Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
POLITIKA
Kad Vodovod “bankari”, a voda na sve strane curi…

Kad Vodovod “bankari”, a voda na sve strane curi…

Šibenski Vodovod kupio je pet milijuna kuna dionica Jadranska banke, a nakon toga vrijednost dionica strmoglavila se za 35 posto. Vijećnici opozicije u GV ne razumiju zašto se vodovod bavi dioničarstvom u jednoj banci umjesto vodoopskrbnim sustavom jer još ima dijelova grada i županije bez pitke vode. Gradonačelnik Željko Burić tvrdi sve je u skladu sa zakonom, a direktora Vodovoda kritizira samo lokalni SDP...

Gradsko vijeće Grada Šibenika - sjednica 25. rujna 2014. (Foto H. Pavić) (1)Gradski Vodovod i odvodnja u Šibeniku godinama ima problem s gubitkom vode u sustavu jer je vodovodna mreža stara i dotrajala, zahtijeva urgentno investiranje u obnovu. A novaca nema. Iako je voda skuplja od zlata. A naplaćuje se i održavanje voda, i slivne vode, i odvodnja i otvaranje česme….Ali, novaca nema za “vodovodne” probleme, no im a ih za – bankarske! Šibenski Vodovod kupio je nedavno novcem građana ( koji plaćaju vodu i sve što po nomenklaturi Vodovoda u tu kategoriju spada!?) dionice domicilne Jadranske banke u vrijednosti od pet milijuna kuna, e da bi spasio banku dokapitalizacijom. Ali, šta ima Vodovod s dionicama JB -Šibenik?

Problem je tim veći, kako su to razotkrili vijećnici šibenskog Gradskog vijeća, što su se dionice banke nakon “vodovodne injekcije” strmoglavile za čak 35 posto. Ima li odgovornih? E to su htjeli znati i SDP-HNS-ovi “deputati”, koje je mučilo zašto se gradska komunalna tvrtka upušta u”bankarske poslove” a još ima dijelova grada i županije bez pitke vode . I još k tome, nema ni financijskog izvješća na klupama vijećnika, što je presedan. Jer, riječ je o gradskoj tvrtki. A sve su gradske tvrtke izvijestile Gradsko vijeće o svom radu. Osim Vodovoda.  Zadnje izvješće te tvrtke datira iz 2012. Zar zbilja?

Zatečeni su se našli i čelnici Grada. Ta im je pojedinost nekako promakla. Bit će, bit će izvješće, obećao je dogradonačelnik Danijel Mileta, već koliko sutra, odmah na idućoj sjednici GV-a. A što se “bankarenja” Vodovoda tiče, nema brige, sve je u skladu sa zakonom, smirivao je opozicijske strasti gradonačelnik Željko Burić ( HDZ). No, kad mu je  HNS-ov vijećnik Draško Lambaša predložio da bi bilo bolje da Grad, preko Vodovda, dokapitalizira TLM i spasi industriju aluminija i nekoliko stotina radnih mjesta, nego Jadransku banku, Burić se gotovo naljutio.

– Svi se sigurno slažemo da je interes građana za opstojnost TLM-a ogroman. Učinili smo sve što smo mogli i činimo i dalje da se spasi TLM. Ali, Tvornica je privatno vlasništvo i lokalna samouprava se ne može miješati u privatnu tvrtku, pa me čudi vaš prijedlog da se Grad uključuje u poslovanje privatnog vlasnika. To je nedopustivo i dok sam ja gradonačelnik to se neće dogoditi!

I tako riječ po riječ, sve se svelo na to da u GV-u zasigurno nitko nema ništa protiv da Jadranska banka bude “naša” banka i da služi “našem” gospodarstvu. Odnosno onomu što je od njega ostalo…A Vodovod je, veli gradonačelnik, i ranije bio dioničar te banke. Koju je, nota bene, svojedobno kanila dokapitalizirati i županija, ali se u zadnji trenutak predomislila i taj novac prenamijenila za poticaje u gospodarstvu…

I na kraju ove vodovodno-bankarske priče ispostavilo se baš onako kako je to izjavio za jedne lokalne novine direktor Vodovoda: tko  ne prihvaća potrebu da Vodovod investira u dionice domaće banke i da joj tako pomogne da premosti krizu, taj je mrzitelj Šibenika i svega šibenskog, kako je interpretirao spornu izjavu SDP-ov je” vijećnik Ivan Rajić. Slično tomu i opozicijsko “gunđanje” o Vodovodnom “bankarenju” i prozivkama direktora zbog te suspektne investicije, gradonačelnik Burić protumačit će doista zanimljivo. –  Interesantno je, veli Burić, da ljudi iz Hrvatskih voda koji su i nedavno bili u Šibeniku i obišli radove na najvećoj investiciji u gradu , izgradnju vodosustava za istočni dio grada,  imaju samo riječi hvale za direktora Mioča, na kojega kritike stižu jedino iz lokalnog SDP-a. Dajte, nazovite svoje ljude u Hrvatskim vodama-  preporučio je Burić kolegama iz SDP-a – da konačno dobijete relevantnu informaciju…

Ostalo je nejasno, točnije neobjašnjeno, zbog čega je Vodovod kupio pet milijuna dionica JB Šibenik, koje su odmah pale za 35 posto.  Gradonačelnik i dalje drži da to što su dionice pale, ne mora značiti da je ulaganje loše. Jer vjeruje u domaću banku i njezinu sposobnost da bude značajan suport lokalnom gospodarstvu . Kojem?

 

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI