Neovisni novinarski portal
21.4.2021.
IZDVOJENO / UKRATKO
Prof. Donne idući tjedan u Zagrebu o istraživanjima fuzije, dosadašnjem napretku, ciljevima…

Prof. Donne idući tjedan u Zagrebu o istraživanjima fuzije, dosadašnjem napretku, ciljevima…

Predavanje koje će 4. veljače ove godine na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu održati prof. Tony Donne, direktor najvećeg istraživačkog programa u europi- EUROfusion, očekuje se s velikim zanimanjem. Javnost od njega očekuje odgovore o fuzijskoj energiji koja i nakon 50 godina izaziva brojne kontroverze.

Naime, u proteklih pola stoljeća koliko traju istraživanja, ni jedan jedini milivat struje nije proizveden iz fuzijskih postrojenja pa će biti zanimljivo čuti što o tome ima reći glasoviti stručnjak koji će govoriti i o konkretnim koracima, tj. postignutom napredku na području istraživanja fuzije. S obzirom na brojne nejasnoće koje prate ova znanstvena istraživanja nije se za čuditi što u medijima prevladavaju naslovi tipa: “Nuklearna fuzija- od znanstvene fantastike do znanstvene činjenice“, „Nuklearna fuzija: vječno obećanje“, „Još 50 godina predaleko“
Od početka fuzijskih istraživanja znanstvenici su morali savladati brojne različite izazove. Tako su, između ostalog, morali smisliti kako plazmu (tj. ionizirani plin) zagrijati na temperaturama koje su deset puta veće nego u središtu Sunca ili, kako izolirati tu vruću plazmu sa zidova komore reaktora, a da se ti zidovi ne rastope.
Zahvaljujući naporima znanstvenika koji sudjeluju u istraživanjima fuzije diljem svijeta, mnogi su problemi već uspješno riješeni. Međutim, još uvijek su potrebna brojna istraživanja kako bi se uspješno savladali preostali problemi koji stoje na putu dobivanja najčišćeg izvora energije. U tom pravcu ide i tzv.  izvedbeni plan- Fusion Roadmap. Većina ciljeva u sklopu ovog plana vezana je uz uspješnu realizaciju projekta termonuklearnog eksperimentalnog reaktora ITER koji će omogućiti testiranje cijelog niza tehnologija potrebnih za rad fuzijske elektrane, priopćeno je iz Instituta „Ruđer Bošković“ iz kojeg su precizirali na što će se sve prof. Donne referirati u svom nastupu.
-U svom izlaganju, prof. Donne će sudionicima prvo ukratko objasniti principe koji stoje iza nuklearne fuzije. Nakon toga će predstaviti nekoliko izazova koji su uspješno riješeni u magnetskoj izolaciji fuzije te iznijeti kratki pregled izazova koje još uvijek treba riješiti, kao i strategiju kako te probleme adresirati. Težište izlaganja bit će na ITER-u, uređaju koji je podignut u Cadaracheu u južnoj Francuskoj te jedan od najvećih svjetskih znanstvenih eksperimenata osmišljen kako bi dobili 10 puta veću snagu fuzije od uložene snage.
Europskim istraživačkim aktivnostima u području fuzije upravlja konzorcij EUROfusion koji okuplja 27 europskih zemalja kojima će za realizaciju ovih ciljeva biti na raspolaganju čak 850 milijuna eura za razdoblje od 2014. do 2018. godine (od čega skoro polovica iznosa dolazi iz HORIZON 2020 programa).
Preko tri desetljeća iskustva u istraživanju fuzije
Tko je prof. Donne? Radio je na nizozemskom FOM – Institutu za temeljna istraživanja energije (Dutch FOM-Institute DIFFER) u razdoblju od 1985. do 2014. Svoju karijeru započeo je kao postdoktorand te polako napredovao od voditelja grupe do zamjenika voditelja zavoda za fuzijska istraživanja Asocijacije EURATOM – FOM. Od 2009. do 2014. godine u Nizozemskoj je koordinirao nacionalnim istraživačkim aktivnostima na području fuzije. Utemeljio je i upravljao nizozemsko-ruskim Centrom izvrsnosti za fiziku fuzije i tehnologiju, a bio je i direktor programa konzorcija ITER-NL.
U lipnju 2014. imenovan je direktorom najvećeg istraživačkog programa u Europi – EUROfusion. Još uvijek radi i kao profesor na Eindhoven University of Technology. Gotovo cijelu svoju znanstvenu karijeru prof. Donne posvetio je istraživanjima u području dijagnostike plazme. Već punih dvadeset godina blisko je uključen u dizajn i razvoj dijagnostike za najveći međunarodni reaktor ITER.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI