Neovisni novinarski portal
18.9.2020.
POLITIKA
Gost Nu2 Željko Budić iz Radničke fronte:  ‘Stanje je loše jer živimo u kapitalizmu’

Gost Nu2 Željko Budić iz Radničke fronte:
‘Stanje je loše jer živimo u kapitalizmu’

Gost emisije Nedjeljom u dva danas je bio javnosti nepoznati nezaposleni radnik iz Osijeka Željko Budić. On je delegiran ispred Radničke fronte kako bi predstavio ovu političku inicijativu i govorio o tome mogu li se radnici izboriti za veća prava i ima li šanse da kapitalizam ustupi svoje mjesto radničkom upravljanju.Željko Budić, Radnička fronta (Nu2) (1)

Željko Budić prije dvije godine dobio otkaz dok je bio bolestan. Sudska presuda u njegovu korist je donesena, ali mu se novac od odštete nije mogao isplatiti. Njegova peteročlana obitelj živi sa 3.600 kuna mjesečno, a nad glavom im je visila deložacija zbog duga od 7.000 kuna. Nakon što je udruga ‘Blokirani’ njegov slučaj proslijedila medijima dug je dan prije deložacije platio platio  jedan vozač tramvaja.

– To je ta radnička solidarnost. Iako kapitalizam tuče neumorno po toj solidarnosti, ona još postoji – rekao je Budić Stankoviću.

Za loše stanje u državi Budić optužuje kapitalistički društveni sistem.

– Stanje je u Hrvatskoj loše jer živimo u kapitalizmu. S jedne strane imamo radnike koji žive od svog rada, a s druge strane kapitaliste koji parazitiraju na radu drugih, i zgrću profit. Najuži suradnici tih parazita kapitalista su paraziti političari. Radi se o svojevrsnoj simbiozi parazita kapitalista, parazita političara i banaka, koje financiraju njihove kampanje i zauzvrat im se osiguravaju razne povlastice. Sve to ide na račun radnika – kaže Budić, dajući kao primjer slučaj mesne industrije Ravlić koja je sa sto tisuća kuna financirala kampanju buduće predsjednice, zbog čega su radnici morali vratiti Božićnicu od sto kuna.

– Ne vjerujem i dijalog radnika i kapitalista. To bi bio dijalog između sluge i gospodara. O njemu se priča samo kad radnici dignu glavu i počnu se buniti. U međuvremenu se  konstantno srozavanje radničkih prava – kaže Budić.

Za Radničku frontu kaže da, nasuprot drugim političkim strankama, ne nudi ništa, nego poziva i teži organizirati ljude. – Pozivamo radnike, umirovljenike, studente, nezaposlene da nam se priduže u borbi za pravednije i bolje društvo. Namamo jednog vođe, demokratskim putem smo izabrali voditelje podružnicama. Ako je neki kapitalist dobar, ne znači da je dobar i kapitalizam kao društveno uređenje – kaže Budić.

Poziva na rušenje kapitalizma i stvaranje pravednog društva. Zagovara nacionalizaciju poduzeća koja ne isplaćuju plaće i prekovremeni rad, te nacioalizaciju banaka – jer stranim vlasnicima banaka nije u interesu kreditirati gospodarske projekte u Hrvatskoj, nego dijele samo potrošačke kredite. Budić predlaže da se dug hrvatske države, ukine, zamrzne ili reprogramira. Zalaže se da prestanak financiranja vjerskih zajednica – jer crkva dobija 600 milijuna iz proračuna, a za siromašne se izdvaja 500 milijuna kuna. Zalaže se i za reviziju vatikanskih ugovora. 

SDP-u zamjera što se predstavlja kao ljevica, a to nije.  – SDP i HDZ su dva kraja istog štapa koji već 20 godina udaraju po radnicima – rekao je Budić. Iako ih javnost percipira kao srodne, Budić je kazao kako sa Živi zidom Ivana Sinčića nema veze s Radničkom frontom. Za živi zid je rekao da je sistemska stranka. – Ključna razlika da smo antisistemska stranka, a Živi zid to nije. Mi smo protiv ovog sistema, Živi zid nije. Živi zid bi radio promjene samo oko monetarne politike, ništa drugo. Moram priznati da nisam vidio njihov program ali mi se čini nekoherentan i nesuvisao – rekao je Budić.

 Radnička fronta zalaže se za demokratski socijalizam 21. stoljeća u kojemu ne bi bilo ekstremnih razlika u bogatstvu. Razlika između najmanje i najveće plaće bila bi 1:4. Vlasnici sredstava za proizvodnju bili bi građani i radnici. Dobit bi se reinvestirala, ali bi se ekstra profit dijelio i radnicima. Smatra kako se time ne bi destimuliralo poduzetništvo. Članovi Radničke fronte koji budu izabrani u Sabor živjet će od 3.700 kuna, a ostatak plaće će davati u stranačku blagajnu, u razvoj infrastrukture Radničke fronte.

– Nedopustivo je da imate u današnjem društvu u Hrvatskoj imate 280 multimilijunaša koji imaju imovinu vrijednu 180 milijardi kuna, a s druge strane ljudi kopaju po kontejnerima.S jedne strane imamo blokirane i deložirane, a  s druge strane dvore i helikoptere, takvo društvo je nenormalno – rekao je Budić.  

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI