Neovisni novinarski portal
9.3.2021.
POLITIKA
Poduzetnik Saša Cvetojević u Nu2: Da sam gladan kruha i ja bih radio na crno

Poduzetnik Saša Cvetojević u Nu2:
Da sam gladan kruha i ja bih radio na crno

Nu2 Saša Cvjetojević (2)

 

Gost Aleksandra Stanovića u emisiji HTV-a Nedjeljom u dva bio je Saša Cvetojević, poduzetnik s dugogodišnjim iskustvom u zdravstvenom sektoru, mobilnim telekomunikacijama te u distribuciji robe široke potrošnje. Vlasnik je i suvlasnik nekoliko tvrtki te zdravstvenih ustanova koje posluju na hrvatskom tržištu. Specijaliziran je za upravljanje ljudskim resursima , upravljanje  projektima i zdrastvenim institucijama, te poslovne pregovore… Hrvatska udruga za odnose s javnošću prošle je godine proglasila Cvetojevića komunikatorom godine. Smatra se jednim od predvodnika tzv neoliberalne politike u Hrvatskoj.

Cvetojević je Stankoviću najprije objasnio kako se obogatio: Već u osmom razredu počeo cijepanje drva, skupljanjem flaša, čime je kupio prvo računalo, trgovao softwareom, koji se u tadašnjoj socijalističkoj Jugoslaviji nije mogao nabaviti, radio s fliperima, videoigrama, poker aparatima…

– Bilo ratno vrijeme, par puta mi je pištolj bio prislonjen na glavu od strane raznih čudnovatih likova, što je bio motiv da se iz toga maknem – pojasnio je Cvetojević svoje početke. 
Kasnije se bavio trgovinom maramicama, toaletnim papirom, robom sa široke potrošnje, pa farmacijom. Stanković ga je pitao o njegovim poslovima s državom i kritici te iste države.
– Radim  s državom i raditi ću što više. U Hrvatskoj je 50 posto poslova povezeno s državom, s javnim poduzećima, s lokalnim komunalnim poduzećima, s lokalnom zajednicom. Dok je tomu tako ja ću se truditi da što više radim s državom, a argumenti da ja napadam državu i da zbog toga ne bi s njom trebao raditi su bespredmetni. Ja ne napadam državu, ja progovaram o nekim negativnim lošim stvarima, koje otežavaju život svima nama i zbog kojih nam je svima ovako kako je, a moglo bi nam biti puno bolje – rekao je Cvetojević.

Na pitanje hoće li Hrvatska postići regularan sustav koji štiti poduzetnika i radnika ili će nas snaći grčki scenarij sa Syrizom i Zlatnom zorom, Cvetojević je bio pesimističan. 
 – Ne vjerujem. Izglednije je za Hrvatsku grčki scenarij – rekao je.

– Ono što poduzetništvu u Hrvatskoj smeta je hrpa neusklađenih propisa koji onemogućavaju pokretanje posla, a politika se previše miješa u posao – poručio je.

Na upit zašto proziva prošlotjednog gosta Nedjeljom u dva Željka Budića, nezaposlenog člana Radničke fronte koji je priznao na HTV-u da radi na crno, Cvetojević je rekao da je on legalist, da nije pobornik lažne empatije i da rad na crno ne može nikako prihvatiti.

– Samo sam pitao da li je u redu da netko na javnoj televiziji kaže da radi nešto što je očigledno kršenje zakona i to u godinu koju smo nazvali godinom borbe protiv rada na crno. Onda mi je malo čudno da on kaže da radi na crno – rekao je Cvetojević.

– Željko Budić radi na crno da njegova obitelj ne bude gladna, pojasnio mu je Stanković. Cvetojević je inzistirao na tvrdnji da je rad na crno nešto ne možemo prihvatiti, ali ipak je na kraju priznao da bi i sam radio na crno da je kruha gladan.

Cvetojević ne zna kada je ni kako zaradio prvi milijun, jer je, kaže, samo radio i radio. Novac mu nije bio sam po sebi cilj, ali je došao s radom i poslovnim uspjesima.

Stanković ga je pitao o, po njemu, prevelikoj razlici između plaća radnika i dobiti Cvetojevića kao vlasnika firme. Dobit je, naime, 2,5 milijuna kuna na godinu, a prosjećna plaća 5.000 kuna mjesečno  ili 60.000 godišnje. Razlika je 40 puta. Je li prevelika razlika?

– Da i ne. Onu plaću koju vi dobijete kad radite emisiju na televiziji ili moj radnik vi nosite doma. Dobit koja pripada meni ja ne vidim, to je knjigovodstvena kategorija, a ne novac u mom džepu. Od te dobiti treba prvo platiti poreze i još je ne mogu uzeti i staviti u džep. Dobit služi za razvoj poslovanja, da možemo kupiti nove strojeve, nove hale, služi za to da bi Insako mogao biti firma koja zapošljava, napreduje… – rekao je Cvetojević.

– Imam dobru plaću, ali je moja je plaća manje od vaše plaće, imovina tvrtke nije moja imovina, te dvije stvari su odvojene – rekao je Cvetojević Stankoviću. 

Rekli ste da u Hrvatskoj očekujete razvoj situacije da ćemo i mi imati nekakvu Syrizu ili nekog takvog na vlasti. Kako će te se vi kao poduzetnik snalaziti u toj situaciji?

– Ne znam, ne volim spekulirati o tome. To je daleka budućnost, a treba i vidjeti što će ta Syriza u Grčkoj napraviti. Već je puno članaka napisano da to više nije on stranka iz predizborne kampanje. U kampanji svi jako puno viču, a onda kad sjedu u taj ured dođu u realnost…

Nu2 Saša Cvjetojević (5)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI