Neovisni novinarski portal
24.1.2021.
KULTURA
Predstavljena knjiga Omera Raka: ‘Šibenčani su dobili svoj roman!’

Predstavljena knjiga Omera Raka:
‘Šibenčani su dobili svoj roman!’

Čulo se to na današnjoj promociji knjige ‘Arkana Fausta Vrančića Šibenčanina’.

omer1

U sklopu proslave 400 godina od objavljivanja djela “Machinae Novae” Fausta Vrančića, danas je u Gradskoj knjižnici u Šibeniku promoviran roman Omera Raka. Knjiga “Arkana Fausta Vrančića Šibenčanina” temelji se na pronalasku Faustovih izgubljenih spisa, a radnja je isprepletena u dva fabularna tijeka; onom s kraja 16. stoljeća, kada je Faust služio na praškom dvoru cara Rudolfa II. i onom s početka devedesetih, u mjesecima prije početka Domovinskog rata.
– Način na koji je knjiga napisana je iznimno studiozan – rekao je na promociji nakladnik Seid Serdarević, koji je, kako priznaje, u Vjesniku najradije čitao tekstove upravo Omera Raka. – Kad sam pročitao rukopis, bez puno razmišljanja poželio sam urediti i objaviti knjigu.
Omer Rak se, kazao je Serdarević, dosta razlikuje od hrvatskog književnog mainstreama; on na čudesan način ispisuje zanimljivu priču glavnog junaka koji, istražujući Faustove spise, ustvari istražuje sebe samog – kaže Serdarević.
– Šibenčani su dobili svoj roman! – istaknuo je dr.sc. Ivica Poljičak. – Roman odlikuje autentičnost duha mjesta, a uz Šibenik ga, osim radnje i autora, vežu i dijalozi u dijalektu, te posveta Milivoju Zeniću. Sam grad je opisan kao fizička struktura, ali Šibenik u romanu postaje i subjektom radnje.
Fascinacijom mjestom i ulogom Šibenika u knjizi ostao je fasciniran i akademik Tonko Maroević, “njegovom spiritualnošću i njegovom sirovošću”. – Zadivljen sam, pa i prestrašen, autorovom eruducijom, kao i preciznom povijesnom rekonstrukcijom. Također, Omer Rak ovom knjigom liječi traume rata, ali piše bez mržnje, dok je u erotskim opisima gotovo trubadurski galantan – tvrdi Maroević.
Knjigu Omera Raka “Arkana Fausta Vrančića Šibenčanina”, čija je promocija danas ispunila multimedijsku dvoranu Gradske knjižnice, objavila je izdavačka kuća Fraktura.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI