Neovisni novinarski portal
3.3.2021.
IZDVOJENO
Ante Tomić (Foto H. Pavić)

HND:
Šokirani smo zlogukim skandalom spaljivanja lutke u liku Ante Tomića

Ante Tomić (Foto H. Pavić)
Ante Tomić (Foto H. Pavić)

Ante Tomić (Foto H. Pavić)

Nakon što su u Prološcu, mjestu nedaleko od Imotskog, za vrijeme karnevalskih zbivanja spalili lutku koja izgledom jasno asocira na lik novinara i književnika Ante Tomića, oglasilo se i Hrvatsko novinarsko društvo. U svojemu priopćenju ističu kako su šokirani zlogukim skandalom spaljivanja lutke u liku Ante Tomića. Evo priopćenja:

To je morbidno i upozoravajuće

Hrvatsko novinarsko društvo još jednom je šokirano zlogukim skandalom da karnevalska povorka kao Karnevala koji je kriv za sve spali lutku jednog novinara. Jučer su u tradicionalnoj karnevalskoj povorci od Prološca do Imotskog i natrag maskirani na kraju pročitali „oporuku“ i spalili jasno prepoznatljivu lutku novinara Slobodne Dalmacije i književnika Ante Tomića. Ante Tomić je inače u Prološcu proveo dio djetinjstva.
Prošle godine Omišani su spalili Krnju u prepoznatljivom liku novinara Vinka Vukovića.
Pokazuje se tako da su za neke sloboda mišljenja i govora u novinarskim i književničkim tekstovima najveći životni problem, puno veći od korupcije i drugog lopovluka, promašene politike i sličnog. Proložani valjda nemaju problema ni s lopovima, ni s ubojicama. Samo s Tomićem.
Tomić je satiričar sa stajalištem i svjetonazorom koji ne ostavlja ravnodušnim – čitatelji ga ili vole ili ne vole. Za one koji ga ne vole najbolji je lijek da ga ne čitaju.
Kad god se u karnevalu spaljuje lutka konkretnog čovjeka, a ne simbola neke opake društvene pojave – to je morbidno i upozoravajuće. Kad je taj čovjek novinar i pisac, to asocira na zatvore i logore.
Za HND Zdenko Duka, predsjednik
Zdenko Duka (4)

Zdenko Duka (foto H. Pavić)

Zemljaci protiv zemljaka

 Inače, Proložac je mjesto u kojemu je A. Tomić proveo prve godine svojega života, pa je time još žalobniji čin njegovih svojevrsnih ‘zemljaka’, odnosno suseljana.
Pretpostavlja se kako je ovaj maskenbalski zloguki skandal posljedica novinskog teksta, odnosno komentara Ante Tomića objavljenog u Slobodnoj Dalmaciju naslova: Inauguracija bez kriterija – Ante Tomić, svjedok s Markova trga: Predsjednica je mogla vidjeti dvije stotine razloga zašto Hrvatska nije i neće biti bogata zemlja (POVEZNICA).
Proložac slovi za tzv. tvrđavu HDZ-a, odnosno općinu od svojih 4.500 stanovnika u kojem je najčešće na općinskoj vlasti HDZ, a danas je to Mate Lasić, koji se se na općinskoj internet stranici hvali i kako je član HDZ-a od osnutka. Vjerojatno se tamnošnjim članovima te političke stranke nije svidio kriticizam Ante Tomića naspram nekih dijelova inauguracijske svečanosti predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar Kitarović, pa im je sinulo kako brže-bolje moraju sklepati Krnju s likom Ante Tomića, kojega su potom i zapalili.
– I baš tada, kao da mi čita misli, rođak Ivica šalje mi na telefon duhovitu poruku: “Grobna je tišina na inauguraciji. Većina uzvanika ne smije međusobno razgovarati zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.” – kaže u jednom dijelu tog teksta Ante Tomić koji je, po našemu sudu, ovoga puta bio umjereniji u kritici nego što je to uobičajeno za njegove slične tekstove.

Umjerena kritika uzvanika s krim-poviješću

Kako se može pročitati, nigdje nije izrijekom istakao čunjenicu koju su prenijeli brojni mediji, a ta je da je veliki broj svečanih uzvanika nove predsjednice na toj ceremoniji bio osuđivan zbog nekog ozbiljnog kriminalnog nedjela ili ga uskoro očekuje sudski proces zbog nekih teških prijestupa, ili je proveo značajno vrijeme u pritvorskim ili zatvorskim jedinicama i tako dalje.
Svejedno, to nije smetalo nekolicini mještana Prološca da apriori osude i spale figuru sumještanina s kojim ne dijele politički i drugi svjetonazor, a koji se, eto, drznuo kritizirati nakaradnu činjenicu kojoj je svjedočila čitava Hrvatska i šire. Na žalost, taj njihov čin nije nimalo zabavan niti duhovit, već je  tragičan i zabrinjavajući, jer svjedoči o opasnom nazadnjaštvu i nerazumijevanju osnovnih ljudskih sloboda, u koju spada slobodno izražavanje svojega mišljenja.
Za pretpostaviti je kako ovaj doista žaloban i opasan čin ne odobravaju svi mještani Prološca, mjesta iz kojeg je potakao i Vlado Gotovac, jedna od rijetkih časnih i svijetlih figura iz povijesti hrvatske politike.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI