Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
POLITIKA
Odbor (pred)ratnih veterana: Šibenčani su branili Hrvatsku i prije osnivanja 113. brigade

Odbor (pred)ratnih veterana:
Šibenčani su branili Hrvatsku i prije osnivanja 113. brigade

Šibenski branitelji osnovali su odbor za obilježavanje 25. obljetnice naoružavanja prvih dragovoljaca na šibenskom području, formiranja prvih postrojbi i njihova okupljanja u Primoštenu i Pirovcu.  Selimir Vukušić, Josip Svračak, Paško Erak i Čedo Petrina (Foto H. Pavić) (3)

– Kako se o početku naoružavanja branitelja pred Domovinski rat na šibenskom području ne bi u budućnosti ispredale legende i kako ti događaji ne bi pali u zaborav, oformili smo Odbor prvih hrvatskih dragovoljaca iz 1990. godine Šibensko-kninske županije. Nećemo opet pisati povijest, već nam je namjera temeljem prikupljenih iskaza sudionika događanja iz tih predratnih dana, zapisati povijesne činjenice kako se njima sutra ne bi moglo manipulirati – rekao je Paško Erak na konferenciji za novinare.

Priča o početku obrane, kaže Erak, započela je 16. i 17. listopada 1990. godine u selu Mravnice kod Perkovića. Tamo je prvim dragovoljcima podijeljeno 546 pušaka i 72.000 metaka. Taj događaj i mjesto će ove godine, na 25. obljetnicu događaja, biti obilježen otkrivanjem spomen ploče i prigodnim programom.

– Te prve puške u tajnosti su dijeljene pouzdanim osobama s područja tadašnje Općine Šibenik, a na današnji dan, 21. siječnja 1991. , okupljeni su u hotelu Marina Lučica u Primoštenu i hotelu Miran u Pirovcu. To je bio početak formioranja postrojbi i obrane – rekao je Erak.

Podsjetio je kako se u isto vrijeme, od 21. do 23. siječnja 1990. u Beogradu se održavalo Predsjedništvo SFRJ na kojem se raspravljalo o poduzimanju vojnog udara u Hrvatskoj i hapšenju prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Šibenski branitelji čekali su spremni u Primoštenu i Pirovcu, da vide što će se dogoditi i da krenu u akcije.
U travnju su dobili još 240 pušaka, a nakon 2. svibnja, kad su četnici napravili pokolj u Borovu selu, iz hotela su izašli na teren. Svi su ušli u pričuvni sastav policije i krenuli osiguravati ključne pozicije u gradu Šibeniku i okolici. U to vrijeme kreću i prvi incidenti po selima u zaleđu. U srpnju 1991. godine, od tih prvih dragovoljaca nastaje 113. šibenska brigada, a ostali ostaju u pričuvnom sastavu policije. Slijedi blokada šibenskih vojarni u kojima je JNA, osiguravanje punktova po gradu…

– Bilo je to vrlo opasno vrijeme. Sve što smo radili, radili smo poluilegalno jer te aktivnosti nismo mogli obavljati kroz poluge vlasti, mada je hrvatska država već bila formirana – kazao je Erak, jedan od osnivača HDZ-a na šibenskom području i kasnije prvi načelnik Kistanja.

Ove subote, u sklopu obilježavanja početka naoružavanja za obranu pred Domovinski rat, oni će na Kvanju u devet sati položiti vijence za sve poginule branitelje, nakon čega će se u crkvi sv. Ante na Šubićevcu služiti sveta misa.

– Nećemo nikome oduzimati doprinos, niti ćemo politizirati. Samo želimo obilježiti te važne događaje i osigurati da istina uđe u povijest – rekli su jutros članovi Odbora prvih hrvatskih dragovoljaca iz 1990. godine Šibensko-kninske županije. Ne žele, kažu, politizirati, ali su istaknuli i kako daju potporu stopostotnim invalidima Domovinskog rata koji prosvjeduju u šatoru pred Ministarstvom branitelja u Savskoj 66 u Zagrebu.

Selimir Vukušić, Josip Svračak, Paško Erak i Čedo Petrina (Foto H. Pavić) (1)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI