Neovisni novinarski portal
25.1.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Gradski parking i državna brodska linija 501: Krapljanima karte po povlaštenim cijenama

Gradski parking i državna brodska linija 501:
Krapljanima karte po povlaštenim cijenama

Mještani otoka Krapnja koji imaju valjanu otočnu iskaznicu imat će povlaštenu cijenu prijevoza brodom - ubuduće će mjesečnu kartu plaćati 135 kuna, a ukoliko se odluče za godišnju to će ih koštati 540 kuna ili 45 kuna po mjesecu.
Brod na liniji 501 Brodarica - Krapanj

Brod na liniji 501 Brodarica – Krapanj

Mještani otoka Krapnja koji imaju valjanu otočnu iskaznicu imat će povlaštenu cijenu prijevoza brodom – ubuduće će mjesečnu kartu plaćati 135 kuna, a ukoliko se odluče za godišnju to će ih koštati 540 kuna ili 45 kuna po mjesecu.

Naime, odlukom Vlade, od početka 2015. godine otočani su ostali bez mjesečnih otočnih karata. Krapljani su izgubili pravo na mjesečne otočne karte tako da ih je svaka vožnja koštala tri kune. Do lani su bili svrstani u tri razreda pa su se mogli voziti za nula, 30 ili 50 kuna mjesečno. – Gradski parking, u dogovoru s Mjesnim odborom odlučio se odreći dijela svojih prihoda i omogućiti povlaštene mjesečne ili godišnje karte. S valjanom otočnom iskaznicom tako će Krapljani moći kupiti mjesečnu kartu za 135 ili godišnju za 540 kuna i neograničeno se prevoziti s kopna na otok i obrnuto. Nećemo zbog toga biti u minusu, ali nećemo imati ni zarade. S druge strane, pomoći ćemo revitalizaciju otoka i olakšati život mještanima – kazao je direktor Gradskog parkinga Goran Bulat na današnjoj konferenciji za novinare.

Djeca otočana stara do šest godina voziti besplatno, a svi ostali koji požele otići na ovaj otok plaćat će vožnju u jednom smjeru pet kuna u zimskom i šest u ljetnom razdoblju. Otok Krapanj najniži je i najmanji naseljeni otok na Jadranu. Najviša mu nadmorska visina ne prelazi 1,25 metara. Udaljen je od kopna svega 300 m. Šezdesetih godina prošlog stoljeća s više od 1500 stanovnika i bio je najgušće naseljeni otok na Jadranu. Bulat kaže da ih je danas svega 120.

– Radi se o ljudima koji putuju na posao, u školu ili drugim obvezama na kopno, te uz brodsku kartu imaju i druge troškove prijevoza do Šibenika ili drugih odredišta. Svjesni situacije u kojoj živimo, spustili za njih smo cijenu karte do najniže mogućeg iznosa da ne ulazimo u minus – rekao je Bulat.

U državnom proračunu je za ovu liniju u 2015. godini predviđeno do 469.000 kuna, iz čega se plaća evidentirani prijevoz putnika i to samo jedna povratna karta na dan. Većina otočana putuje s otoka na otok više puta dnevno, tako da svako slijedeće putovanje ide na trošak Gradskog parkinga.

Goran Bulat, direktor Gradskog parkinga (Foto H. Pavić)

Goran Bulat, direktor Gradskog parkinga (Foto H. Pavić)

 

 

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI