Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
IZDVOJENO
‘Dragovoljac sam i branitelj iz 1991. Ovi u šatoru mene ne predstavljaju.’

‘Dragovoljac sam i branitelj iz 1991. Ovi u šatoru mene ne predstavljaju.’

fb zastava

– Dragovoljac sam i branitelj iz 1991. Borio sam se da više ne postoje bolnice njihove i naše (vojne i civilne) te da svi budemo građani istih prava.  Ovi u šatoru mene ne predstavljaju.

– Bravo dečki, dosta nam je ovih koji kao predstavljaju “sve” branitelje… pokažite svoje pravo lice, neka narod vidi da nisu svi kao oni!

Ovo je djelić od brojnih poruka koje od jučer pristižu na novopostavljenu stranicu na društvenoj mreži Facebook, naslovljenu s DOSTA JE Stop agresiji šatordžija iz Savske, te s nadnaslovom: Ne predstavljate nas i podnaslovom Ja vas se ne bojim. Poruke uglavnom sadrže podršku toj inicijativi, te ukazuju na nagomilanu frustraciju mnogih u Hrvatskoj, posebice branitelja koji se ne slažu i ne podržavaju ponašanje vođa prosvjeda u Savskoj 66, a za koji mnogi drže kako je riječ o smišljenom političkom djelovanju, a ne zbiljskim željama za povećanje prava branitelja.  Dakako, ima tu i poruka sa suprotnim predznakom, a u kojima one koji one koji se ne slažu s vođama prosvjeda automatski etiketiraju ‘četnicima’, vrijeđajući pritom neke od onih koji su i te kako zaslužni što četnika u Hrvatskoj nema od 1995. godine, no time se javno ne hvastaju i busaju u prsa. Vrijeđaju pritom i žrtvu onih koji su život dali u Domovinskom ratu, te bolno uznemiravaju članove  njihove obitelji.
Kako je potvrdio u objavama na svojoj FB stranici, ovu je stranicu postavio branitelj i ratni snimatelj Zoran Erceg, nezadovoljan događanjima oko prosvjeda u Savskoj ulici u Zagrebu, te ponašanjem vođa tih prosvjeda, a koje je izazvalo ozbiljne podjele u Hrvatskoj. U kratko vrijeme je ta stranica stekla veliki broj posjetitelja, što je svjedoči o dugotrajnoj šutnji tihe većine koju su zbivanja oko spomenutih prosvjeda izrazito uznemiravala, no nisu imali gdje iznijeti svoje stajalište.
Dakako, javljaju se brojni branitelji i invalidi Domovinskog rata koji u velikoj mjeri nemaju veze s prosvjednim čelnicima, niti po peteroznamenkastim mjesečnim primanjima, niti po gledištu na smisao njihove braniteljske žrtve, za koju nisu tražili niti traže ikakve posebne privilegije. Tako se doznaje za branitelje-invalide koje  je ‘metak probušio četiri puta’, ali danas ima ‘mirovinu pet puta manju od nekih drugih’, te mora raditi ‘tri posla da bi dica mogla imat normalan život’.
10665933_1545693422355037_8146936856275504584_n
Ima i onih koji nisu smatrali za potrebno niti preuzeti Spomenicu Domovinskog rata, a niti bilo kakve druge privilegije, pa niti one najmanje, nekadašnju povlasticu za uvoz automobila, dionice hrvatskih tvrtki i tome slično. Evo neke od poruka sa spomenute FB stranice.
– Da ne bi bilo zabune, pod tim šatorom su vjerojatno najbolji i najzaslužniji među braniteljima, ali to ne znači da imaju pravo stvarati kaos i u ime jedne politike gurati ovaj narod u još veću bijedu.
– Bravo dečki, dosta nam je ovih koji kao predstavljaju “sve” branitelje…pokažite svoje pravo lice, neka narod vidi da nisu svi kao oni!”
 – Daj više da se to zaustavi!!!
Koga oni predstavljaju?
Pa ko normalan može sto dana maltretirat cijelu državu u šatoru na cesti?
Tko to plaća? Od čega žive njihove obitelji zadnjih sto dana kad im je tako loše?
Na kraju će Đuro u Sabor a ostatak nazad na cestu.
– Trojica branitelja koji su se stavili na čelo dirigiranoga braniteljskog prosvjeda u Zagrebu – Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine, Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije RH i Ante Deur, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi – nemaju legitimitet za predstavljanje cijele braniteljske populacije u čije ime nezakonito govore, nego samo svojih udruga kojima su na čelu. U Hrvatskoj je 42 krovne braniteljske udruge, a lokalnih više od tri tisuće, a branitelja je više od 500 tisuća.
– Odbijajući razgovore sa vladom i ultimativno zahtijevajući ostavku ministra Matića ne treba biti mudrac da se zaključi u čijem interesu rade. Prijetnje i zastrašivanja ljudi koji ne žele sudjelovati u tkzv. prosvjedu su neprihvatljivi i bilo bi dobro da se prijave. Ono što organizatori šatoraša nisu još shvatili je da su svojim ponašanjem počeli izazivati averziju prema sebi, a branitelje su duboko podijelili. Siguran sam da je velika većina protiv takvog ponašanja i izazivanja podjela i mržnje.
– Da ne bi bilo zabune, pod tim šatorom su vjerojatno najbolji i najzaslužniji među braniteljima, ali to ne znači da imaju pravo stvarati kaos i u ime jedne politike gurati ovaj narod u još veću bijedu.
– BRAVO za ovu “akciju”…jer kaj je previše je previše.Tim šatorašima se treba stati na kraj.Od same dosade koja ih ždere oni neznaju kaj bi sami sa sobom pa ajmo rušiti vladu,rušiti komunjare kako ih oni nazivaju?! dajte molim vas pa nismo u 45-oj!?Sa druge pak strane mislim da imaju sva prava koja im pripadaju,pa ćak i više od toga,bez obzira na njihov invaliditet,nažalost.Ima nas branitelja koji nisu ostvarili nikakva prava,niti mislim da ih trebam imati,jer u rat sam išao po svojoj savjesti,a ne kako bi poslije ucijenjivao državu da mi nešto duguje!!Situacija u državi je kriminalno loša,narod je gladan,kopaju po kontejnerima i pune pučke kuhinje,a vi sa svojim brutalnim primanjima samo navlačite gnjev tog naroda na sebe,zato je krajnje vrijeme da se uputite svojim novim i obnovljenim kućama i nađete si neku drugu razbibrigu u životu,jer 95-ta je odavno iza nas ,mi imamo “novi rat” kako pomoći siromašnima i gladnima ,a vi više niste zanimljivi nikome……
– Čestitam na mudrosti i hrabrosti….

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI