Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
EKOLOGIJA / UKRATKO
NP Krka slavi 30. rođendan – časte besplatnim ulazom u subotu i još ponečim

NP Krka slavi 30. rođendan – časte besplatnim ulazom u subotu i još ponečim

Nova web stranica NP Krka

Nova web stranica NP Krka

Javna ustanova „Nacionalni park Krka 24. siječnja 2015. slavi 30. rođendan! Pridružite na svečanom otvorenju programa obilježavanja 30. obljetnice NP „Krka“ koja će se održati u petak, 23.01.2015. u 11 sati u Gradskoj vijećnici u Šibeniku – pozivaju iz NP Krka na rođendansku proslavu.

Kako to biva u rođendanskim proslavama, slavljenik nastoji počastiti one koji proslavljaju njegov rođendan, pa su u upravi nacionalnog parka odlučili u subotu, 24.01.2015., omogućiti besplatan ulaz u NP „Krka“ za sve posjetitelje.

No proslava zapravo počinje već u petak, kada će se održati ekološka radionica i postavljanje instalacije „Kap po kap-slap“ ispred HNK u Šibeniku. Evo ostatka programa proslave od petka:

11:00-11:30 svečano otvorenje programa obilježavanja u Gradskoj vijećnici u Šibeniku

18:00-19:00 promocija knjige „Arheološka zbirka Burnum“ u Gradskoj knjižnici u Šibeniku

19:00-20:00 predstava za djecu „Hotel medo“ i plesni program skupine „Stars“ u HNK u Šibeniku

Nakon besplatne subote, u ponedjeljak 26.01.2015 od 11:00 do 12:00 sati predviđeno je svečano otvorenje izložbe „Krka nekad i sad“ i dodjela zahvalnica povodom 30. rođendana u Gradskoj knjižnici u Šibeniku.

Nacionalni park „Krka“ proglašen je 24. siječnja 1985. zbog osobitih geomorfoloških, hidroloških i pejsažnih vrijednosti krajobraza. Javna ustanova zadužena za upravljanje ovim zaštićenim područjem u proteklih trideset godina uspješno je provodila različite aktivnosti u cilju očuvanja prirodne i kulturnopovijesne baštine i edukacije: mjere zaštite prirode, krajobraza i vrsta, te održiva razvoja, istraživanje flore i faune, očuvanje tradicijske poljoprivrede, zaštitu kulturnopovijesnih spomenika, očuvanje tradicijske baštine i običaja, realizaciju važnih infrastrukturnih projekata, edukaciju djece i odraslih itd. – napominje v.d. ravnatelja Damir Dunđer.

Pritom se nastoji postići sinergija s lokalnim stanovništvom i podignuti svijest o potrebi očuvanja biološke raznolikosti, vele NP Krkaši.

– Svake godine provodi i edukativni prihvat sve brojnijih posjetitelja iz Hrvatske i cijeloga svijeta. Krka je kao izvor života oduvijek privlačila čovjeka na njezine obale. Naša je zajednička zadaća da sačuvamo posebnost ove krške ljepotice kako bi i dalje mirno tekla i bila ljubav i nadahnuće budućim generacijama – zaključuje Dunđer.

K tome, dodali bi, zaštitare parka i Krke čekaju i daljnje aktivnosti oko preventivnog utjecanja na potencijalne zagađivače i sprječavanja potencijalnih zagađenja rijeke Krke i njezinih pritoka koje, vidjelo se prošle godine prilikom teških incidenata s pitkom vodom, i dalje prijete usljed nedovoljne zaštite u sjevernom dijelu Šibensko-kninske županije, posebice od tvorničkih postrojenja i nepročišćenih otpadnih kanalizacijskih voda.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI