Neovisni novinarski portal
27.1.2022.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
TLM ulazi u predstečaj!

TLM ulazi u predstečaj!

TLM (3)U Ministarstvu gospodarstva još jedna runda razgovora s upravom šibenske Tvornice aluminija. Tema: Kako spasiti 900 preostalih radnih mjesta u nekadašnjoj perjanici hrvatske i ex-yu industrije? Kako neslužbeno saznajemo, protivno svim spekulacijama i pokušajima da se nekom vrstom državnog intervencionizma zaliječe rane tvornice, svi su izgledi da će TLM u postupak predstečaja! To je jedina šansa, kažu bolje upućeni, da hrvatski “laki metali” opstanu, da se riješe dubioza i pokrenu proizvodnju i u Valjaonicama i Prešaonicama. Je li TLM pred svojom novom šansom i novim  početkom?

Tek što je Sindikat metalaca Hrvatske pred Vladu, vlasnike i Upravu tvrtke izašao s ultimativnim zahtjevima da se do 28.siječnja pokrenu strojevi u TLM-ovim Valjaonicama i Prešaonici i nastavi puna proizvodnja u gotovo ugašenim pogonima, da se riješe vlanički odnosi i osiguraju plaće radnicima, u resornom ministarstvu hrvatske vlade sazvana je nova runda razgovora o perspektivama šibenske Tvornice aluminija. A one se temelje na što hitnijem otvaranju predstečajnog postupka. TLM bi proceduru predstečaja mogao brzo provesti, moguće za svega tri mjeseca, kažu naši izvori, nakon čega bi tvrtka , oslobođena tereta obveza prema bankama i dobavljačima dobila novu priliku za uspješan start. S obzirom da TLM ima obveze prema samo tri banke, Jadranskoj banci Šibenik, HBOR-u i HPB-u,  s vjerovnicima i dobavljačima bi se mogao postići relativno brz i jednostavan izlaz.

Ohrabruje činjenica da Vlada više nije nezainteresirani promatrač propadanja šibenske Tvornice aluminija, nego aktivni sudionik u traženju što bezbolnijeg rješenja, ističu s optimizmom u vodstvu Tvornice. Hoće li nakon procedure predstečaja vlasnička struktura ostati ista ( Fintrust, obitelji Pejčinoski kao većinski vlasnik) ili će tvrtku preuzeti drugi strateški partner ( najčešće se spominje slovenski Impol), prerano je govoriti, kažu, ali se čini sve kako bi TLM nastavio s radom.

Već nekoliko mjeseci zbog nedostatka obrtnih sredstava za nabavu sirovine, Valjaonice rade s tek djelomičnim kapacitetom , a Prešaonica je potpuno izvan funkcije. U TLM-u je, inače, planirana razina proizvodnje oko 60 tisuća tona aluminijskih poluproizvoda, što je iz sadašnje perspektive Tvornice posve nedostižno. No, u slučaju uspješno okončanog predstečaja i konsolidacije tvrtke, tvrde naši izvori, TLM bi mogao doživjeti novi početak, pogotovo s obzirom na potražnju aluminija na tržištu . A to znači i sigurna radna mjesta za tamošnje radnike kojih je svake godine sve manji broj. Trenutno ih na šibenskom aluminiju kruh zarađuje oko 900, a nekad je u TLM-u radilo gotovo šest tisuća ljudi…

 

 


VEZANE VIJESTI