Neovisni novinarski portal
9.3.2021.
GOSPODARSTVO
Tko je kriv za slom TLM-a ?Pejčinoski optužuje Vladu, Sindikat Pejčinoskog i upravu TLM-a!

Tko je kriv za slom TLM-a ?Pejčinoski optužuje Vladu, Sindikat Pejčinoskog i upravu TLM-a!

U dijelu medija pojavile su se optužbe uprave i vlasnika TLM-a, tvrtke Fintrust Lorana Pejčinoskog, na račun Vlade RH i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka koji navodno nisu zainteresirani za sudbinu šibenske Tvornice. Čelnik Hrvatskog sindikatametalaca, Zdravko Burazer, međutim, tvrdi, Vrdoljak je odmah reagirao na zahtjeve sindikalista i poduzeo brojne aktivnosti na iznalaženju rješenja za TLM i spas 900 tamošnjih radnika. Pejčinoski lažno optužuje Vladu za svoje neuspjehe...

TLM - Pobuna radnika (Foto H. Pavić) (6)U iznimno teškoj situaciji za šibenski  TLM, čije su  tvornice valjanih i prešanih proizvoda dospjele u gotovo bezizlaznu situaciju zbog nedostatka sredstava za nabavku sirovine i isplatu plaća, te plaćanja prispjelih obveza prema dobavljačima, Hrvatski sindikat metalaca na čelu sa Zdravkom Burazerom oglasio se priopćenjem u kojem nastoji informirati radnike i širu javnost o  tome što se poduzima kako bi se sačuvala proizvodnja i radna mjesta u TLM-u. Priopćenje je potaknuto nekim medijskim napisima o potpunoj indolenciji hrvatske Vlade glede sudbine TLM-a, a što, sudeći po priopćenju, nimalo ne odgovara istini.

Naprotiv, svi su izgledi da se iza tih optužbi krije pokušaj vlasnika , bečke tvrtke Fintrust, da lopticu s vlastite, prebaci na adresu Vlade. Činjenica je, međutim, ističe Burazer, da je u Prešaonici prekinuta kontinuirana proizvodnja prije gotovo četiri mjeseca, a radnicima nisu isplaćene plaće za studeni i prosinac 2014., dok je u Valjaonicama praktički došlo do zastoja proizvodnje, što jasno govori da vlasnik obiju tvornica nije u mogućnosti osigurati svježi kapital za pokretanje i normalizaciju rada.

Sluteći ovakav crni scenario, unatoč obmanama i lažima uprave i vlasnika, sindikat je, navodi se u priopćenju, organizirao nekoliko prosvjednih akcija kako bi skrenuo pozornost državnim institucijama, lokalnoj samoupravi i javnosti na dramatično stanje u TLM-u. – Moramo kazati da smo odmah naišli na razumijevanje Ministarstva gospodarstva i ministra Ivana Vrdoljaka koji se aktivno uključio u razrješenje situacije oko TLM-a – posebno naglašava Burazer, pobijajući optužbe o nezainteresiranosti Vlade za šibensku Tvornicu. Ministar i njegov pomoćnik prihvatili su sindikalne zahtjeve za preispitivanjem obveza po Ugovoru o privatizaciji TLM-a, te pokrenuli aktivnosti oko pronalaska novog strateškog partnera koji bi jamčio nastavak proizvodnje, a time i opstanak TLM-a, stoji u priopćenju.

– Stoga držimo neutemeljenim prozivanje ministra Vrdoljaka i Vlade RH od strane vlasnika TLM-a Lorana Pejčinoskog, koji, očito, opravdanje za svoje loše gospodarenje i neuspješno upravljanje TLM-om traži u svima- sindikatu, radnicima, ministru Vrdoljaku, Vladi RH, umjesto da prizna da je isključivi krivac za pogrešnu politiku koju su uprave provodile godinama, prije svega u TLM-ovim Valjaonicama- kaže se u priopćenju HSM-a koje potpisuje Zdravko Burazer. Sindikat daje punu podršku naporima Ministarstva gospodarstva i drugim institucijama RH u spašavanju TLM-a i njegovih zaposlenika, u traženju novih, sposobnijih strateških partnera koji su se dokazali u proizvodnji i preradi aluminija- poručuje se u priopćenju.

 

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI