Neovisni novinarski portal
16.1.2021.
POLITIKA / UKRATKO

Cro Demoskop :
HDZ-u 29,5 , SDP-u 24,8 posto potpore građana

Cro Demoskop pokazuje da hrvatski građani i dalje preferiraju HDZ ( 29,5 posto) i desnu koaliciju ( 32,7 posto) u odnosu na SDP (24,8 posto) i lijevu koaliciju (27,2 posto ). ORaH i Živi zid pretaču glasove od jednog ka drugome...

Najnovije istraživanje Cro Demoskopa provedeno od 2.- 4. veljače, pokazalo je da su političke preferencije hrvatskih građana uglavnom stabilne, nema većih oscilacija niti dramatičnih promjena. Trend rasta HDZ-a i popularnosti desne opcije pred SDP-om i lijevom opcijom nastavlja se, a ORaH i Živi zid pretaču glasove iz jednog u drugi izborni rezervoar. Prema najnovijem istraživanju Cro Demoskopa HDZ trenutno dobija 29,5 posto potpore, a SDP 24, 8 posto. Desna koalicija predvođena HDZ-om, bi, da su izbori sada, osvojila 32,7 posto, a lijeva, predvođena SDP-om, 27,2 posto.

Na trećem mjestu je i dalje ORaH Mirele Holy, ali s tek 9,3 posto podrške, dok Živi zid bilježi potporu od 7, 8 posto. U svakom slučaju čini se da je Živi zid Ivana Sinčića svoj vrhunac već dosegao i postupno mu potpora kopni, dok je ORaH krizu, reklo bi se, prošao i pada sve manje i sve sporije.

Iako se očekivalo da bi se desnica mogla polarizirati pojavom Hrvatske zore i Saveza za Hrvatsku, a napose pojavom nove Hrvatske konzervativne stranke “pravašice” Ruže Tomašić, izgleda da su sve te desne frakcije bile kratkog daha i birači se na njih nisu “kladili”. S druge strane, na ljevici se realno dogodilo ozbiljnije fragmentiranje, o čemu svjedoče i ORaH i Živi zid, ali istodobno dio lijevih stranaka sve je dublje ispod izbornog praga. HNS kao dio vladajuće lijeve koalicije trenutno ne uspijeva osigurati više od 2 posto, ali je i s takvom potporom na petom mjestu. Slijede HSS s 1,9 posto, HDSSB s 1,6 posto, Hrvatski laburisti s 1,5 posto… dok Čačićevi Reformisti ne stižu niti od 1 posto potpore.

U percepciji građana, Ivo Josipović i dalje kotira kao najpopularniji političar s 21,2 posto, a sve mu je bliža Kolinda Grabar Kitarović koja osvaja podršku od 17,8 posto. Mirela Holy je treća s 5,9, a Ivan Sinčić četvrti s 5,1 posto.

Titulu najnepopularnijeg političara ponosno nosi i dalje Tomislav Karamarko s 32,4 posto glasova, a samo jedan posto manje ima Zoran Milanović, 31,4 posto.

S nekoliko recentnih poteza, od zamrzavanja “švicarca” do otpisa dugova najugroženijim građanima, Vlada je uspjela ponešto popraviti percepciju kod građana pa je danas podržava 27,8 posto ispitanika ( u odnosu na prošlomjesečnih 20,4 posto), a podršku joj uskraćuje njih 57,2 posto ( u odnosu na siječanjskih 64,7 posto).

I ocjena rada Vlade minimalno se popravila pa joj sada anketirani građani daju 2,18, tek dovoljno za prolaz, a u siječnju je imala 1,96.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI