Neovisni novinarski portal
26.2.2021.
EKOLOGIJA
Referendum uspio, Pločani protiv ‘crne’ termolektrane, ‘grabežljivci’ i dalje vrebaju

Referendum uspio, Pločani protiv ‘crne’ termolektrane, ‘grabežljivci’ i dalje vrebaju

plp

– Prema neslužbenim informacijama referendum o termoelektrani u Pločama je uspio! Izlaznost je bila 60,47% uz sljedeći rezultat: 446 glasova ZA, 41 nevažeći i 4.791 PROTIV!!! Dakle, 90,77% birača koji su se odazvali na referendum se izjasnilo protiv izgradnje termoelektrane na ugljen u Pločama!!! – kako su netom nakon završetka referenduma objavili na portalu ploce.com.hr.

Službenu informaciju o prvim neslužbenim rezultatima današnjeg pločanskog referenduma pred kamerama HTV-apotom je objelodanio i gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić, koji je pak izbrojao da je na referendum izašlo preko 54 posto Pločana.
– Samo 10 posto njih glasovalo je za izgradnju termoelektrane – protiv je 90 posto građana – izjavio je pločanski čelnik.
Time su Pločani, odnosno pedeset i nešto posto njih sa biračkog spiska, ipak izašli na birališta odnosno izjasnavališta i izjasnili se jesu za ili protiv izgradnje termoelektrane na ugljen u svom gradu. Inače referendum ne bi bio važeči da je na njega izašlo manje od 50 posto biračkog tijela, što je značilo najmanje 4351 osoba sa biračkih spiskova.

Došla radi praunuka, a 40 posto Pločana nije briga

U ovim trenucima se mnogi u Pločama vesele, ističući kako je današnji dan bio ‘svečanost demokracije’, no zaboravlja se žalobna i nevesela činjenica da 40-ak posto Pločana ipak nije smatralo kako je potrebno da izađu nedjelju iz kuće i kažu svoje da ili ne projektu termoelektrane na ugljen. Nije se ovdje odlučivalo niti o esdepeovima ni hadezeovima ni o Kolindama i Josipovićima… nego o nečem posve konkretnom.
Šta se to mene tiče… – očito je zaključio značajan broj Pločana koji se nije prošetao do obližnjeg biračkog mjesta, jednog od 15 koliko ih je bilo otvoreno od 7 do 19 sati.
Sudeći prema danas upitanim građanima na ulicama Ploča koji su bili voljni stati pred kamere, svi su bezrezervno bili protiv tog projekta, smatrajući današnji dan za Ploče i cijeli neretvanski kraj, kao i za hrvatsku obalu – upravo sudbonosnim.
– Tu sam došla radi svojih unuka i praunuka – rekla je danas u kameru jezgrovito postarija Pločanka.
No puno njenih mlađih sugrađana nije pokazalo tako visoku svijest o važnosti referenduma, bez obzira što je on za državne vlasti ‘neobvezujući’, a s obzirom da se može utvrditi kako je pločanska termolektrana na ugljen tzv. strateška investicija, odnosno projekt od streteškog značaja za Hrvatsku.
Ploče (foto Facebook)

Ploče (foto Facebook)

Strateški beskrupulozna zarada

Ipak, po mnogima je to uistinu strateški projekt, ali za one kojima je eventualna strategija enormno zaraditi i pritom bezobzirno uništiti zdravlje generacijama žitelja ovog kraja, prednosti Hrvatske, ljepote njenog priobalja kojemu se već prijeti i naftnim bušotinama, plodnu neretvansku dolinu koja je ionako već načeta prekomjernom upitrebom pesticida itd.
U Neretvi će se vrijeme računati prije i poslije referenduma. Sve oči Hrvatske uperene su u Ploče jer ćemo biti primjer kako se brani svoj dom, kako narod može pobijediti one koji su moćni i koji imaju novaca ako se ujedine Gradsko vijeće Ploča, Županijska skupština Dubrovačko-neretvanske županije i narod na referendumu – kazala je danas predsjednica udruge ‘Lijepa naša’ Ana Musa, zbog čijih su hrabrih javnih istupa mnogi shvatili što zapravo donosi projekt termolektrane.
Među onima koji su jasno upozorili što zapravo donosi taj projekt bili su i neki stručnjaci, poput prof. dr. Stanka Uršića, fizikalnog kemičara koji je o ome govorio prije dva mjeseca na jednici dubrovačko-neretvanske Županijske skupštine.

‘Hrvatska kao kolonijalno smetlište’

– Živa je teški neurootrov, a kada stigne u tlo njezina je štetnost višestruka. Europski standardi su šaroliki i puno blaži nego američki, zato je u Europi lakše izgraditi TE na ugljen. Teški metali i živa, 18 milijuna tona šljake, tko će to zbrinuti? Kome ćete to staviti u tlo? Tko će to peuzeti uz koju cijenu? Ovo je pretvaranje Hrvatske u kolonijalno smetlište. Nisam u politici i u nikakvoj stranci. Kao kemičar moram biti savjest ovog naroda. 40 posto karcinoma u Americi je posljedica termoelektrana, 70 posto zagađenja živom u Americi ide baš na teret termoelektrana. Brojit će se stotine mrtvih ako se ovaj suludi projekt realizira, a najviše djece i trudnica. S potpunom odgovornošću i znanjem kažem da će onoga tko donese ovu odluku proklinjati generacije stanovnika doline Neretve – bez sustezanja je dr. Uršić  iznio svoje stajalište.
Inače, kako je već poznato, svoj negativan stav naspram gradnji termoelektrane, projektu kojeg jedni nazivaju beskrupulozno suludim i samoubilačkim, a drugi razvojnim projektom koji će donijeti ‘200 radnih mjesta’, dali su i Dubrovačko-neretvanska županijia i Grad Ploče.

Moćni lobi ugljen gura

Na sjednici Županijske skupštine su pojedini vijećnici upozoravali i kako je lobi koji gura spomenuti ugljeni projekt moćan, s obzirom da je premrežen ljudima iz politike, gospodarstva i tzv. obavještajne zajednice.
Tako je dubrovačko-neretvanski vijećnik Ivo Karamatić isticao kako je direktor tvrtke Luka Ploče Energija (koja s tvrtkom Luka Ploče pokreće projekt) Josip Jurčević bio voditelj personalnog odjela u SOA-i dok je njome rukovodio Tomislav Karamarko, aktualni predsjednik HDZ-a. Na toj istaknutoj poziciji imao je značajnu ulogu u kadroviranju u SOA-i, kao i u velikom projektu gradnje i opremanja novog sjedišta Sigurnosno obavještajne agencije u Zagrebu, kako se isticalo.
Zanimljivo, isti HDZ je na vlasti u Gradu Pločama, pa sve to, uz činjenicu kako javnosti još uvijek nije predstavljeno tko bi to bio investitor tog glomaznog projekta, čini priču oko termolektrane na ugljen vrlo nejasnom, maglovitom i čađavom.
Ipak, ishod današenjeg referenduma smatra se dobrom viješću, barem za većinu građana, a zato što pokazuje da građani (60 posto njih) ipak nisu zapali u potpunu letargiju, malodušje i beznađe, te ovoga puta nisu dopustili da im moćne političke i ine strukture bez ikakva njihova otpora kroje neveselu sudbinu, posve ignorirajući njihova stajališta i elementarno pravo na zdravu životnu okolinu.
 No iluzorno bi bilo očekivati kako će ovakvim ishodom današnjeg referenduma nasrtaji na neretvanski kraj i Ploče stati, pa će tamnošnje stanovništvo vjerovatno i dalje morati pozorno pratiti što se događa s tim projektom.
Plomin (foto Zelena akcija)

Crni Plomin (foto Zelena akcija)

Evo što je na svojemu blogu prije dva dana napisala gore spomenuta Ana Musa, najmeravajući animirati sugrađane da što u većem broju izađu na refererendum.
– U ovim danima kad mi određujemo budućnost Neretve, i samo ćemo mi biti krivi ako dospije u ruke grabežljivaca, molim Boga da nam svima prosvijetli pamet i da svi shvatimo što nam se sprema… Gorka stvarnost: Gornji horizonti, azbest, prašina rasutih tereta, prekomjerni pesticidi… I najstrašnije od svega strašnoga: prijetnju izgradnje termoelektrane od 800 MW na ugljen, u srcu Neretve, u samim Pločama. Hoćemo li to dozvoliti? NARAVNO DA NEĆEMO! – ustvrdila je Ana Musa na svom blogu
No grabežljivce iz njene objave zasigurno neće otjerati jedan referendum, pa se žitelji Ploča i neretvanskog kraja vjerovatno neće moći dugo odmarati na lovorikama današnje referendumske pobjede. Čini se kako to razumiju i u Građanskoj inicijativi „Pravo na zdrav život“ Ploče, koji su se upravo zahvalili zahvalom građanima.

Nisu nas uplašile interesne skupine

 - Poštovane sugrađanke i sugrađani, voljena Neretvo, hvala na velikom, ogromnom PROTIV termoelektrani, hvala na još jednoj pobjedi. Mi koji smo uvijek bili PROTIV termoelektrane : i 1986. i 1996. i 2002. i 2014. i sada 2015. i koji ćemo uvijek ostati zadnja linija obrane zdrave, čiste, zelene i plave voljene nam Neretve od srca vam zahvaljujemo. Naša je pobjeda čista, naša je pobjeda pobjeda ljubavi, pobjeda za naše danas i sutra naše djece. Nismo posustali, nisu nas uplašili, nisu nas prevarili ni zaveli… – poručuju.
Ali i upozoravaju:
– Ovo je jasna poruka svim interesnim skupinama, svim političkim elitama: dok je nas nema termoelektrane u Neretvi. Naše zdravlje, naš zdrav okoliš i zdrava budućnost naše djece nemaju cijenu i nisu na prodaju. Ostajemo i dalje budni i oprezni i nakon ove referendumske pobjede. Ostajemo zajedno sa svima vama na braniku lijepe naše Neretve – zaključuju u Građanskoj inicijativi Pravo na zdrav život.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI