Neovisni novinarski portal
26.1.2022.
KULTURA
Supertoon 2015: dosad najbogatiji program

Supertoon 2015:
dosad najbogatiji program

Supertoon – međunarodni festival animacije potpisao je sporazum o suradnji s Gradom Šibenikom i Turističkom zajednicom Grada Šibenika, nakon čega je otvoren međunarodni natječaj za prijavu filmova i najavljeno 5. izdanje festivala koje počinje u nedjelju 26. srpnja i traje do petka, 31. srpnja.

Direktori Supertoona Slave Lukarov i Petar Trebotić s gradonačelnikom Šibenika dr. Željkom Burićem na konferenciji za novinare najavljuju 5. izdanje festivala (Foto: Hrvoslav Pavić)

Direktori Supertoona Slave Lukarov i Petar Trebotić s gradonačelnikom Šibenika dr. Željkom Burićem na konferenciji za novinare najavljuju 5. izdanje festivala (Foto: Hrvoslav Pavić)

Na najavnoj konferenciji za novinare uz organizatore festivala Slavu Lukarova i Petra Trebotića o Supetoonu je govorio i gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić koji je sa zadovoljstvom zaključio kako je festival animacije postao događaj po kojem se grad prepoznaje.

– Supertoon nije samo festival animacije, već je postao festival promotor grada Šibenika. Još prije tri godine rekli smo kako će ovo biti jedan od festivala s kojima će se Šibenik identificirati i po kojem će biti prepoznatljiv – u tome smo uspjeli. Supertoon ima našu punu podršku, kako do sada tako i ubuduće  – rekao je gradonačelnik Burić.

Trebotić je kazao kako nakon šestdnevnog srpanjskog programa prošlogodišnjeg Supertoona festivalske aktivnosti nisu prestale, te najavio daljnje širenje vanfestivalskih projekata u Šibeniku i drugim gradovima.

– Nakon održanog 4. Supertoona odlučlili smo festival živi dulje od tih šest dana. Osim toga, željeli  smo poraditi i na popularizaciji animacije, te smo organizirali program pod nazivom Supetoon u gostima koji se održavao kroz Županiju, u Murteru, Skradinu i Tisnom. Tamo smo održali prezentaciju festivala i prikazali nagrađene filmove s održanog festivala. Na svim lokacijama smo bili izvrsno prihvaćeni, prezentacije i projekcije su bile izvrsno posjećene, tako da su odmah dogovorene i buduće suradnje. Nismo na tome stali, već smo prezentaciju i prikazivanje nagrađenih filmova održali i u Zagrebu u Klovićevim dvorima, gdje smo osim Supertoona prezentirali i Grad Šibenik kao festivalski grad – rekao je Trebotić.

On je najavio da će s festivalom nastaviti putovati po Šibensko-kninskoj županiji i cijeloj Hrvatskoj. Osim toga, radionice animacije za djecu će se u Šibeniku održavati i izvan trajanja festivala.

Slave Lukarov je pozvao autore animacije da se jave sa svojim radovima i natječu se u nekoj od pet kategorija festivala. Najavio je kako očekuje tisuću filmova iz cijelog svijeta od kojih će u konkurenciju svake kategorije ući njih 25, a iznimno će kategoriji glazbenih spotova konkurirati 60 filmova. Najavio je festival s dosad najbogatijim i najobimnijim programom na još više lokacija.

– Supertoon u Šibeniku ima svoje poznate lokacije, ali dobit će i neke nove. Svakako ćemo dječji program prebaciti na Goricu, na mjesto se održavaju projekcije MDF-a i gdje djeca imaju rezervirana mjesta, dok bi ljetno kino kod škole Fausta Vrančića bilo rezervirano za kratke autorske filmove i dio popratnog programa koji će ove godine dijelom bazirati i na studentskim diplomskim radovima. Pokušat ćemo dovesti filmove koji su nastali kao završni radovi u školama iz Hrvatske i Europe u posljednje dvije ili tri godine. Naš festival još nema kategoriju studentskog filma, ali ovim ćemo početi i tu priču i kroz par godina ga uvesti u konkurenciju.  To su autori koji su upravo završili akademije i koji započinju život animacije. Nerijetko je taj njihov završni rad na akademiji nešto gdje oni stvarno uspijevaju dati najbolje od sebe.  Akademija im najčešće daje slobodne ruke, za razliku od rada koji nakon diplome započinju u stvarnom svijetu, koji je najčešće ograničen željama producentaa i naručitelja – rekao je Lukarov.

Supetoon - konferencija za novinare (Foto H. Pavić) (1)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI