Neovisni novinarski portal
26.2.2021.
POLITIKA
Može li 60.000 nevažećih listića osporiti rezultat drugog kruga predsjedničkih izbora?

Može li 60.000 nevažećih listića osporiti rezultat drugog kruga predsjedničkih izbora?

Kolinda Grabar Kitarović u izbornoj noći (Foto službeni FB profil)Je li Kolinda Grabar Kitarović uopće pobijedila na izborima?  Pravnica iz izbornog stožera Ive Josipovića kaže da bi se tim pitanjem trebali pozabaviti Ustavni sud i DIP, ali sam predsjednik na odlasku kaže da za za njega dvojbe nema i da je on već čestitao pobjednici.

Ustav RH kaže da se “predsjednik Republike bira većinom svih birača koji su glasovali”. Međutim, glasovanju je u drugom krugu pristupio 2 258 801 glasač/ica, dok je za predsjedničku kandidatkinju HDZ-a od tog broja glasovalo njih 1 114 865, tj. 14536 manje od broja koji bi se smatrao većinom. Njen broj glasova jest veći od 1 082 430 glasova koje je dobio protukandidat Josipović, ali zbog čak 2,6 posto nevažećih listića je ipak manji od Ustavom propisane ‘većine glasova svih birača koji su glasovali’, a koja iznosi 1 129 401 glas.
Ova dvojba tiše i glasnije spominje se još od izborne noći, jučer ju je objavio H-alter, a danas ju javno izrekla i Sandra Petrović-Jakovina, članica izbornog stožera Ive Josipovića zadužena za pravna pitanja. Kazala je da  još nije odlučeno hoće li se od Ustavnog suda i Državnog izbornog povjerenstva zatražiti preispitivanje rezultata predsjedničkih izbora. Sam predsjednik na odlasku dr. Ivo Josipović demantirao je Sandru Petrović Jakovinu. On je čestitao Kolindi Grabar Kitarović pobjedu još u izbornoj noći, a očitujući se o ovoj dvojbi je rekao da ne dovodi u pitanje pobjedu protukandidatkinje i da savjetnica njegova stožera govori u svoje ime.
– Predsjednik Republike Ivo Josipović je sve na temu pobjednika predsjedničkih izbora rekao u izbornoj noći kada je priznao poraz i čestitao novoizabranoj pobjednici. Izborni stožer Ive Josipovića više ne postoji i gospođa Sandra Petrović-Jakovina je mogla govoriti samo u svoje ime, odgovorio je Ured predsjednika Josipovića. Međutim, Ured predsjdnika ipak je dao i napomenu da se ‘predsjednik Republike nije i neće se miješati u ovlasti tijela koja su nadležna za provođenje izbornog procesa i proglašenje rezultata’.
Iz HDZ-a su iznošenje ovakvih pitanja nazvali potezom očajnika. 

Tags:

VEZANE VIJESTI