Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
SCENA
Iva Bittova (Foto: Wikipedia)

Iva Bittová u Močvari:
‘Istinska zvijezda koja ruši barijere među žanrovima’

Iva Bittova (Foto: Wikipedia)

Glazbenica Nina Romić za TRIS najavljuje gostovanje slavne češke violinistice.

Iva Bittova (Foto: Wikipedia)

Iva Bittova (Foto: Wikipedia)

„Nesvakidašnje, izvanserijski i posebno“, to su uglavnom riječi koje vam se roje u glavi nakon odgledanog koncerta Ive Bittove. Češka avangardna violinistica romsko-židovskog porijekla, Iva Bittová, već je tri puta nastupila u Hrvatskoj, a 12. ožujka vraća se u zagrebački klub Močvara, gdje je nastupila i prije četiri godine. Za sebe kaže da inspiraciju crpi iz prirode; iz šuštanja lišća, zujanja pčela, njihanja travki…
– Iva je istinska zvijezda na world-etno sceni, koja svojom pojavom i glazbom ruši barijere glazbenih žanrova. Ona je originalna i autentična, posebna i prepoznatljiva, a te stvari su svakako od bitnijih koje njegujemo u našem programu pod imenom ‘Začarana Močvara’ – rekla je za TRIS Nina Romić, hrvatska kantautorica, umjetnička voditeljica programa ‘Začarana Močvara’.
Iva Bittová je izdala više od dvadeset albuma, a surađivala je sa svjetski priznatim i poznatim muzičarima, kao što su Marc Ribot, Bill Frisell, Hamid Drake, Tom Cora, Chris Cutler, Fred Frith…Godine 2003. je bila nominirana za BBC Radio 3 Awards for World Music i stala uz bok glazbenicima iz benda Madredeus, Manu Chaou, Gotan Projectu, te autorima poput Femija Kutija i Natache Atlas. Tijekom karijere nastupala je diljem svijeta, od alternativnih klubova pa sve do prestižnog njujorškog Carnegie Halla.
Kroz glazbenu karijeru od ranih osamdesetih koketirala je s mnogim žanrovima, no sloboda pristupa glazbi nije ju vezala ni uz jedan od njih. Najbliži utjecaji su avangarda, klasika, etno, folk, ciganska glazba, jazz, kao i suvremena glazba, no sama najviše voli reći za te pjesme da su “njena osobna narodna muzika”.
– Njezina se glazba idealno uklapa u program ‘Začarana Močvara’, koji se odvija od proljeća 2012. u klubu Močvara, a namijenjen je glazbi koju treba slušati, autorskoj, tihoj, neopterećenoj žanrom, pojedincima koji uz svoj instrument imaju nešto za reći. Ponajprije, namijenjen je kantautorima, originalnim bendovima i izvođačima narodne glazbe – otkriva Nina Romić, čiji je prošlogodišnji album „Stablo“ prepoznat kao jedan od najboljih domaćih izdanja u 2014.
– Na ovom koncertu će gostovati i Dunja Knebl, i to će biti susret dviju glazbenica koje predano istražuju narodnu glazbu, i zahvaljujući tom radu njihova “osobna narodna muzika” je postala i naša. Ovaj susret će biti poseban jer sve one koji dođu očekuje jedan poseban koncertni dio improvizacije na narodne pjesme – tvrdi Nina.
Koncert Ive Bittove i Dunje Knebl je, dakle, u zagrebačkoj Močvari 12. ožujka, a cijena ulaznice je 55 kuna (na blagajni kluba 70 kuna).

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI