadužena kao Grčka, Hrvatska nema toliko javni ni toliki privatni dug, Hrvatska ima pozitivnu platnu bilancu, Hrvatska ima prihod od turizma od osam milijardi eura, uredno servisira svoj vanjski dug, Hrvatska na današnji dan ima 40.000 manje nezaposlenih nego lani… Očiti su pozitivni trendovi. Gospodarsvo je stalo prije pet godina potpuno, s desecima tisuća praznih stanova u koje je bačen novac, i trebalo je osigurati uvjete za novi početak, trebalo je urediti državne financije, trebalo je osigurati da sad u kafiću kad platiš kavu deset ili sedam kuna da se istog trenutka na jednom mjestu u Hrvatskoj vidi da je promet tu napravljen, to ni Njemačka nema, da se vidi je li plaćen PDV i da država funkcionira. Ne da guli svoje građane, nego da svatko da svoj doprinos. Hrvatska će učiniti puno za tebe, učini i ti nešto za nju – rekao je premijer.Premijer Zoran Milanović u Šibeniku (Foto H. Pavić) (1)

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI