Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
IZDVOJENO / UKRATKO
Ekipa koja je osvojila Ojos del Salado

Planinari Željezničara osvojili najviši svjetski vulkan Ojos del Salado

Ekipa koja je osvojila Ojos del Salado

Planinari zagrebačkog HPD-a “Željezničar”, u subotu, 24. siječnja, popeli su se na vrh Ojos del Salado koji se nalazi u planinskom masivu Anda, na granici Čilea i Argentine. Glavni cilj željezničarske planinarske ekspedicije bio je 6893 metara visok vrh Ojos del Salado u Andama koji je, ujedno i najviši vulkan na svijetu i druga najviša planina na zapadnoj i južnoj hemisferi. Ime vulkana u prijevodu znači “oči slane ravnice”, a može se prevesti i kao “snježni izvor rijeke Salado”. Na istočnoj strani vulkana, na visini od 6390 m, nalazi se najviše stalno jezero na svijetu.

Ekipa koja je osvojila Ojos del Salado

Ekipa koja je osvojila Ojos del Salado

Osmeročlana ekipa zagrebačkih planinara Željezničara (Maja Vuković, Sanja Novački, Višnja Krznarić, Ivan Frištek, Ivan Palfi, Mladen Stanković, Željko Novak i Slavko Patačko) na vrh je krenula s visine od 5755 m, u 6 sati po lokalnom vremenu, a na vrh su stigli nakon 9 sati uspona. Na vrhu su se zadržali kratko, svega 11 minuta da bi se potom uputili istim putom prema bazi. Njihovo kretanje, upoznaje nas Alan Čaplar, glasnogovornik ekspedicije Ojos del Salado, može se pratiti putem satelitskog GPS predajnika na webu www. hpdzeljeznicar. hr.
Ojos del Salado

Ojos del Salado

Ekspedicijom u Ande Hrvatsko planinarsko društvo “Željezničar” obilježilo je, podjeća nas Čaplar, 65. obljetnicu uspješnog djelovanja ovog društva. Alpinisti “Željezničara” dosad su se penjali brojnim smjerovima i sudjelovali na ekspedicijama na svim svjetskim kontinentima, a speleolozi iz istog društva, istražili su brojne najdublje jame u Hrvatskoj i u inozemstvu. Društvo, također ima aktivnu visokogorsku sekciju, zatim sekciju društvenih izleta, a rad s djecom i mladima organiziran je u sekciji “Gojzeki”. HPD “Željezničar” jedno od najvećih i najaktivnijih planinarskih društava u Hrvatskoj.

Znak ekspedicije Ojos del Salado

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI