Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
GOSPODARSTVO
Drago Škrlin, Ivan Svraka, Vedran Dragičević i Dalibor Živković na konferenciji za novinare HSM-a  (Foto  H. Pavić)

SMH dao ultimatum za spas 900 radnih mjesta šibenskog TLM-a:
‘Otkazi upravi, ne radnicima’

Drago Škrlin, Ivan Svraka, Vedran Dragičević i Dalibor Živković na konferenciji za novinare HSM-a (Foto H. Pavić)

Sindikat metalaca Hrvatske u petak je u Šibeniku javno postavio zahtjeve prema vlasnicima Tvornice lakih metala u Šibeniku, ali i Vladi RH, za spas 900 radnih mjesta u Tvornici prešanih proizvoda i Tvornici valjanih proizvoda. Traže da do kraja mjeseca tvornica pokrene punu proizvodnju, riješi vlasnička pitanja i  počne redovito isplaćivati plaće.

Drago Škrlin, Ivan Svraka, Vedran Dragičević i Dalibor Živković na konferenciji za novinare HSM-a  (Foto:  H. Pavić)

Drago Škrlin, Ivan Svraka, Vedran Dragičević i Dalibor Živković na konferenciji za novinare SMH-a (Foto: H. Pavić)

Zahtjeve je na konferenciji za novinare zajedno sa sindikalnim kolegama iznio predsednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević. -Kao prvo, tražimo početak pune proizvodnje i to najkasnije do 28. siječnja. U ovom trenutku u TVP-u i TPP-u zapravo i nemamo pravu  proizvodnju osim neke probne proizvodnje za Talijane u TPP-u. U TVP-u se radi na razini tisuću tona što je u ovom trenutku proizvodnja gubitaka, jer je za pokrivanje troškova potrebno bar 5000 tona. Ovako, svakim danom sve više tonemo. Tražimo da se do 28. siječnja u oba pogona pokrene proizvodnja u punom zamahu. Drugo, tražimo da se riješe vlasnička pitanja i vlasnički odnosi unutar TLM-a i to najkasnije do kraja mjeseca. Vlasnička pitanja u tvornicama još uvijek nisu uređena, a to najbolje znamo u razgovorima i pregovorima s vlasnicima i upravama tih društava, jer jedni druge zapravo na određeni način napadaju tražeći izgovor za postojeće stanje. U slučaju da se vlasnički odnosi ne definiraju, tražit ćemo od vlade RH da ih ona riješi. Treće, tražimo redovitu isplatu plaća i svih materijalnih potraživanja koje radnici imaju ugovorene kolektivnim ugovorom. Ne postoji ni jedan jedini opravdani razlog, jer situacija u kojoj se našao TLM, zastoj proizvodnje, nije prouzročena neradom ljudi nego pogrešnom politikom vlasnika poduzeća. I na koncu, u slučaju da se ne ispune ovi zahtjevi, koje ćemo uputiti i formalno pisanim putem, upotrijebit  ćemo sve sindikalne akcije za spas TLM-a, uključujući i zahtjev prema državnim institucijama da ispitaju proces privatizacije TLM-a – rekao je Dragičević.

Sindikat smatra da zahtjevi nisu nerealni, s obzirom da tržište aluminija u ovom trenutku traži jako puno proizvoda i ugovara se puno poslova. Drži da je TLM bio u mogućnosti ugovoriti puno više tih poslova i odraditi ih, zaraditi i isplaćivati plaće. Najavljenom scenariju spasa tvornice rezanjem broja radnih mjesta Hrvatski sindikat metalaca odlučno će se suprostaviti.

–  Vlasnik je sa upravom glavni krivac za loše stanje, a ne radnici. Zato nam ne pada na pamet podržati te otkaze. Mi nismo krivi što TLM  ne radi punim kapacitetom. Zato, otkaz može dobiti uprava poduzeća, pa čak i vlasnici. Ili će doći novi vlasnik ili će se dokapitalizirati ili će se napraviti neka treća varijanta koja će biti u interesu TLM-a i radnika – rezolutan je Dragičević. .

Sindikat neće dopustiti da ovi zahtjevi ostanu mrtvo slovo na papiru. Dok se ispune,  TLM će svaki dan proizvoditi gubitke gubi i dovest će se u opasnost od likvidacije. – Zato tražimo da se poštuju datumi koje smo postavili. Ne tražimo da sindikat kroji sudbinu, ali sve varijante moraju proći kroz ruke sindikata koji moraju dati svoj blasgoslov. ne zato što imamo pretenzija da rukovodimo tim firmama, nego samo da radimo ono na ono što nam Bog i narod i radnici daju pravo – da očuvamo ta radna mjesta – rekao je Dragičević. 

Vedran Dragičević, predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca (Foto: H. Pavić)

Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske (Foto: H. Pavić)

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI