Neovisni novinarski portal
24.2.2021.
UKRATKO

HDZ raste na krilima pobjede Kolinde Grabar Kitarović

Prema najnovijem Crobarometru , kako donosi Nova TV, potpora HDZ-u kod birača i dalje raste, a potpora SDP-u sve više kopni. Istraživanje je proveo Ipsos puls na uzorku od 958 anketiranih i to u razdoblju od 1. do 15. veljače, a pokazuje se da je najveći profiter nakon predsjedničkih izbora HDZ. Pobjeda Kolinde Grabar Kitarović dodatno je donijela na popularnosti “zajedničarima” , pa sada imaju podršku građana od čak 28,7 posto , što je gotovo 9 posto više nego što dobija SDP koji je blago pao pa sada ima podršku 19,8 posto ispitanika.

Od ostalih političkih opcija prema kojima su ispitanici iskazivali svoje raspoloženje, najbolje stoji Živi zid koji se uzdigao do treće pozicije s potporom od 14,6 posto, dok je ORaH trenutno na svega 8,8 posto, i čini se da iz mjeseca u mjesec bilježi trend pada. To su zasad jedine četiri političke opcije koje bi, da su izbori sada, prešle izborni prag i osigurale mandate u Hrvatskom saboru.

Lista Milana Bandića predvodi kolonu onih “ispod crte” s tek 2,2 posto, slijedi BUZ sa 1,9 posto, IDS s 1,8, HNS s tek 1,6, HSU s 1,5, i HSS sa 1,4 posto podrške građana. Simboličnu podršku iznad jedan posto uživa još  HSP ( 1,2 ) te HSLS, HDSSB i lista don Ivana Grubišića koje bilježe jedva 1,1 posto, a Crobarometar bilježi i jedan postotni poen za Hrvatsku zoru.

Desna koalicija predvođena HDZ-om osvaja povjerenje 31,9 posto građana, a lijeva na čelu s SDP-om 24,8 posto.

Vladinu politiku i dalje podržava samo 20 posto građana,  a čak 74 posto anketiranih drži da Hrvatska ide u krivom smjeru.

 


VEZANE VIJESTI