Neovisni novinarski portal
15.1.2021.
POLITIKA
Crničani optužuju: Grad Šibenik nezakonito prodao dio prometnice

Crničani optužuju:
Grad Šibenik nezakonito prodao dio prometnice

Slaven Lambaša i Draško Lambaša na konferenciji za novinare (Foto Tris/H. Pavić)

Slaven Lambaša i Draško Lambaša na konferenciji za novinare (Foto Tris/H. Pavić)

Crničani Draško Lambaša i Slaven Lambaša prozvali su gradsku upravu za pogodovanje i protuzakonitu prodaju dijela prometnice u njihovoj Ulici drniških žrtava u šibenskoj Crnici.

Lambaša je u ponedjeljak na konferenciji za novinare  predočio prometni problem koji nastaje nakon što je Grad Šibenik, kako tvrdi, protuzakonito i pogodovanjem kupcu prodao 60 četvornih metara, dio katastarske čestice 1205 koja je u Katastru i naravi dio prometnice, a Zemljišniku je dvorište.
– Ova ulica spada u nerazvrstane ceste Grada Šibenika i po Zakonu o cestama i gradskoj Odluci o nerazvrstanim cestama iz 2012. godine se smatra javnim dobrom koje se ne smije prodati ni na drugi način otuđiti. Stoga je ova kupoprodaja ništetna i Grad Šibenik treba svoju grešku priznati i vratiti je u prvobitno stanje. Ako se to ne dogodi, bit ćemo primorani podnijeti kaznenu prijavu i tužbom zatražiti poništenje kupoprodaje – rekao je Draško Lambaša. 
On smatra da je u ovom slučaju počinjeno kazneno djelo, te da su stanare ulice i sve građane prevarili prodajom javnog dobra i pogodovanjem. On i još 26 stanara Ulice drniških žrtava i susjedne Biogradske potpisalo je peticiju kojom od Grada Šibenika traže poništenje kupoprodaje. 
– Davno, 60-ih godina prošlog stoljeća, Grad Šibenik je od stanara kupio dvorište kako bi na tom mjestu bila proširena prometnica. Sada, 50 i nekoliko godina kasnije se prodajom 60 od 94 kvadrata ulica smanjuje na samo dva i pol metra. Riječ je o slijepoj ulici koja je dvosmjerna, a  nakon ove prodaje automobili se tamo više neće moći mimoilaziti, okretati ni parkirati. Što će biti kada budu trebali proći vatrogasci ili hitna pomoć? – pita se Lambaša, zgražajući se činjenicom što Grad Šibenik prodaje djelove svojih prometnica, umjesto da od privatnika otkupljuje parcele kako bi ceste proširio. 
– U obrazloženju koje su mi dali iz Gradske uprave kada sam ih tražio da mi pojasne zašto se uopće prodavao dio puta, rekli  su mi kako je prodano dvorište. Međutim, tu se nigdje ne vidi dvorište, ni u naravi ni u papirima, osim u anakronom izvatku iz Zemljišnika. Lažno se željelo prikazati da postoji dvorište, koje je odavna pretvoreno u cestu i ne odgovara ni stvarnom ni katastarskom stanju, jer dvorišta tu odavna nema – navodi Lambaša koji je novinarima podijelio izvadak iz katastra star nekoliko dana na kojem je sporna čestica upisana kao put.
U gradskoj upravi tvrde da je sve napravljeno zakonito i ne boje se tužbe. 
 – Problematika prodaje dijela katastarske čestice površine 60m2 u Ulici drniških žrtava  temelji se na  narušenim dobrosusjedskim odnosima gdje jedan stanar želi na dijelu te parcele graditi kuću, a drugi žele parkirati osobne automobile. Ovo nije ni prvi ni zadnji put da Grad Šibenik pomaže svojim sugrađanima koji žele okrupniti parcelu za izgradnju obiteljske kuće. Grad je javni natječaj objavio u dnevnom tisku, ishodovana je sva potrebna dokumentacija te je angažiran i sudski vještak. Da se mislilo da je nešto protuzakonito, Grad ne bi uopće ulazio u proceduru. Radilo se u skladu s važećim zakonima i propisima – stav je Gradske uprave Grada Šibenika.

Grad je prodao dio na kojem su parkirana tri automobila

Grad je prodao dio prometnice na kojoj su do sada parkirali stanari

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI