Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
IZDVOJENO
Woodyjeve novogodišnje odluke (izvor Open Culture)

Woodyjeve 33 novogodišnje odluke:
Mijenjaj čarape, Voli svih, Probudi se i bori se…

Woodyjeve novogodišnje odluke (izvor Open Culture)
Woodyjeve novogodišnje odluke (izvor Open Culture)

Woodyjeve novogodišnje odluke (izvor Open Culture)

Jeste li donijeli neku novu ovogodišnju novogodišnju odluku? Oni koji su odustali od procedure: ‘Od sada više neću ovo, od sada ću to i to… itd.’, odnosno oni čija je ovogodišnja novogodišnja odluka da od ove godine više neće donositi novogodišnje odluke, ne moraju dalje čitati ovaj tekst.

Oni koji još uvijek vježbaju novogodišnju odlučnost neka znaju da nisu u tome sami, te da su isto prolazili i drugi ljudi kroz povijest čovječanstva. Izvrstan dokaz za to je nalaz bilježnice legendarnog američkog pjevača Woody Guthriea, a u kojima je on 1. siječnja 1943. godine predano, odlučno i savjesno popisao čak – 33 novogodišnje odluke, objavljen na internetskim stranicama Open Culture.
Woody Guthrie s natpisom na gitari (izvor Wikipedia)

Woody Guthrie s natpisom na gitari (izvor Wikipedia)

Za one kojima je možda iščezao iz sjećanja, Woodrow Wilson Woody Guthrie bio je američki pjevač, pjesnik, kanatautor i svojevrsni aktivist koji je značajno utjecao i bio uzor za brojne kasnije puno razvikanije glazbene zvijezde, poput Bob Dylana, Bruce Springsteena, John Mellencampa, Joea Strummera i tko zna koga već ne. Wooody je bio doista osebujan čovjek, kažu poznavatelji njegova života, a posebno je upozoravao na probleme tzv. malog čovjeka, obespravljenog radnika u tvornicama, farmera i drugih u vrijeme ekonomske krize u SAD-u (Velike depresije).
Tada je putovao od grada do grada i pjevao svoje socijalno angažirane pjesme, a njegov glazbeni opus čini više stotina politički angažiranih, ali i tradicionalnih i dječjih pjesama, balada i glazbenih improvizacija nastalih na njegovim nastupima na pozornicama ili u radio emisijama.
Posebno je bio ljutit na fašizam i nacizam, pa je u doba 2. svjetskog rata nastupao s natpisom na gitari ‘Ovaj stroj ubija fašiste’. Njegova najpoznatija pjesma je ‘Ova zemlja je vaša zemlja’, a u kojoj zapravo upućuje žitelje ondašnjeg SAD-a kako su svi oni zbiljski vlasnici zemlje na koji žive i rade, a ne državne včlasti, bogati tvorničari itd. Uzgred rečeno, isto su su smatrali i njihovi prethodnici, potlačena indijanska plemena koja su dosljenici gotovo istrijebili. Uglavnom, ondašnje američke vlasti su ga sumnjičile i za članstvo u komunističkim udruženjima, pa je jasno da im baš i nije bila simpatična njegova popularnost među radništvom i farmerima.
Woody je umro u listopadu 1967. godine, u 55. godini života. Da je nekim slučajem živ, pitanje je bi li danas uspio  biti tako popularan i kritičan naspram društvenih nepravilnosti kao onda, s obzirom na aktualnu posvemašnju vladavinu korporacija i  tijesnu kohabitaciju s američkim vlastima.

 

No vratimo se mi Woodyjevim novogodišnjim odlukama. Evo ih, poredanih od prve do tridesetitreće. Možda nekome pomognu da prošire svoju listu odluka, poput one: mijenjat ću čarape svaki dan.
1. Radi više i bolje
2. Radi po rasporedu
3. Operi zube ako ih imaš
4. Obrij se
5. Okupaj se
6. Jedi dobro – voće – povrće – mlijeko
7. Pij vrlo umjereno, ako uopće…
8. Napiši jednu pjesmu dnevno
9. Nosi čistu odjeću – izgledaj dobro
10. Ulašti cipele
11. Promjeni čarape
12. Mijenjaj posteljinu često
13. Čitaj puno dobrih knjiga
14. Slušaj radio puno
15. Nauči više o ljudima
16. Održavaj ranč urednim
17. Ne budi usamljen
18. Ostani drag
19. Održavaj nadu da sve funkcionira
20. Lijepo sanjaj
21. Uštedi višak novca
22. Sačuvaj novac
23. Druži se s ljudima, ali ne gubi vrijeme
24. Pošalji novac Mary i djeci
25. Sviraj i pjevaj dobro
26. Pleši bolje
27. Pomozi pobijediti rat i fašizam
28. Voli mamu
29. Voli tatu
30. Voli Petea
31. Voli svih
32. Promjeni mišljenje
33. Probudi se i bori se!
Dodali bi samo: Poslušaj Woodyja.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI