Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
POLITIKA
Stipe Petrina i Živi zid idu zajedno na izbore

Stipe Petrina i Živi zid idu zajedno na izbore

Petrina i Sinčić (Foto H. Pavić)

Za nedavnog gostovanja u Šibeniku Ivana Sinčića i nekolicine njegovih aktivista Živi zid je dao nagovijestiti koaliciju s Nezavisnom listom Stipe Petrine. Provjerili smo kako teku pregovori. 

 Primoštenski načelnik još od 2001. godine uspješno jezdi političkim vodama odupirući se dvama velikim političkim blokovima. U Primoštenu već desetljeće i pol na izborima osvaja 75 posto glasova, u šibensko-kninskoj Županijskoj skupštini ima osam vijećnika, ali mu je pokušaj ulaska u Sabor na prošlim parlamentarnim izborima za dlaku izmakao.  Njegova nezavisna lista je 2011. godine u 9. izbornoj jedinici samostalno izašla na izbore i osvojila 9.395 glasova ili 3,82 posto. Hoće li se Stipe Petrina i Živi zid uspjeti dogovoriti i zajedno probiti izborni prag? Pregovore s Petrinom je u ime Živog zida vodio jedan od petorice supredsjednika Ivan Pernar.

  – Naša ruka je ispružena svima koji žele da se na političkoj sceni nakon 25 godina konačno počne nešto događati, osim da se na vlasti izmjenjuju politički blizanci HDZ i SDP. Petrina se s onim što radi savršeno uklapa u priču. Zamisao je da bi Ivan Sinčić bio nositelj liste, jer je on nakon predsjedničkih izbora brand u Hrvatskoj. Sama činjenica da je Ivan Vilibor Sinčić u prvom krugu izbora u Primoštenu dobio 25 posto glasova govori da taj čovjek tamo dolje radi prave stvari – rekao nam je Ivan Pernar.

Živi zid je na početku stvaranja platforme za osvajanje Sabora. Otvoreni su za suradnju sa svima osim za HDZ, SDP i njihove satelite, te očekuju da će okupiti respektabilnu političku frontu da ozbiljno ugroze vladajući dualizam. Cilj Živog zida je u Saboru ostvariti toliki broj mandata da ni HDZ-ov ni SDP-ov blok ne može okupiti većinu. Žele prisiliti te dvije stranke  da stupe u zajedničku SDPHDZ koaliciju i konačno nevjernim Tomama pokažu pravo lice.

Slično misli i Petrina. Uspiju li dogovoriti koaliciju, moći će koristiti njegove stare plakate iz izbora 2011. godine, na kojima uz logo stranaka piše – ‘Isto sranje, drugo pakovanje’.   

 – Nije dovoljno da ste slože samo Živi zid i moja nezavisna lista. Trebamo stvoriti snažniju frontu, osvojiti barem 20 ili 30 zastupnika i u Saboru napraviti dar-mar. U Hrvatskoj postoji kritična masa i volja da se nešto počne mijenjati, ali tek treba dobiti legitimitet izbora. Možemo li svi zajedno svoje male taštine staviti sa strane? Možemo i moramo! Jer što nas u suprotnom čeka. Imamo SDP koji je dno dna, stranka umišljenih budala koji ni o čemu pojma nemaju, a njima konkurira HDZ, stranka najgorih zločinaca koja se okupila u 1300 godina od kada ovdje žive Hrvati – rekao nam je Petrina.

Po njemu, nakon 25 godina lutanja Hrvati će možda uspjeti okupiti i izabrati stranke, liste i pojedince koji će raditi posao za koji ih narod imenuje.

– Izgleda, na obzoru sviće, ide novi početak. Dobijam signale, pozive sa svih strane, polako se okupljamo i mislim da ćemo uspjeti nešto napraviti. Javljaju se mi se jako  ozbiljni ljudi, ne bih sad o imenima. Rano je. Živi zid mi je super, vjerujem u njihovu iskrenost i dobru volju, ali trebat će više od toga – kaže Petrina.

Njegova lista je također otvorena za razgovore sa svima osim s HDZ-om, SDP-om i njihovim satelitima. Petrina najavljuje kako će u pripremama za buduću predizbornu koaliciju tražiti da svi ljudi na listama potpišu jamstva da nakon izbora neće koalirati s dva velika stranačka bloka. Tražit će da to jamče ne čašću, nego cjelokupnom obteljskom imovinom.

Isto sranje - drugo pakovanje - parola iz kampanje 2011. koju i sada mogu koristiti Petrina i Živi zid koristiti

Isto sranje – drugo pakovanje – parola iz kampanje 2011. koju i bi sada mogli koristiti Petrina i Živi zid

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI