Neovisni novinarski portal
24.10.2020.
EKOLOGIJA
Toni Vidan iz Zelene akcije (foto printscreen HTV)

Toni Vidan iz Zelene akcije i Zelenog foruma izabran u savjetodavno tijelo EU-e

Toni Vidan iz Zelene akcije (foto printscreen HTV)
Toni Vidan iz Zelene akcije (foto printscreen HTV)

Toni Vidan iz Zelene akcije (foto printscreen HTV)

Toni Vidan, dugoogodišnji aktivist u udruzi Zelena akcija (koja sutra obilježava 25 godina postojanja) imenovan je u Predsjedništvo Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO), jednog od dva savjetodavna tijela Europske Unije, javljaju iz Zelene akcije i Zelenog foruma. U cijelosti prenosimo priopćenje o tom značajnom događaju za hrvatsku mrežu ekoloških udruga. 

  

Na plenarnoj sjednica Skupštine Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) imenovala dugogodišnjeg okolišnog aktivistu Tonija Vidana u Predsjedništvo EGSO-a. Predsjedništvo, koje ima 40 članova/ca, prema Poslovniku: „propisuje ustroj i način  rada EGSO-a“ i „snosi političku odgovornost za opće upravljanje EGSO-om“.
EGSO je jedno od dva savjetodavna tijela Europske Unije (pored Odbora regija), uspostavljen Ugovorom o osnivanju europske ekonomske zajednice iz 1957., te dodatno definiran Ugovorom o Europskoj uniji.  EGSO se sastoji od 350 volonterskih predstavnika/ca nevladinih organizacija iz svih zemalja članica okupljenih u tri grupe koje predstavljaju: poslodavce (Grupa I),  zaposlenike (Grupa II), te „druge predstavnike civilnog društva“ (Grupa III). Predstavnici hrvatske delegacije u Predsjedništvu su do sada bili g. Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca, te Anica Milićević-Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Vidan je izabran u EGSO kao predstavnik više od 40 okolišnih udruga iz cijele Hrvatske okupljenih u nacionalnoj mreži Zeleni forum. U svom djelovanju g. Vidan ima dva prioriteta: promociju zelene energetike, posebno poticanje energetskog zadrugarstva, i poticanje suradnje u okviru Jadransko-Jonske razvojne strategije s ciljem očuvanja Jadrana.  U EGSO-u je aktivni član skupina za poljoprivredu, ruralni razvoj i zaštitu okoliša, te za prijevoz, energiju, infrastrukturu i informacijsko društvo. Primjer jedne od inicijativa pokrenutih od strane Vidana je donošenje izjave solidarnosti EGSO-a sa stradalima u prošlogodišnjim poplavama (http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.news.32350).
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI