Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
Sport
Rogoznica na dva dana postaje središnja destinacija za radio-upravljane jedrilice

Rogoznica na dva dana postaje središnja destinacija za radio-upravljane jedrilice

Ovoga će vikenda u Rogoznici biti održan 9. Rogoznički kup, regata radio-upravljanih jedrilica klase IOM (international one metre).

regata1

Ovu regatu od samih početaka organizira šibenski JK Val u suradnji s domaćim snagama iz Rogoznice, udrugom OKEA i uz pokroviteljstvo Općine Rogoznica.
Riječ je o tradicionalno najpopularnijoj regati ove klase jedrilica u Hrvatskoj i šire, a njezin najatraktivniji dio je navigacijska regata. Riječ je o regati podijeljenoj u tri etape, koja starta s predjela Miline (u blizini marine Frapa). Od starta se ide preko rogozničkog mosta oko poluotoka, sve do uvale Gornji muli, gdje se flota okreće oko oznake i vraća se istim putem natrag. Ukupno je riječ o ruti dugoj oko 3,5 NM, što je u odnosu na veličinu ovih jedrilica vrlo zanimljiv podatak.
Nakon povratka kreće se sa standardnom regatom oko oznaka koja je prva kriterijska regata klase IOM u ovoj kalendarskoj godini. Ovisno o smjeru vjetra koji bude puhao jedrit će se ili na Milinama ili na poluotoku, a to će se odrediti u posljednji trenutak. Ove godine su nastup u Rogoznici potvrdili i inozemni jedriličari, pa će se nastaviti međunarodni kontinuitet ove regate.
Svake godine se pokušava napraviti nešto novo i zanimljivo da se privuče što veći broj posjetitelja i ljubitelja jedrenja, a ove godine će to biti promocija jedne druge klase radio upravljanih jedrilica. Riječ je o jedrilicama klase RG65, konkretno o modelima pod imenom Dragon Force. Oni su mnogo jednostavniji od jedrilica klase IOM, lakše ih je opremiti i, što je najvažnije, višestruko su jeftiniji od IOM-a. Te karakteristike ih čine popularnima u svijetu, jer su mnogo pristupačniji, pa svi koji se žele okušati u radio-upravljanom jedrenju u ovu priču ulaze preko ove klase.
regata2
S ciljem promocije ovih modela u subotu će članovi splitskog JK Zenta donijeti svoje četiri jedrilice koje će biti na raspolaganju za jedrenje mladim Rogozničanima i svim ostalima koji se tu budu našli. Oni će moći s njima jedriti od podne, pa do kasnih poslijepodnevnih sati. Drugi korak ove promocije je u nedjelju, kad će u Rogoznicu stići i modelari iz YC Biograd sa svojim modelima, pa će ova mini-flota od osam jedrilica imati i svoju regatu.
Više o samoj regati i jedrenju radio-upravljanim jedrilicama možete saznati na www.iom-cro.net ili preko web stranice organizatora www.jkval.hr.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI