Neovisni novinarski portal
27.1.2022.
IZDVOJENO
Stres u Ekonomskoj (2): ‘Radna mjesta jesu ugrožena, pouzdano znamo za dvije opomene pred otkaz!’

Stres u Ekonomskoj (2):
‘Radna mjesta jesu ugrožena, pouzdano znamo za dvije opomene pred otkaz!’

‘Pobunjeni’ profesori Ekonomske škole u Šibeniku reagiraju na jučerašnju izjavu v.d. ravnateljice Diane Vodanović.

Zgrada Gimnazije Antuna Vrančića u Šibeniku

Sukob koji je u ponedjeljak kulminirao u Ekonomskoj školi u Šibeniku, između dijela nastavnika te administrativno-tehničkog osoblja i v.d. ravnateljice Diane Vodanović, o kojem je TRIS jučer pisao, i dalje je vruća gradska tema. Ukratko, nastavnici, od kojih je osmero na bolovanju, žale se na mobbing, a ravnateljica Vodanović odbacuje sve njihove optužbe.
Jedna od spornih točaka ovog slučaja je i promjena rasporeda sati, kao i oduzimanje određenih predmeta pojedinim profesorima. „Istina je da je raspored promijenjen, kao i preraspodjela pojedinih zaduženja pojedinih profesora unutar satnice, a to se sve napravilo u korist učenika. Te promjene nisu bile nikakva novost“, rekla nam je jučer Diana Vodanović.
– Mi se ne bunimo na promjenu rasporeda, nego na neargumentiranu preraspodjelu sati i to samo unutar Aktiva ekonomista. Zašto je ravnateljica izazvala nered baš u našem Aktivu, zašto preispituje našu stručnost i kopa po našim dosjeima? Tvrdi da sve radi zbog djece, a nekim je razdredima promijenila pet profesora usred školske godine – današnja je reakcija „pobunjenih“ profesora koji i dalje odlučuju djelovati kolektivno i anonimno.

Koji je motiv?

– Ravnateljica tvrdi da nikome nije ugroženo radno mjesto, a mi pouzdano znamo za opomene pred otkaz dvjema kolegicama. Osim toga, rad u ovakvim uvjetima dovest će do toga da ćemo biti primorani sami dati otkaz – kažu nastavnici, odbacujući tvrdnju Diane Vodanović da nikakvih prijetnji nije bilo.
– Kakav je motiv može pokretati u uznemiravanju dugogodišnjih nastavnika ekonomske grupe predmeta, koji bi trebali biti stup Ekonomske škole? Svi nastavnici će shvatiti kakav problem nam je stvorila dodijelivši nam, usred školske godine, nekoliko predmeta koje nikad nismo predavali. Sve loše što se nama događa ide na štetu djece, a što nam je u životu važnije od djece? – pitaju se nastavnici u svom današnjem istupu, izražavajući pritom i ogorčenost komentarom Ante Kulušića, predsjednika ŽO HDZ-a, koji je, kažu, prije nekoliko mjeseci izjavio da je „problem u njima i da u zbornici već godinama nitko ni sa kim ne priča“. – Zar nismo dokazali da smo složni kad je nas 30 glasovalo za jednog kandidata za ravnatelja, a samo tri za „njihovog“. Za sve što se poslije događalo krivi su oni koji su to dopuštali bez grižnje savjesti – poručuju nastavnici koji su, podsjetimo, od ponedjeljka na bolovanju uzrokovanom uglavnom stresom.
– Da ne bi ispalo da se samo nastavnici bune, treba napomenuti da je najugroženije administrativno-tehničko osoblje koje ravnateljičina poniženja trpi svakodnevno osam sati, a često i duže, jer ih se telefonom uznemirava u svako doba – tvrde nastavnici, ističući da imaju informacije kako, zbog nedostatka ljudi, trenutačno u školi vladaju nehigijenski uvjeti, te da učenici uglavnom sjede oko škole, jer „više predavanja nemaju nego što ih imaju“. Tvrde i da su maturanti, koji im se i osobno javljaju, u panici zbog nadolazećeg maturalnog plesa, ekskurzije, a ponajprije zbog završnih radova jer je većina, nakon tri i pol godine, ostala bez svojih mentora.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI