Neovisni novinarski portal
27.1.2022.
POLITIKA
Kriza u TLM-u: Šibenski aluminijaši najavljuju prosvjed pred Ministarstvom gospodarstva

Kriza u TLM-u:
Šibenski aluminijaši najavljuju prosvjed pred Ministarstvom gospodarstva

Sindikat metalaca Hrvatske - konferencija za novinare (Foto H. Pavić) (4)
Radnici tvornice lakih metala u Šibeniku najavljuju odlučnu borbu za svoja prava, za opstanak kolektivnog ugovora, a prije svega isplatu plaća. TLM je prošlog mjeseca ušao u predstečajnu nagodbu, u njenoj Tvornici prešanih proizvoda proizvodnje mjesecima nema, a u Tvornici valjanih proizvoda radi se s jedva 15 posto kapaciteta. U TPP-u radnicima duguju tri plaće, a na naplatu za koji dan dospijeva i četvrta. U TVP-u predosjećaju isti scenarij, s obzirom na kašnjenje akontacija.

 – Ukoliko se u slijedećem tjednu ne dogodi nešto konkretno, ako se ne stvori novac da se riješi problem TLM-a i da se počne normalno funkcionirati, mininalno isplata plaće u TPP-u i akontacija u TVP-u, mi ćemo u ponedjeljak krenuti u prosvjed ispred Ministarstva gospodarstva u Zagrebu. Zatražit ćemo i sastanak s DORH-om gdje ćemo prezentirati određene materijale i zatražiti zabranu raspolaganja imovinom TLM-a, kako bi zaštitili mogućnost naplate radničkih potraživanja u slučaju stečaja – rekao je na konferenciji za novinare Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.
Ustvrdio je kako u tvornici novca ima. ali da se radnike ucjenjuje i odugovlači s njenom isplatom kako bi ih se prisililo da se odreknu prava iz kolektivnog ugovora i pristanu na minimalac.
– Nude nam otpuštanja i umanjivanja prava radnika kako bi predstečajna nagodba uspjela. Zaključak povjereništva jedne i druge sindikalne podružnice je da nema ni jedne jedine stavke iz kolektivnog ugovora čije ćemo uklanjanje dopustiti. Ako ćete provoditi predstečani postupak i napraviti predstečajni plan, napravite ga s važećim kolektivnim ugovorom, sa svim materijalnim pravima koje u kolektivnom ugovoru trenutno imamo. Kolektivnim ugovorom imamo zajamčene i božićnice i uskrsnice, i jedna od najbitnijih stavki je otpremnina od 3,5 tisuće kuna po godini staža u obije TLM-ove firme.  A ono što su oni nama ponudili je ukidanja svih tih prava, osim prava da ljudi odu na minimalac. Ne dozvoljavamo to, niti ćemo dozvoliti. Radije idemo u strečaj, nego da nam se dogodi da se predstečajna nagodba TLM-a provodi tako da se radnike kazni, otpusti i potjera na biro bez otpremnina, bez plaća koje se duguju – rekao je Dragičević i poručio većinskom vlasniku Marku Pejčinovskom da iz tvornice može slobodno izaći.
– Ukoliko nemaš novaca da provedeš predsječajnu nagodbu, prodaj tvornicu, daj je nekome drugome investitoru. A ja vas uvjeravam da ih ima. Ako ne želi, neka predstečajnu nagodbu provede pod uvjetima koje smo rekli, a uvjet je da se drži kolektivnog ugovora i vrati sve dugove prema radnicima – rekao je Dragičević.. 

– Ako tvornica propada i idemo na ulicu, vi koji ste doveli tvornicu do ovog, morat ćete otići zajedno s nama, a vi ćete izgubiti više nego mi, jer mi znamo raditi i naći ćemo posla. Nećemo dozvoliti da se nama više manipulira i da se od nas pokušava stvoriti socijalne slučajeve – oštar je Dragičević.

Investitora koji bi preuzeli TLM ima i oni razgovaraju s Ministarstvom gospodarstva. – Ima tvrtki koje žele kupiti TLM. Tržište aluminija raste, oni će donijeti posao i repromaterijal i isplaćivat će plaće –  rekao je Dragičević.
Hrvatska država, po njemu, i dalje ima odgovornost za TLM i ne može se amnestirati od onoga što se događalo u tvornici aluminija prilikom potpisivanja privatizacijskog ugovora prije sedam godina, tvrde sindikalisti. Od hrvatske Vlade traže da uzme tvornicu i pošalje vlasnika bez novca ondje gdje je i radio dok nije došao u TLM.
– Dalje prste od TLM-a – poručuje Dragičević vlasniku tvornice. – Ona može funkcionirati, a sve ovo što se radi je pokušaj prevare radnika i pokušaj spašavanja vlasničkih interesa. Idući tjedan je ključni tjedan. Treba donijeti odluke, odluke koje trebaju biti radikalne, ali ne prema radnicima, nego prema vlasnicima – rekao je Dragičević

.Sindikat metalaca Hrvatske - konferencija za novinare (Foto H. Pavić) (3)

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI