Neovisni novinarski portal
23.4.2021.
EKOLOGIJA
Ploče (foto Facebook)

Ne termoelektrani u Pločama – na sudbonosni referendum mora izaći 4351 Pločana

Ploče (foto Facebook)

 

Ploče (foto Facebook)

Ploče (foto Facebook)

Pločani sutra izlaze na referendum na kojem će se izjasniti jesu za ili protiv izgradnje termoelektrane na ugljen u svom gradu, a koji će biti važeći isključivo ako na njega izađe više od 50 posto biračkog tijela, što znači najmanje 4351 osoba sa biračkih spiskova. Pločani će od  7 do 19 sati na ukupno 16 glasačkih mjesta moći reći svoje za ili protiv termoelektrane na ugljen posred hrvatske morske obale i u blizini plodne doline Neretve, zamisao za koju mnogi drže kako je suluda i samoubilačka, dok oni koji ju zagovaraju smatraju kako će to biti tzv. gospodarski zamašnjak tog dijela Hrvatske.

U ovom je slučaju zanimljivo kako se glavnina stanovništva i na prosvjedima poručila kako se protive toj ideji, a isto su iskazali i predstavnici lokalne uprave, županije i grada, no očito je kako investitore nije zanimao što misli lokalni živalj.
– Gospodine gradonačelniče, predsjedniče Gradskog vijeća, gospodo vijećnici pozicije i opozicije iako neformalno ali baš svi ste se pojedinačno izjasnili protiv izgradnje TE u Pločama. Gospodo predsjednici stranaka koje participiraju u sazivu gradskoga vijeća kao i vi gospođo zamjenice Župana DNŽ također ste javno iznijeli svoje neslaganje izgradnji TE u Pločama. Gospodo predsjednici MO na području našega grada i vi ste u značajnoj većini također javno rekli NE termoelektrani u Pločama. Pozivamo vas da to javno i formalno potvrdite i na referendumu 25.01.2015.
No prije svega vas pozivamo da baš vi osobno kao i u ime dužnosti koje obnašate javno, nedvosmisleno i angažirano (bar kao i na prethodnim predsjedničkim izborima) pozovete sve članove i simpatizere vaših stranaka kao i sve ostale birače na području našega grada da se odazovu na referendum koji ste raspisali – apeliraju iz građanske inicijative Ne termoelektrani u Pločama.
plp
Dramatično pozivaju na zajedništvo lišeno politike i političarenja.
–  Ne očekujemo i ne tražimo od vas da birače motivirate za konkretnu odluku iako mislimo da bi trebali jer imate jasnu osnovu i za to ali uistinu smatramo da je vaša dužnost i moralna obaveza potaknuti i osigurati što je moguće veću izlaznost birača na referendum (pokazali ste da možete kad hoćete) koji ste raspisali kako bi dobili što kompetentniju predmetnu odluku.  Svi skupa imate priliku kao i odgovornost na ovom životnom pitanju ujediniti inače duboko podijeljeno političko biće našega grada. Pozivamo vas da 25. siječnja 2015. godine bude zapamćen kao dan zajedništva oslobođen od bilo kakvog i bilo čijeg politikanstva. Učinimo svi sve da na taj dan možemo svi biti ponosni – pozivaju na sutrašnji referendum. .
Predlagatelj inicijative za gradnju termoelektrane snage 800 MW na ugljen u industrijskoj zoni Luke Ploče je tvrtka kćer Luke Ploče d.d., Luka Ploče energija d.o.o., koji za to, dakako, imaju potporu Ministarstva gospodarstva, koje paralelno gura i projekte oko eksploatacije nafta i plina.
Inače, protiv termoelektrane je Dubrovačko-neretvanska županija, a Gradsko vijeće Ploča je u listopadu prošle godine donijelo Deklaraciju kojom se protive izgradnji te termoelektrane. Inače,  Građanska inicijativa Pravo na zdrav život je organizirala dva prosvjeda u kojima je sudjelovalo više tisuća ljudi.
S nedavnog prosvjeda protiv termolektrane

S nedavnog prosvjeda protiv termolektrane

Tags: ,

VEZANE VIJESTI