Neovisni novinarski portal
26.1.2022.
IZDVOJENO
Vojske i bombe u vitrine: Noć muzeja i u 93. bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Vojske i bombe u vitrine:
Noć muzeja i u 93. bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

migcro

– Povodom Noći muzeja u Hrvatskoj, 93. zrakoplovna baza Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u petak, 30. siječnja 2015. godine, od 16,00 do 20,00 sati organizira Noć otvorenih vrata u vojarni „Zemunik“ – javljaju iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Ovo je doista simpatična vijest. Dakako, može se interpretirati na različite načine. Jedan od njih je kako je baš dobro što neka vojska, ta ubojita mašinerija s debelo zabravljenim vratima koje čuvaju naoružani stražari, bodljikave žive i mitraljeska gnijezda, širokokogrudno neunifomiranom narodu otvara vrata u Noći otvorenih vrata. Modernizirana hrvatska armada smekšana po NATO standardima zaslužuje pohvale, jer će civilna djeca i građani moći nesmetano razgledavati vojnu i drugu tehniku, reći će neki.

Karambolirani migovi u ukrajinskim garažama

A dežurni cinici će ovu vijest zasigurno dočekati kao sjajan materijal za zaključak kako je većina vojne tehnike domaće vojske, nakon ulaska pod tzv. NATO kišobran, ionako već neko vrijeme idealni materijal za muzejske eksponate, s obzirom na isluženost, disfunkcionalnost i zastarjelost. Potkrijepit će to nekim nedavnim neveselim događajima, karamboliranim migovima koji se popravljaju u nekoj ukrajinskoj garaži, zrakoplovima koji padaju nakon svečanog paradnog leta, bojnim patrolnim plovilima bez pogonskih motora i tome slično.
A idealizmu i ljepšoj budućnosti čovječanstva skloni će reći kao je ovo neki dobar znak, svojevrsni tanani nagovještaj nekog boljeg svijeta, u kojem će vojne baze i oružarnice biti pretvorene u muzeje. Tamo će u sjajnoj budućnosti posjetitelji, japanski turisti i školske eskurzije uz hihot i čuđenje i školjcanje mobitelima, s nadmoćnim povijesnim i civilizacijskim odmakom, promatrati puške i bombe na način na koji sada u muzejskim vitrinama gledamo toljage i kamene sjekire pećinskih ljudi. U nekom vremenu u kojem oružje i vojske više neće imati nikakvog smisla ni uporabne vrijednosti.

Militarna podjela sokića i keksića

No, o tom potom, vratimo se na Noć, odnosno večer muzeja u zrakoplovoj bazi u Zemuniku, a u kojoj su već priređivali slične simpatične akcije. Takva se desila i ovoga ljeta, u kojoj su razdragani mališani mogli sjedati u kabine protupožarnih zrakoplova i helikoptera, dok im je ljubazna vojska u pilotskim kombinezonima dijelila sokiće, keksiće, spužvaste aviončiće i plakate, a MORH u suradnji s filmskim distributerima na platnu usred areodromske piste premijerno prikazao animirani film Avioni 2 – Nebeski vatrogasci (poveznica). U sumrak, s pravim canadairima i air-tractorima u pozadini, djeca su usićeno zurila u veliki ekran, a s njima u prvom redu i svečani počasni gost gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta.
noć muzeja
Na koncu, što će kad prođu kroz otvorena vrata zrakoplovne baze posjetitelji moći danas, ako ih vrijeme posluži?
– Posjetitelji će moći razgledati sve tipove zrakoplova i helikoptera iz baze Zemunik, kao i vojarnu „Zemunik“ pomoću opreme za noćno letenje, a po prvi puta i novokupljeni protupožarni zrakoplov Airtractor AT-802 Fireboss, dvosjed. U sklopu Noći otvorenih vrata 93. zb HRZ i PZO-a organizirat će se i nagradna igra i druga iznenađenja – kaže časnik za odnose s javnošću 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, pukovnik Marinko Karačić.

Besmisleni bilijuni dolara

Nije to sve, možda se netko i unovači: zainteresirani posjetitelji moći će se informirati o mogućnostima ostvarivanja karijere u OS RH, kako postati hrvatski vojni pilot i časnik Oružanih snaga RH, te o novim studijskim programima Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo – vele u MORH-u.
A ako negdje uvijek ima novca i plaće, onda je to vojska: neke procjene govore kako se na vojne stvari u svijetu godišnje besmisleno spiska oko 1.000 milijardi ili bilijun američkih dolara. Ta je brojka vjerovatno i veća, no i ta bi bila dovoljna da svaki aktualni stanovnik Zemlje godišnje dobije džeparac od 140,8 dolara po glavi, što je za neke države svota s kojim bi se mogli prehraniti dobar dio godine. A kad bi ta suma dospjela na žiro-račun hrvatskog državnog proračuna, vanjski dug naše domovine bi bio zbrisan, Z. Milanović i budući premijeri RH bi mogli biti mirni sljedećih 57 godina, a sve prihode bi mogli staviti – sa strane.
No taj scenarij ne treba očekivati tako skoro, posebice stoga što će i Hrvatska ove goine morati povećati svoje izdatke za oružje i nenadani trošak za streljivo, budući da je skorašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kao novinu najavila i ceremonijalno ispaljivanje plotuna iz pušaka prilikom njezine inauguracije 15. veljače.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI