Neovisni novinarski portal
23.4.2021.
POLITIKA
Stanić iz 2011. godine (foto Facebook)

Mijat Stanić:
Narode uspjeli smo, imamo preko 460 tisuća važećih potpisa

Stanić iz 2011. godine (foto Facebook)

Stanić iz 2011. godine (foto Facebook)

Stanić iz 2011. godine (foto Facebook)

– Narode uspjeli smo: Ministar Bauk potvrdio – imamo preko 460 tisuća važećih potpisa… Uskoro referendum NE DAMO NAŠE AUTOCESTE…hehe.. – objavio je večeras zadovoljno Mijat Stanić, sindikalist i vođa incijative za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma protiv tzv. monetizacije  hrvatskih autocesta  na svom Facebook profilu. 

Isto  na društvenoj mreži ističu i u inicijativi Ne damo naše autoceste:  Ministar uprave Arsen Bauk neslužbeno je potvrdio da je Inicijativa Ne damo naše autoceste! prikupila dovoljan broj važećih potpisa. Zahtjev za raspisivanje referenduma uskoro će se naći na sjednici Vlade, nakon čega ide na Sabor koji može od Ustavnog suda zatražiti odluku je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom. 
– Mislim da nema razloga za provjeru jer su naš slučaj već obrađivali kod zahtjeva za moratorij. Da su utvrdili neustavnost, mogli su ga odbaciti već u tom rješenju. Mislim da nema razloga za odugovlačenje – dodao je Stanić koji je uvjeren da do te provjere neće doći. 
Inače, na HRT-u su večeras kazali kako su neslužbenu potvrdu Stanićeve tvrdnje dobili i u Ministarstvu uprave. 
 Podsjetimo, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić rekao je u utorak kako referendumsku inicijativu “Ne damo naše autoceste” nije previše iznenadila odluka Ustavnog suda, koji je odbio njezin zahtjev da do objave rezultata referenduma zabrani Vladi bilo kakve korake u postupku monetizacije autocesta.
 – Odluka Ustavnog suda nije nas previše iznenadila. Ona je dobro obrazložena i utemeljena, iako bi nam bilo drago da je donesena onako kako smo mi tražili jer bi to sigurno ubrzalo i postupak uređenja zakona o referendumu kojim nije propisano u kojim rokovima se što mora napraviti kada se prikupe potpisi građana. Cijela procedura se može odugovlačiti u nedogled i upravo je to razlog zašto smo tražili privremenu mjeru –  kazao je Stanić za Hinu.
Inače, Ustavni sud u ponedjeljak je odbio zahtjev inicijative “Ne damo naše autoceste” da do objave rezultata referenduma, čije raspisivanje traže temeljem prikupljenih više od 530 tisuća potpisa, zabrani Vladi i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture poduzimanje bilo kakvih koraka u postupku monetizacije, zaključivši kako ne postoje pretpostavke za postupanje Ustavnog suda.
Zanimljivo je kako je jučer Stanić ustvrdio kako  smatra da od koncesije autocesta neće biti ništa  jer su građani velikom većinom protiv toga, i jer su ponude za nju “sramotno niske”, pa i sama Vlada jedva čeka da referendum prođe kako bi i sama odustala od toga.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI