Neovisni novinarski portal
24.1.2021.
GOSPODARSTVO / UKRATKO

Hrvatska udruga banaka traži ispriku od profesora Jakovčevića i Lovrinovića zbog – mišljenja?!

Hrvatska udruga banaka "tužakala" je dekanu Ekonomskog fakultata profesore Ivana Lovrinovića i Dragu Jakovčevića zbog njihovih stajališta o poslovanju banaka i štoviše tražila da se Fakultet ogradi od njih?!

Hrvatska udruga banka pisala je dekanu Ekonomskog fakulteta, Lajošu Žageru, da profesori Drago Jakovčević i Ivan Lovrinović već duže vrijeme „ manipuliraju javnošću i građanima iznoseći potpuno neprovjerene podatke, ishitrene ocjene i stručno neutemeljene tvrdnje o poslovanju banaka i funkcioniranju hrvatskog financijskog sustava“. Tužakajući dekanu profesore, HUB, štoviše, traži da se Fakultet ogradi od „nepoćudnih i štetnih“ izjava i postupaka spomenutih kolega, što je besumnje prvorazredna drskost kakvu bi teško očekivali čak i od bankara!

Bankarska udruga našla se pogođenom, nota bene i ugroženom, višekratnim tvrdnjama profesorskog dvojca da banke manipuliranjem tečajem pribavljaju ekstraprofite na račun klijenata, a da nisu imale obaveze u stranoj valuti, što je, napominju u HUB-u, netočno. Pozivaju se na izvješće koje je objavljeno još 21.siječnja na web-u o kreditima u „švicarcima“ i mogućim interventnim mjerama države, a gdje se pobija dobar dio tvrdnji dvaju profesora, koje demantiraju i zaključci Hrvatske narodne banke o neprihvatljivosti njihovih prijedloga zbog ugrožavanja međunarodnih rezervi i destabiliziranja sustava. – Koristeći svoj akademski autoritet nanose izravnu štetu raznim dionicima dovodeći javnost u zabludu i navodeći na pogrešne zaključke. Imajući na umu autoritet koji proizlazi iz njihovog profesorskog položaja, a koji stručno ne bi smio biti ni na koji način upitan, tim je veća šteta koja nastaje u javnom prostoru”, požalili su se dekanu Žageru iz HUB-a, inzistirajući da se javnosti kaže jesu li to stajališta Ekonomskog fakulteta ili tek autonomno mišljenje profesora Jakovčevića i Lovrinovića.Takvim zahtjevom HUB prelazi granice dobrog ukusa, a pogotovo kada uza sve još i sugerira da se Lovrinović I Jakovčević ispričaju zbog vlastitog mišljenja jer da su njime doveli dužnike u zabludu. Doista prvorazredni bezobrazluk! Nije ni čudo da su na bankarski istup profesori Jakovčević i Lovrinović reagirali opaskom da se HUB služi staljinističkim metodama, zastrašivanjem umjesto argumentima, te da iz banaka zapravo progovara strah za njihov lako ostvareni profit. Neka podastru dokaze, neka stave na uvid svoje bilance, poručili su prozvani profesori, pa će se lako utvrditi tko je u pravu a tko u krivu. – Pokažite kada su milijarde u švicarskim francima ušle u hrvatski bankovni sustav, po kojem tečaju je franak promijenjen u kunsku likvidnost i kada su se počeli odobravati krediti u kunama s valutnom klauzulom u francima- poručio je HUB-u Jakovčević. Profesori tvrde da je ponašanje banaka u slučaju kredita u „švicarcima“ bilo izrazito špekulativno te da su banke za trećinu kredita koristile inozemne izvore, matičnih banaka iz inozemstva, ali su ti krediti bili u eurima, što znači da su se odobravali krediti u „fiktivnim francima“. Jakovčević i Lovrinović odgovornim drže i guvernera HNB-a Borisa Vujčića koji je propustio građane adekvatno upozoriti na opasnost i rizik takvih kredita.


VEZANE VIJESTI