Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
SCENA
L'Kok 2015: Ivan Ković, Viktor Grgas Grando, Stella Jakelić i Ante Prgin (Foto: Sanja Lydia Kulušić)

L’Kok:
Novi početak sa zvijezdom na čelu

L'Kok 2015: Ivan Ković, Viktor Grgas Grando, Stella Jakelić i Ante Prgin (Foto: Sanja Lydia Kulušić)

Stella Jakelić nova je pjevačica šibenske rock skupine L’Kok, benda koji je u zadnjih godinu i pol dana doživio radikalne kadrovske promjene.

L'Kok 2015: Ivan Ković, Viktor Grgas Grando, Stella Jakelić i Ante Prgin (Foto: Sanja Lydia Kulušić)

L’Kok 2015: Ivan Ković, Viktor Grgas Grando, Stella Jakelić i Ante Prgin (Foto: Sanja Lydia Kulušić)

– Ako ovo ne da nikakve rezlutate, spreman sam dići ruke od svega – govorio nam je Viktor Grgas Grando prije nešto više od godinu dana, dok smo preslušavali materijal koji je uskoro trebao postati drugi album šibenske rock skupine L’Kok. Pokazivao nam je novi set bubnjeva i imao toliko vjere u nove pjesme da, ustvari, „dizanje ruku od svega“ i nije bila neka realna opcija. A onda je L’Kok, koji mjesec kasnije, ostao bez pjevača.
Zahvaljivanje na suradnji Roku Frleti, vokala koji je suvereno vladao pozornicom, učinilo je L’kok nevidljivim kroz cijelu 2014. Glasine su govorile da je bend našao pjevačicu i da se priprema za novi život, no kako to zvuči i na što to nalikuje, malo tko je je znao. Gotovo nitko.
U izolirano utočište L’Koka, na kraju Zablaća, ušli smo u burno nedjeljno jutro. U zvučnicima nas je dočekao „No Code“ Pearl Jama, Viktor je kuhao kavu, gitarist i frontman Ante Prgin otvarao je kutiju keksa, basist Ivan Ković lovio je mačku po kući, a bila je tu i Stella, koja „dva L“ nije stavila radi umjetničkog dojma, nalaze joj se i na osobnoj iskaznici. Dakle, istina je, L’Kok ima pjevačicu.
– Nemam neku prebogatu glazbenu prošlost. Pjevala sam u nekim cover bendovima, ali nikad u autorskom – rekla nam je 26-godišnja Stella Jakelić.
– Gledala sam ih uživo i bila oduševljena njihovom scenskom energijom i pjesmama. Kad sam vidjela oglas za audiciju, pomislila sam da je šteta što Roko više nije pjevač, tek sam nadnadno shvatila da bih se možda mogla i javiti – kaže Stella, koja do zadnjeg trenutka nije vjerovala da ima previše šanse upasti u bend. – Prvo sam im poslala neke svoje snimke, da vidimo ima li uopće smisla dolaziti na audiciju. Kad su me pozvali, trebalo nam je tri dana da prilagodimo pjesme mojoj intonaciji.
L'Kok  (Foto: Sanja Lydia Kulušić)

L’Kok (Foto: Sanja Lydia Kulušić)

Proces prilagođavanja, kaže, još traje, a prvo i zasad jedino vatreno krštenje doživjela je ovoga ljeta u Drvaru, gdje je imala premijerno pojavljivanje s L’Kokom na pozornici. – Imala sam tremu, ali čuli smo da je to zvučalo okej.
L’Kok je trenutačno u fazi predanog rada; vježba se tri puta tjedno, pišu se novi tekstovi, stare pjesme se prearanžiraju i osjeća se novi optimizam. Plimu promjena koje su zahvatile bend, što je počelo još odlaskom basiste Saše Rogulića, Ante Prgin danas smatra logičnim nizom događaja: – Stvari su došle do određenog stupnja kad smo morali raditi više, bolje i kvalitetnije. Nažalost, u prošloj postavi grupe to više nije bilo moguće.
– Sve što se događalo u zadnjih godinu dana bio je svojevrstan šok za bend – nadovezao se Viktor. – Normalno je da svaka grupa ima uzlazne i silazne putanje. To dolazi u valovima. Pad nas nije uništio, već ojačao. Dolazak Stelle i Kovića bio je jako dobar potez za L’Kok, dobili smo što smo tražili, sad smo spremni za jednu drugu razinu. I prije njih bend je nastojao napredovati, ali neke stvari su nas kočile.
– Cijelo vrijeme smo osjećali i znali gdje je problem. Sad je situacija u svakom slučaju bolja. Njih dvoje su puno više uključeni u ovo što radimo, puno više su „unutra“. Netko može dati više, netko manje, ali bitno je da postoji volja za davanjem. Ako već radimo, radimo to do kraja – kaže Ante, koji odabir Stelle za glavnog vokala opravdava činjenicom da mu je „važniji sadržaj od forme“. – Roko je bio izuzetan na sceni, no bitnije od toga je da je pjevač uvjerljiv, da ono što pjeva i osobno doživljava. Stella je tip pjevačice kojoj se na pozornici može vjerovati, autentična je.
(Foto: Sanja Lydia Kulušić)

L’Kok (Foto: Sanja Lydia Kulušić)

– Stella se odlično uklopila u bend, odnosno u shemu „red, rad i disciplina“. A to je ono što je i mene privuklo kad sam došao na probu u L’Kok – nadovezao se Ivan Ković.
L’Kok je, dakle, prije odlaska bivšeg pjevača imao zgotovljen materijal za drugi album, s kojim nisu bili previše zadovoljni. Sada je plan da se nasnime novi vokali, Stella piše i nove tekstove, a pjesme su uglavnom na engleskom jeziku. Plan je doći do kontakata izvan Hrvatske, svirati na festivalima i tražiti svojih pet minuta na europskim pozornicama.
– Ne zavaravamo se da ljudi u Europi samo nas čekaju da se pojavimo. Konkurencija je ogromna i mi se samo želimo pokušati pridružiti toj sceni, povjeriti koliko vrijedimo. Zato i nećemo izaći iz garaže sve dok ne budemo sto posto spremni – tvrdi Ante.
L’Kok su, prema vlastitoj procjeni, trenutačno na 50 posto usviranosti. Ne mogu procjeniti za koliko mjeseci će biti spremni suočiti se publikom, kao ni kad će novi materijal biti konačno objavljen. Znaju samo da će novi dokaz života L’Koka, sa Stellom na čelu, biti otisnut isključivo na LP-ju.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI