Neovisni novinarski portal
24.1.2021.
KULTURA
Je li kamen mudraca Fausta Vrančića mogao 1991. zaustaviti rat?

Je li kamen mudraca Fausta Vrančića mogao 1991. zaustaviti rat?

Takvu mogućnost u romanu “Arkana Fausta Vrančića Šibenčanina” razmatra politolog,  publicist i dramski pisac Omer Rak.

Faust_VrancicS1_733473S1

Roman “Arkana Fausta Vrančića Šibenčanina” bit će predstavljen Šibenčanima u petak, 13. veljače (u 12 sati), u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića. Autor Omer Rak, šibenski politolog i publicist sa zagrebačkom adresom, otkriva da fabula knjige ide u dva toka.
– Dio radnje događa se u Pragu u krajem 16. i početkom 17. stoljeća, kada je Faust Vrančić obnašao dužnost tajnika Rudolfa II., a dio se odvija 1991. godine, gdje je u središtu događanja knjigoveža Gabrijel koji je došao u posjed dotad nepoznatih Vrančićevih dokumenata – kaže Rak.
Okosnicu romana čini povijesna činjenica, koju je istražio i zabilježio šibenski svećenik i povjesničar don Krste Stošić, po kojemu je 1864. na otoku Prviću provaljeno u grob Fausta Vrančića, a lopovi su umjesto blaga pronašli hrpu papira. Papiri, čiji je sadržaj do danas ostao nepoznat, tada su ostali prepušteni vjetru te su se rasprišili otokom.
– U romanu Gabrijel igrom slučaja dođe do tih papira u kojima su zabilježeni Faustovi pokušaji da se, u svom praškom razdoblju, domogne mitskog kamena mudraca, tog alkemičarskog sna koji je u stanju pomiriti zaraćene narode. Gabrijel se također odluči na takvu misiju, želeći zaustaviti rat koji se Hrvatskoj spremao – otkrio nam je Omer Rak.
Knjigu “Arkana Fausta Vrančića Šibenčanina” u Šibeniku će, osim autora, predstaviti nakladnik Seid Serdarević, akademik Tonko Maroević i dr. sc. Ivica Poljičak.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI