Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
KOMENTARI / POLITIKA
Pišem pismo, tinta mi se proli…/Kolinda: Zorane, idi, bit će (ti) lakše…

Pišem pismo, tinta mi se proli…/Kolinda:
Zorane, idi, bit će (ti) lakše…

Kolinda Grabar Kitarović - predizborni skup u Šibeniku (19)Samo četiri radna dana i nova predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović  šćeto – neto traži ostavku Vlade Zorana Milanovića! To je najkvalitetniji prijedlog, kaže, za izlazak zemlje iz krize. Velikodušno mu nudi izlaznu strategiju. Prijateljski, štoviše. Pozvala ga je na kavu i razgovor, ali on ima fobiju od Pantovčaka i neće, pa neće. Stoji joj na raspoolaganju, poručuje, ali neka ona izvoli doći k njemu na kolač i sok, na Markov trg, kad god hoće, veli. No, Kolinda ga nije dobro razumjela, nasta kratki spoj i paf:  Dosta je tog ping-ponga –  ljutnu se pomalo Predsjednica i zaključi: Ako je tako, bit će najbolje da odete s vlasti!

Nije poznato je li prijedlog originalno predsjedničin, ili se radi o stranačkom naputku „ nestranačkoj“ šefici države iz njezina matičnog HDZ-a. Za koji je notorno da prijevremene izbore zaziva otkako je ova Vlada izabrana. Jer, Tomislav Karamarko, kao spasonosno rješenje za potonulu Hrvatsku, ne želi više gubiti ni trena čekajući da redovnim putem zasjedne na Markov trg. A i dosadilo mu je već to spinanje oko termina izbora. Te bit će u ožujku, pa u travnju, neki kažu u svibnju ili lipnju, a neki opet tipuju na rujan. Vlada , kažu, ne kani prije listopada. Najbolje da to riješimo odmah. A kako je Predsjednica u literarnoj fazi, idealno je da ona pozove Milanovića na ostavku. Manje će boljeti. Na Karamarka je posebno osjetljiv. Ta izravno dobačena konkurentska rukavica bi ga razbjesnila. Pa bi se mogao zainatiti. I ostati do kraja mandata. Što bi bilo jako opasno. Tko zna što se može dogoditi do kraja godine. Kada je redovan izborni termin (a može i do veljače iduće godine, nedaj bože). Koji bi Milanovića i njegovu družbu zadržao mjesec-dva duže na vlasti u odnosu na „hitni postupak“ po prijedlogu Predsjednice. To bi se zbilja isplatilo. Jer i dan Milanovića je previše. Pogotovo za HDZ i Karamarka. A s radošću ga ne trpe ni ostali…

– Hajde da popijemo kavu i popričamo…

Što je to naljutilo dobrohotnu Kolindu Grabar Kitarović da, umjesto strpljive kohabitacije još ovo par mjeseci, požuri s radikalizacijom  i iskanjem ostavke? Pismo. Premijerovo. Milanovićevo. Tek što je svetom vodicom osvježila Ured i rastjerala sotonističke zle duhove s Pantovčaka, Predsjednica se latila telefona i okrenula broj Zorana Milanovića.

– Hajde da popijemo kavu i popričamo, dođi na Pantovčak, ali da znaš, imam ozbiljnu namjeru predložiti sazivanje tematske sjednice Vlade radi gospodarskog stanja u zemlji i nadam se da ti neću morati lupati šakom o stol da me shvatiš ozbiljno – autoritativno će Predsjednica pozivajući se na svoje ustavne ovlasti (čl. 102. Ustava).

– Nemaš brige, stojim ti na raspolaganju, a na Vladu možeš doći kad god hoćeš – vedro će raspoloženi Milanović. – Ako treba to ću ti poslati i „napismeno“ – doda onako usput i nasmije se šeretski.

Ubrzo Kolindi Grabar Kitarović stiže i pismo iz Banskih dvora. A u tom pismu piše:

– Hajde da dr(u)žimo se zajedno. Sazovimo skupa Vijeće za nacionalnu sigurnost , a trebalo bi i da definiramo ovogodišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija jer Ivo (Josipović) i ja to nismo iz principa napravili za vrijeme kampanje, da se ne ljutiš, da ne misliš kako ti nešto podmećemo, ako slučajno budeš izabrana. Vidiš, ko’ da smo znali, i dobro da to nismo učinili – kooperativno će Milanović, usput hvaleći Predsjednicu na njezinoj poduzetnosti glede Vlade i preporuke da se tematski posveti gospodarskoj krizi u zemlji.

– Mi ne znamo što bi, predloži ti!

– To ti je ideja dobra. Ali, daj, molim te, pošto moja Vlada nema pojma što joj je i kako činiti, a ti očito znaš što treba, predloži i“ konkretne prijedloge, način provedbe i procjenu financijskih učinaka takvih prijedloga“, naprosto da ne lutamo, da odmah idemo na dobitni model – blagoglagoljivo će premijer.

Kad, šta? Predsjednica je pismo očigledno krivo shvatila. I , reklo bi se, naljutila se. Toliko da Milanovića nije htjela ni čuti. Pa je dala u zadatak glasnogovorniku , mlađahnom Luki Đuriću da to “sredi“. I Luka se opet dade u pisanje. Sroči pismo u šest točaka. Sistematično, matematički sortirano po važnosti svake od njih. Pa pod jedan podsjeća kako je Predsjednica drugog dana mandata nazvala premijera, ponudila suradnju i najavila prijedlog za zajedničku sjednicu Vlade koju bi pripremili njezin i premijerov tim. Ali, ili je premijer na to zaboravio, ili nije stigao odgovoriti zbog brojnih obveza, tek, ona je spremna dnevni red sjednice Vlade i sama formulirati. Ako on ( premijer) nema ništa protiv. Ali, nije u redu da se od nje očekuje i prijedlog mjera s procjenom njihovih financijskih efekata. Pa zar to nije posao Vlade? Dobro, ako Vlada to ne može, ne zna, gospodarski stručnjaci s kojima se konzultirala, sugeriraju da je najbolje da Vlada dobrovoljno abdicira i da se više ne muči. Tako ćemo najbrže iz krize, procijenila je. No, ako Milanović ipak ne želi baciti koplje u trnje, e onda je bolje da Vlada sama predloži mjere za izlazak iz krize, jer, ipak je to njezina ustavna obveza, a ne Predsjednice RH. To što se šefica države miješa u vladin posao, to je iz puke želje da pomogne, da se sinergijskim učinkom , Predsjednice i premijera, dvostruko profitira . Ništa loše u tome nema, ništa osobno …

Od Milanovića zasad nema glasa. Možda se sad on  uvrijedio. A to nije bila namjera Predsjednice. Koja je kooperativna. Ljubazna. Stranački neutralna. Samostalna. Predsjednica svih građana. A ne samo, „zna se“, njih. Ma što neki mislili. Ostavku Vlade traži za dobro Zorana Milanovića. Da mu pomogne. I građana. Da ih spasi. Jer, ako Milanovićev tim ne zna što i kako, Karamarkov zna itekako. Osobito voziti u rikverc. A to ne zna svatko. Povijest mu je fah, i nje se drži kao najboljeg smjera za budućnost. Ne treba ni misliti gdje će nas to odvesti…

Zoran Milanović (Foto H. Pavić) (7)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI