Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
GOSPODARSTVO / IZDVOJENO / POLITIKA
Ekonomska škola: Učenici prosvjedovali, Školski odbor na strani ravnateljice, prosvjetna inspekcija u školi…

Ekonomska škola:
Učenici prosvjedovali, Školski odbor na strani ravnateljice, prosvjetna inspekcija u školi…

‘Slučaj’ Ekonomske škole u Šibeniku danas je kulminirao prosvjedom maturanata i dolaskom prosvjetne inspekcije.

Srednja ekonomska škola - prosvjed učenika (Foto H. Pavić) (6)

Prosvjed maturanata (Foto: Hrvoslav Pavić)

Stotinjak maturanata danas je po kiši održalo najavljeni prosvjed izazvan pat-situacijom u kojemu se trenutačno nalazi Ekonomska škola u Šibeniku.
– Mi smo nezadovoljni ovom situacijom. Polovica profesora nam je na bolovanju, a mi smo tu da ih podržimo. Mi maturanti smo sada najviše zakinuti po pitanju završnog rada, maturalnog plesa, državne mature i svih ostalih obveza koje nas čekaju. Veliki problem je i što su nam promijenjeni mentori kod kojih smo odabrali završne radove i koji su nam predavali zadnje tri i pol godine. Sada se više nemamo kome obratiti za pomoć. Voljeli bismo da se naši profesori što prije vrate na posao – rekla nam je jedna od maturantica.
Podsjetimo, već desetak dana traje svojevrsna pobuna profesora i dijela administrativno-tehničkog osoblja s v.d. ravnateljicom Dianom Vodanović, koja danas nije bila voljna davati izjave.
– Molim vas za razumijevanje. Idućih dana ću vas pozvati i reći vam sve što vas zanima – poručila je ravnateljica novinarima koju su danas, tijekom prosvjeda učenika, kucali na njezina vrata.
Na prosvjedu su sudjelovali uglavnom maturanti, koji izostanak učenika nižih razreda pravdaju navodnim prijetnjama negativnim ocjenama i neopravdanim satima.
– Vidjelo se od trenutka kada je ravnateljica Diana Vodanović stupila na dužnost, da nam profesori rade pod stresom – rekli su nam učenici.
– V.d. ravnateljica govori da radi sve za našu dobrobit. Zar je naša dobrobit da gotovo tjedan dana nismo imali nastavu jer nedostaje  profesora koji sada boluju od anksioznosti, kao da im plaće i uvjeti rada već nisu dovoljno loši? Zar je naša dobrobit da za određene predmete nemamo adekvatnu opremu i učionicu zbog promjene rasporeda? Zar je naša dobrobit da ostanemo bez svojih profesora i mentora za završni stručni rad s kojima smo se u proteklih nekoliko godina toliko zbližili, a sada će nas dopasti netko sasvim drugi? Vrijeme ide, a mi se nemamo kome obratiti niti kod koga savjetovati kako ga napisati. Zar ćemo u jedan mjesec morati rješavati sva ispitivanja i provjere, a gradivo savladati sami? – dio je “službenog” obraćanja maturanata Ekonomske škole javnosti.
Dijana Vodanović (Foto H. Pavić) (3)

V.d. ravnateljica Diana Vodanović

Ukupno je 25 djelatnika Ekonomske škole ovoga trenutka na bolovanju, a traže hitnu smjenu Diane Vodanović. Takvom raspletu nadali su se na sinoćnjem sastanku Školskog odbora, no to se nije dogodilo. – Navodno smo glavna tema bili mi, djelatnici koji su na bolovanju, te sankcije koje će biti poduzete protiv nas. A glavni problem, učenici i nastava, o tome se jučer nije raspravljalo, jer po njima je sve u redu – rekli su nam nastavnici.
Predsjednik Školskog odbora Damir Smolić nije bio raspoložen za izjavu, no kako doznajemo, Odbor je jučer stao uz ravnateljicu Vodanović. Naglašeno da je, nadalje, da nikome radni status nije ugrožen te da će se uskoro raspisati novi natječaj za ravnatelja Ekonomske škole, na koji se Diana Vodanović također smije prijaviti.
Prema posljednjim informacijama, u Ekonomskoj školi trenutačno borave prosvjetni inspektori iz Zadra.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI