Neovisni novinarski portal
5.3.2024.
EKOLOGIJA / SCENA
Pjesmom protiv bušenja – Meri Cetinić: To mora biti zaustavljeno; Oliver Dragojević: Sve ću napraviti da to spriječim

Pjesmom protiv bušenja – Meri Cetinić:
To mora biti zaustavljeno; Oliver Dragojević:
Sve ću napraviti da to spriječim

Vjerovatno hrvatskim naftomanima nije lako ovih dana: nakon značajnog dijela s(a)vjesne hrvatske javnosti, protiv opasnog prtljanja po jadranskom podmorju digli su se i susjedi Slovenci i Talijani, ustaju pomalo i Crnogorci, prije par dana jedan od odabranih koncesionara je u Novom Zelandu prouzročio izlijevanje nafte, a sada se u borbu uključuju i brojne hrvatske legendarne glazbene i ine zvijezde. Među njima su i oni koji dobar dio slave duguju upravo Jadranskom moru, s obzirom kako im se repertoar dobrim dijelom oslanjao na more i morsku tematiku…

Legendarna Meri na prvoj crti obrane

– Cijeli proces bušenja podmorja stvara zagađenje i štetan je i za ljude i za cjelokupni morski svijet. Naftne platforme stvaraju i otpuštaju otpad – otpadne isplake i metalne strugotine, uključujući toksine kao što su olovo, živa, krom i benzen – izravno u more. Samo jedno bušenje platforme može otpustiti 90.000 tona isplake i metalne strugotine u more, zagađujući ga i ugrožavajući morski život i kvalitetu vode. Osim platformi za bušenje, svakim prometovanjem tankera ovim morem riskira se daljnje zagađenje, budući da se svake godine 635 tisuća tona sirove nafte iz plovila izlije u Sredozemno more. Sve to duž kilometara zaštićenih morskih područja, sa više od tisuću hrvatskih otoka i otočića. Najvažnije nacionalno prirodno bogatstvo, Jadransko more, mora biti zaštićeno. Apsolutno je jasno da ovaj projekt nije u skladu sa zaštitom hrvatskog dijela Jadranskog mora i on mora biti zaustavljen – upozoravala je prije više mjeseci Meri Cetinić, legendarna hrvatska glazbena umjetnica, pjevačica, kompozitorica, kantautorica…
U vremenu kada mnogi i dalje šute kao ribe, savijaju se kao lignje  i zabijaju glavu u morski pijesak, odnosno u naftne bušotine, te još uvijek ne podižu svoj glas protiv potencijalnih bušotina nafte i plina u Jadranu, srčana Meri Cetinić je među prvim javnim osobama na prvu crtu bojišnice stala u obranu Jadranskog mora od takvih štetnih zamisli. Na društvenim mrežama je vrlo aktivna i svakodnevno upozorava na ugrozu mora naftnim zamislima, a u subotu je rječju, pjesmom i dušom sudjelovala na tribini u Splitu u organizaciji međunarodnog udruženja Clean Adriatic Sea Alliance.
Naslovnica albuma More - Meri Cetinić - Grupa More

Naslovnica albuma More – Meri Cetinić – Grupa More

Grupa More: album More – pjesma More

Kako i ne bi, kada se jedan od njezinih prvih glazbenih sastava zvao grupa More, a s njhovog prvog albuma koji se zvao More, u svijet je 1974. godine zaplovila jedna od najljepših balada koja pjeva o moru i zove se – More.
– Iako nisam nikakav ekspert, osjećam da to nije u redu i želim doprinijet i učinit šta se može. Hvala što pišete o tome, puno ljudi ni ne zna i ne suprostavljaju se! – kazala je Meri za TRIS početkom veljače.
Jedna od prvih postava grupe More (tu su i Meri i Oliver) (Wikipedia)

Jedna od prvih postava grupe More (tu su i Meri i Oliver) (Wikipedia)

Možda Meri nije ekspert, ali sudeći po njezinim riječima reklo bi se kako zna o problematici i više negoli neki od onih koji su bili plaćeni za izradu nesretne tzv. Strateške studije o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu.
– Nemojmo uništiti ovaj najljepši biser koji smo dobili u nasljedstvo! Uništavanje jednog od europskih najviše ekološki vrijednih područja u 2015. godini? Hrvatski Jadran je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u svijetu. Turizam je jedan od najvažnijih gospodarskih sektora i čini značajan doprinos bruto domaćeg proizvoda. U mnogim slučajevima još uvijek tamo u netaknutim obalnim vodama obitavaju rijetke i ugrožene vrste, kao što su jadranski dupini i sredozemne medvjedice. Otok Cres je jedan od posljednjih staništa bjeloglavog supa u Europi. Sada prijete smrdljive, zauljene obale i plaže, koje bi mogle biti pune trulih trupala morskih životinja. Još ima vremena za djelovanje! Hrvatska vlada mora zamrznuti svoje planove! – upozoravala je još prošlog mjeseca Meri Cetinić.

Oliver ne postoji bez mora

Sada joj se priključio i njezin popularni kolega Oliver Dragojević, koji je mnogima prva glazbena asocijacija na more, Dalmaciju, Jadran, galebove itd. Oliver je u svojoj objavi prije nekoliko sati zaprijetio i kako će se početi baviti politikom ako bude potrebno jer ‘bez mora ne postoji’.
– Mislim da je krajnje vrijeme da se uključim u politiku. Ako zaista bude izvjesno da će se kopati bušotine nafte u Jadranskom moru, ja ću se početi aktivno baviti politikom i sve ću napraviti da to spriječim. Jadransko more je zatvoreno, gotovo kao jezero i ako bi se bilo što dogodilo, neka katastrofa, mi smo gotovi, zauvijek. Veliki sam ljubitelj mora i to bi me jako pogodilo. Bez mora ja ne postojim. Boriti ću se protiv toga, pa i politički angažirati ako treba – kristalno jasan je bio Oliver Dragojević u svojoj objavi koju njegova kolegica Meri Cetinić prenosi na svojoj FB stranici. .
Pitanje je hoće li se Vrdoljaci, Karamarkovi, Milanovići i ostali uplašiti ove Oliverove prijetnje, no izvjesno je kako će istupi Dragojevića i Meri Cetinić mnogima biti poticaj da otvore oči i podignu glavu iz lažine i pijeska, kao i podstrek za daljnju borbu protiv nakaradne i groteskne ideje o bušenju Jadrana.
A jedan od načina kojime se želi ukazati što žitelji Jadrana misle o toj ideji te onemogućavanju tradicijskog ribarstva je i prosvjed s više od 300 brodica koji se priprema za kraj ožujka (incijativa Jadranski zid).
Evo upravo sam razgovarao sa Oliverom i izrazio je želju doci zapjevati s nama na pomorskom prosvjedu i blokadi brodicama krajem trećeg mjeseca – kazao nam je  Jurica Žitko Forempoher, idejni začetnik Jadranskog zida.
I za kraj, dakako: Moj galebe…

http://youtu.be/RITusYemvQs

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI